Quantcast

Πλωτά φράγματα αγοράζει το υπουργείο Εθνικής Άμυνας για να ανακόψει τις προσφυγικές ροές

Η κυβέρνηση στην Ελλάδα θέλει να χρησιμοποιήσει πλωτό φράγμα για να εμποδίσει τους μετανάστες να προσεγγίζουν στα ελληνικά νησιά από τις κοντινές ακτές της Τουρκίας.

Αυτό αναφέρει δημοσίευμα του Associated Press και του δημοσιογράφου Derek Gatopoulos, προσθέτοντας πως το υπουργείο Εθνικής Άμυνας προσκάλεσε με διαγωνισμό ιδιώτες εργολάβους να προμηθεύσουν έναν πλωτό φράκτη μήκους 2,7 χιλιομέτρων εντός τριών μηνών. Όπως επισημαίνει το δημοσίευμα, δεν έχει γίνει γνωστό πότε θα τοποθετηθεί το φράγμα.

Η αναζωπύρωση των ροών μεταναστών και προσφύγων που φτάνουν μέσω θαλάσσης στην Λέσβο και σε άλλα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου έχει προκαλέσει βίαιο υπερπληθυσμό στους προσφυγικούς καταυλισμούς, αναφέρει το διεθνές πρακτορείο ειδήσεων.

Κατά το Associated Press, το πλωτό φράγμα θα εξέχει 50 εκατοστά από την επιφάνεια της θάλασσας και θα έχει φωτοσήμανση. Το Υπουργείο Άμυνας εκτιμά το κόστος για το φράγμα στα 500.000 ευρώ, που περιλαμβάνει και το κόστος συντήρησής του για τέσσερα χρόνια.

Η προκήρυξη μάλιστα έχει αναρτηθεί στη Διαύγεια.

Διαγωνισμός για πλωτά φράγματα

Όπως αναφέρεται στην προκήρυξη – και επισημαίνεται από το Associated Press- το πλωτό φράγμα θα κατασκευαστεί με “μη στρατιωτικές προδιαγραφές” και θα έχει τα ειδικά χαρακτηριστικά που απαιτούνται για να φέρει εις πέρας την αποστολή ελέγχου της προσφυγικής κρίσης.

Έλληνας αξιωματούχος που μίλησε στο Associated Press υπό τον όρο της ανωνυμίας, καθώς θα γίνουν επίσημες ανακοινώσεις από την κυβέρνηση, είπε πως η διαδικασία για το φράγμα εκτελείται από το Υπουργείο Άμυνας αλλά για πολιτική και όχι στρατιωτική χρήση, διαδικασία που είναι παρόμοια με εκείνη που ακολουθείται για την προμήθεια υλικών για τους καταυλισμούς μεταναστών και προσφύγων.

Όπως σημειώνει το ειδησεογραφικό πρακτορείο, η κεντροδεξιά κυβέρνηση που βρίσκεται στην εξουσία εδώ και 6 μήνες έχει υποσχεθεί πιό σκληρή γραμμή για την μεταναστευτική κρίση και επίσπευση των διαδικασιών επαναπροώθησης στην Τουρκία όσων δεν δικαιούνται ασύλου.

Περίπου 60.000 μετανάστες και πρόσφυγες πέρασαν στα νησιά τον τελευταίο χρόνο, σχεδόν διπλάσιος αριθμός από εκείνον του 2018, καταλήγει το Associated Press.