Quantcast

Πλούσιο το πρόγραμμα παράλληλων εκδηλώσεων του 5ου Διεθνούς Φεστιβάλ Καστελλορίζου

Εκθέσεις φωτογραφίας και γλυπτικής, μουσικές ανάπαυλες και εκπαιδευτικές δράσεις για τα παιδιά του Καστελλορίζου θα πλαισιώσουν και φέτος το Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ «Πέρα από τα Σύνορα» που θα πραγματοποιηθεί στο ακριτικό νησί από τις 23 έως τις 30 Αυγούστου.

Καθ’ όλη τη διάρκεια του φεστιβάλ θα φιλοξενηθεί στη Δημοτική Αίθουσα Μεγίστης η έκθεση φωτογραφίας του Χρίστου Σιμάτου «Καστελλόριζο, εκεί που σταματάει ο χρόνος». Πρόκειται για μια συλλογή υψηλής αισθητικής, με φωτογραφίες του καλλιτέχνη από τοπία του Καστελλορίζου, με στόχο να αναδειχθεί η πλούσια πολιτιστική κληρονομιά και η απαράμιλλη φυσική ομορφιά του νησιού.

Για ακόμα μια χρονιά, οι επισκέπτες του νησιού θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν την ιδιαίτερη έκθεση γλυπτικής του «αγίου» του νησιού Αλέξανδρου Ζυγούρη. Μορφή ιδιαίτερη, σχεδόν ασκητική, ο Ζυγούρης έχει συνδέσει το όνομά του με το νησί εδώ και δεκαετίες, μετατρέποντάς το σε μια ζωντανή γλυπτοθήκη. Μέσα από τα έργα του καταφέρνει να αναδείξει την ουσία μακριά από οτιδήποτε περιττό, συνδυάζοντας δημιουργικά την τέχνη της γλυπτικής με την πραγματική ζωή

Κάθε χρονιά τα διαλείμματα μεταξύ των προβολών του διαγωνιστικού τμήματος του φεστιβάλ «ντύνονται» με μουσικές από μικρά σχήματα με μεγάλη καλλιτεχνική αξία. Φέτος, τη μουσική επένδυση των διαλειμμάτων θα αναλάβει το ντουέτο WorldMusicEnsemble με τον Δημήτρη Χατζιπλής και τον Βασίλη Καράμαλη, που θα μεταφέρει στο Καστελλόριζο μουσικές από όλη τη Μεσόγειο.

Ενδιαφέρουσα θα είναι η διοργάνωση και για τους μικρούς Καστελλοριζιούς, αφού από τη Δευτέρα 24 έως και την Πέμπτη 27 Αυγούστου και σε συνεργασία με το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο, τα παιδιά του νησιού θα έχουν την ευκαιρία να μεταποιήσουν ανακυκλώσιμα υλικά και να κατασκευάσουν φιγούρες Καραγκιόζη.

Ο Θίασος Σκιών του Αλέξανδρου Μελισσηνού θα χαρίσει άφθονο γέλιο στους μικρούς μας φίλους με τις παραστάσεις «O Καραγκιόζης και το στοιχειωμένο δέντρο», «O Kαραγκιόζης στη θάλασσα», «Ο Καραγκιόζης στο νησί του Κύκλωπα» και «O Kαραγκιόζης στην εποχή των δεινοσαύρων».

Όλες τις ημέρες του Φεστιβάλ, ο πολυβραβευμένος εκπαιδευτής ελεύθερης κατάδυσης Ρομπέρτο Κάλιτς θα αναζητήσει μέσω των μαθημάτων του τον επόμενο πρωταθλητή καταδύσεων!

Η συμμετοχή στα εκπαιδευτικά προγράμματα και η παρακολούθηση όλων των εικαστικών δρωμένων του 5ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Καστελλορίζου «Πέρα από τα Σύνορα» είναι δωρεάν.

Το Φεστιβάλ διοργανώνεται από το Ελληνικό Ίδρυμα Ιστορικών Μελετών (ΙΔ.ΙΣ.ΜΕ.), μαζί με την Ecrans des Mondes (Παρίσι) και τον ΣύνδεσμοΑναβίωσης Καστελλορίζου (Σίδνεϋ), τελεί υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού (ΥΠΕΞ), του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, του Δήμου Μεγίστης, των Πρεσβειών της Αυστραλίας, των ΗΠΑ και του Ισραήλ και έχει την ευγενική υποστήριξη της Βουλής των Ελλήνων, της Γενικής Γραμματείας Νησιωτικής Πολιτικής, της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, της ΕΡΤ και του ΕΚΟΜΕ.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα www.beyondborders.gr ή να επικοινωνήστε με το Φεστιβάλ στη διεύθυνση info@beyondborders.gr

Δείτε το διαφημιστικό σποτ του 5ου «Πέρα από τα Σύνορα» 2020 στο https://youtu.be/Y4uL-_qVWrw και ένα σύντομο φιλμ με στιγμιότυπα από την περσινή διοργάνωση στο https://youtu.be/ZWDvx-7VMEE

Στιγμιότυπα από συναυλίες μπορείτε να δείτε στο https://youtu.be/YULj3nnMQHw, καθώς και το trailer του ντοκιμαντέρ στο https://youtu.be/_xp0nlZcByc