Όταν τα εργαστήρια θέλουν να αναπτύξουν βακτήρια σαλμονέλας ή E. coli για έρευνα, δημιουργούν ζεστά και υγρά περιβάλλοντα με άφθονη θρεπτική κοπριά για τα παθογόνα. Τι γίνεται με το σφουγγάρι της κουζίνας; Γνωρίζετε ότι είναι πολύ πιο βρώμικο απ’ ό,τι νομίζετε;
Βλέποντας από την οπτική γωνία των βακτηρίων, οι κουζίνες μας είναι αρκετά ακριβή αντίγραφα ενός εργαστηριακού περιβάλλοντος: σούπερ άνετα δωμάτια στα οποία υπάρχει άφθονη βιο-τροφή για να γευματίσουν – στις επιφάνειες προετοιμασίας και μαγειρέματος, στους νεροχύτες μας, στα εργαλεία μας και, πιο συγκεκριμένα, στα σφουγγάρια της κουζίνας μας και μέσα σε αυτά.
Ο κατάλογος των βακτηρίων που μπορούν να ανθίσουν σε ένα συνηθισμένο σφουγγάρι είναι μεγάλος: Salmonella, Campylobacter, Staphylococcus, E. Coli, Listeria και άλλα. Βακτήρια που μπορούν να ζήσουν πολλές μέρες πάνω του και να σας προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα.