Quantcast

Πόσο γρήγορα μπορεί να εξαπλωθεί η μετάλλαξη Όμικρον στην Ελλάδα - Τι λένε οι ειδικοί

Το ζήτημα της επικινδυνότητας της νέας μετάλλαξης βρίσκεται πρώτο στην ατζέντα των υγειονομικών αρχών, με δεδομένο ότι πλέον και η χώρα μας είναι επίσημα ανάμεσα σε εκείνες που πρέπει να διαχειριστούν τη μετάλλαξη Όμικρον, μετά την επίσημη ανακοίνωση του υπουργού Υγείας για κρούσμα στην Κρήτη.

Αναφερόμενος στο πρώτο κρούσματα της μετάλλαξης Όμικρον, ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Θεοκλής Ζαούτης, έδωσε λεπτομέρειες σχετικά με το πως αυτό εντοπίστηκε: «Προχωρήσαμε σε έλεγχο για τα γονίδια και σήμερα το πρωί επιβεβαιώσαμε πως είναι κρούσμα της μετάλλαξης Όμικρον», είπε ο κ. Ζαούτης.

Όπως σημείωσε το κρούσμα βρίσκεται στην Κρήτη και μένει σε καραντίνα μαζί με όλες του τις επαφές, ενώ έχει γίνει ενδελεχής ιχνηλάτηση. Όλοι τους παραμένουν υπό στενή παρακολούθηση του ΕΟΔΥ και της Πολιτικής Προστασίας. Ο κ. Ζαούτης είπε πως σύμφωνα με τις πρώτες επιστημονικές πληροφορίες πρόκειται για μετάλλαξη με πολύ ήπια συμπτώματα. Θεωρείται επίσης πιθανό τα υπάρχοντα εμβόλια να είναι αποτελεσματικά απέναντι στη νέα παραλλαγή του ιού.

Την ίδια ώρα, οι επιστήμονες σε όλον τον κόσμο επιχειρούν να εξάγουν τα πρώτα συμπεράσματα για την Όμικρον, ενώ οι προσπάθειες για τη συγκέντρωση στοιχείων που θα δείξουν κρίσιμα δεδομένα για την παραλλαγή συνεχίζονται. Μάλιστα είναι η πρώτη φορά που μια παραλλαγή του Covid-19 προκαλεί τόση ανησυχία σε διεθνές επίπεδο.

Σύμφωνα με τις πρώτες αναφορές των ειδικών, η παραλλαγή Όμικρον έχει δεκάδες μεταλλάξεις, γεγονός που θα μπορούσε να σημαίνει ότι πιθανόν να διαφεύγει της ανοσίας των εμβολίων, να εξαπλώνεται γρήγορα μεταξύ των πληθυσμών αλλά και να οδηγεί σε πιο σοβαρές συνέπειες για την υγεία.

Οι τρεις παράγοντες που θα καθορίσουν την επίδραση της μετάλλαξης Όμικρον

Όπως μεταδίδει το Atlantic.com, η επίδραση της μετάλλαξης Όμικρον στην πορεία της πανδημίας θα καθοριστεί από τρεις παράγοντες: τη μεταδοτικότητά της, τον βαθμό στον οποίο αποφεύγει τις υπάρχουσες ανοσοποιητικές μας άμυνες και τη μολυσματικότητά της ή τη σοβαρότητα της νόσησης που προκαλεί.

Παράλληλα, οι πρώτες εκτιμήσεις από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας είναι καθησυχαστικές καθώς όπως φαίνεται, τα υπάρχοντα εμβόλια μπορούν να την αντιμετωπίσουν, ενώ τα συμπτώματα όσων έχουν ήδη ασθενήσει χαρακτηρίζονται «ήπια».Την ίδια ώρα, σύμφωνα με το Reuters, δεν υπάρχουν στοιχεία που να δείχνουν ότι υπάρχει επίπτωση στην αποτελεσματικότητα των εμβολίων που ήδη υπάρχουν έναντι της σοβαρής νόσησης και του θανάτου.

ECDC: Η παραλλαγή Όμικρον είναι πιθανό να κυριαρχήσει στην Ευρώπη τους προσεχείς μήνες

Η παραλλαγή Ομικρον είναι πιθανόν να κυριαρχήσει στην Ευρώπη «τους προσεχείς μήνες», προκαλώντας περισσότερο από το ήμισυ των κρουσμάτων της Covid-19, αναφέρεται σε έγγραφο του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC).

«Με βάση μαθηματικά μοντέλα που επεξεργάσθηκε το ECDC, υπάρχουν ενδείξεις ότι η Ομικρον είναι πιθανόν να προκαλεί τους προσεχείς μήνες περισσότερο από το ήμισυ του συνόλου των μολύνσεων με τον SARS-CoV-2 στην Ευρωπαϊκή Ενωση και τον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο που περιλαμβάνει τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ και την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και την Νορβηγία.

«Τα προκαταρκτικά στοιχεία δείχνουν σημαντικό πλεονέκτημα» της νέας παραλλαγής επί της παραλλαγής Δέλτα, η οποία είναι κυρίαρχη μέχρι στιγμής, αναφέρεται σε ανακοίνωση του ECDC.

Τσακρής: Χορήγηση 4ης δόσης για να προστατευτούμε από την Όμικρον

Το ενδεχόμενο να χρειαστεί η χορήγηση μιας 4ης εμβολιαστικής δόσης στον γενικό πληθυσμό για να προστατευτεί από το νέο μεταλλαγμένο στέλεχος «Όμικρον» άφησε ανοιχτό ο καθηγητής Μικροβιολογίας Αθανάσιος Τσακρής.

Όπως ανέφερε μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, το ενδεχόμενο αυτό επεξεργάζονται και οι φαρμακευτικές εταιρείες, ωστόσο χρειάζονται περισσότερα πειραματικά δεδομένα για να γνωρίζουμε πώς θα συμπεριφερθεί η παραλλαγή.

«Το ειδικά διαμορφωμένο εμβόλιο, αν χρειαστεί, θα μπορεί να ετοιμαστεί σε μικρό χρονικό διάστημα. Χρειάζονται όμως τα κλινικά δεδομένα ώστε να ανάψει έγκαιρα το 'πράσινο φως' για τη χορήγησή του. Οι πληροφορίες που έχουμε είναι ότι όλη αυτή η διαδικασία θα διαρκέσει 2-3 μήνες», συμπλήρωσε.

Τζανάκης: «Να τρέξουμε να κάνουμε την τρίτη δόση»

«Το παιχνίδι ξεκίνησε και πρέπει να τρέξουμε να κάνουμε την τρίτη δόση ή να εμβολιαστούμε», είπε ο καθηγητής πενυμονολογίας Νίκος Τζανάκης,  με αφορμή το πρώτο κρούσμα με το στέλεχος Όμικρον που εντοπίστηκε στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στα Χανιά.

«Το δείγμα δουλεύτηκε αποτελεσματικά και πολύ γρήγορα», τόνισε ο καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης, ενώ όσον αφορά τη μεταδοτικότητα ανέφερε, μιλώντας στην ΕΡΤ : «Αν ξαφνικά βρούμε 5 κρούσματα την άλλη εβδομάδα, 50 την επόμενη και σε άλλη μια εβδομάδα φτάσουμε τα 400, προφανώς πρόκειται για στέλεχος που έχει εκτοπίσει τη μετάλλαξη Δ».

Tι αναφέρει ερευνήτρια του Harvard 

Η Mary Bushman, μία μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο τμήμα Επιδημιολογίας του πανεπιστημίου Harvard  με βάση την πρόσφατη δημοσίευσή της για τα νεότερα στελέχη και την επίπτωση τους στα μέτρα πρόληψης στον πληθυσμό, διευρκίνισε μεταξύ άλλων για την Όμικρον: «Είναι ακόμη νωρίς για να γνωρίζουμε το βαθμό της προστασίας που θα παρέχουν τα mRNA εμβόλια έναντι του νέου στελέχους, ωστόσο είναι ελπιδοφόρο ότι τα mRNA εμβόλια δεν οδηγούν μόνο στην παραγωγή εξουδετερωτικών αντισωμάτων, αλλά επάγουν και την Τ κυτταρική ανοσία που μπορεί να παρέχει μερική προστασία στα νεότερα στελέχη, ακόμα και παρά τις μεταλλάξεις του ιού, που τον βοηθούν να ξεφεύγει από την προστασία των αντισωμάτων». 

Μόσιαλος: «Ήπια ασθένεια»

Από την πλευρά του ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας, Ηλίας Μόσιαλος στο LSE, διευκρίνισε με ανάρτησή του στο Facebook.

«Έγραφα εχθές πως έχουμε προφανώς πολλά αναπάντητα ερωτήματα και μεταξύ αυτών είναι το κατά πόσο η νέα παραλλαγή Όμικρον, αλλάζει την κλινική εικόνα και τη συμπτωματολογία και κυρίως εάν καθιστά τη νόσο σοβαρότερη. H δρ Angelique Coetzee, πρόεδρος τού Νοτιοαφρικανικού Ιατρικού Συλλόγου, σε δηλώσεις της ανέφερε πως από όσα γνωρίζουν ώς τώρα, η παραλλαγή Όμικρον προκαλεί ήπια ασθένεια. Πιο αναλυτικά, είπε πως τα συμπτώματα φαίνεται να διαρκούν 1-2 ημέρες και είναι κυρίως κούραση και μυαλγίες και κάποιες φορές συνοδεύονται από βήχα. Επίσης, από όσους κόλλησαν, κανείς δεν έχει χάσει την όσφρηση ή τη γεύση του και κάποιοι έχουν ήδη επιστρέψει στο σπίτι τους. Επίσης, σχολιάζοντας την κατάσταση στα νοσοκομεία, ανέφερε πως δεν αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο φόρτο λόγω εισαγωγών από φορείς της παραλλαγής Όμικρον. Ανέφερε επίσης, πως θα πρέπει να περιμένουμε κάποιες εβδομάδες για περισσότερα στοιχεία για τη μεταδοτικότητα. Κυρίως για να δούμε τι κλινική εικόνα παρουσιάζουν οι ανεμβολίαστοι».