Πρεμιέρα της σειράς ντοκιμαντέρ «Σύγχρονοι Γέροντες» από την COSMOTE TV σε Ελλάδα και Κύπρο

Οι πέντε γέροντες της σειράς ντοκιμαντέρ 'Σύγχρονοι Γέροντες'

Οι πέντε γέροντες της σειράς ντοκιμαντέρ «Σύγχρονοι Γέροντες»

Σε Ελλάδα, Κύπρο και ΗΠΑ ταξιδεύει τον Απρίλιο η νέα συμπαραγωγή των COSMOTE TV και White Fox, με τίτλο «Σύγχρονοι Γέροντες».

Πρόκειται για μία σειρά ντοκιμαντέρ αφιερωμένη στους Αγίους Ιερώνυμο Σιμωνοπετρίτη, Ιωσήφ Ησυχαστή και Εφραίμ Κατουνακιώτη και στον μακαριστό γέροντα Εφραίμ Φιλοθεΐτη - Αριζονίτη.

Το μηνιαίο αυτό αφιέρωμα θα κάνει ταυτόχρονη πρεμιέρα στην Ελλάδα και την Κύπρο μέσω της COSMOTE TV. Θα προβάλλεται στο COSMOTE HISTORY HD κάθε Κυριακή του Απριλίου, στις 21:00, ξεκινώντας την 5η Απριλίου. Παράλληλη προβολή θα γίνεται και στο επίσημο κανάλι της COSMOTE TV στο YouTube, δίνοντας ελεύθερη πρόσβαση στο κοινό.

Την Κυριακή 5 Απριλίου, 21:00, από COSMOTE TV σε Ελλάδα και Κύπρο. 

Την Μεγάλη Τρίτη, 14 Απριλίου, στις ΗΠΑ μέσω του δικτύου της Αρχιεπισκοπής Αμερικής

Η σειρά θα ολοκληρωθεί με την προβολή του πέμπτου επεισοδίου για τον μακαριστό Μητροπολίτη Θεοδωρουπόλεως Γερμανό, το επόμενο διάστημα.

Στις ΗΠΑ η σειρά θα αρχίσει να προβάλλεται την Μεγάλη Τρίτη, 14 Απριλίου, μέσω του επίσημου δικτύου της Αρχιεπισκοπής Αμερικής, η οποία υποστήριξε την υλοποίηση της σειράς.

Άποψη από την Μονή Αγίου Αντωνίου στην έρημο της Αριζόνας

Άποψη από την Μονή Αγίου Αντωνίου στην έρημο της Αριζόνας

Με αφορμή την πρόσφατη κοίμηση του Αγιορείτη της Αμερικής Γέροντα Εφραίμ, η Αρχιεπισκοπή Αμερικής θα προβάλει και τα πέντε επεισόδια στις ΗΠΑ, υποτιτλισμένα στην αγγλική γλώσσα. Όπως ανέφερε ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος, «ο Γέροντας Εφραίμ συνδέθηκε άρρηκτα με τον ορθόδοξο μοναχισμό και τη θεμελίωσή του στην αμερικανική ήπειρο. Είναι ο Γέροντας Εφραίμ που εγεώργησε το άγονο της πνευματικής ερήμου στη χώρα μας. Για τον λόγο αυτό η πρωτοβουλία των συμπαραγωγών White Fox και COSMOTE TV έχει ξεχωριστό ενδιαφέρον για εμάς».

Ξεκινώντας από τα ασκηταριά, τις σκήτες και τα μοναστήρια του Αγίου Όρους, η σειρά «Σύγχρονοι Γέροντες» ταξιδεύει έως την Κωνσταντινούπολη, την έρημο της Αριζόνας και σε μεγαλουπόλεις των ΗΠΑ και του Καναδά.

Άποψη της Ιεράς Μονής Σίμωνος Πέτρας, Άγιον Όρος

Άποψη της Ιεράς Μονής Σίμωνος Πέτρας, Άγιον Όρος

Στα πέντε επεισόδια παρουσιάζεται η ζωή, το έργο, η διδασκαλία και η πνευματική παρακαταθήκη τους. Άγιες μορφές, δοχεία χάριτος, έζησαν δίπλα μας, αφοσιώθηκαν στη σωτηρία μας, γιάτρεψαν τις ψυχές και συχνά τα σώματά μας.

Στη σειρά μιλάνε άνθρωποι που τους έζησαν και συνεχίζουν την κληρονομιά τους. Ανάμεσά τους είναι ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος, ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος, ο Μητροπολίτης Δέρκων κ. Απόστολος, ο Μητροπολίτης Αργολίδος κ. Νεκτάριος, ο Μητροπολίτης Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κ. Νικόλαος, ο Καθηγούμενος της I.M.M. Βατοπαιδίου Aρχιμανδρίτης Εφραίμ, ο Καθηγούμενος της I.M. Φιλοθέου Aρχιμανδρίτης Νικόδημος, ιερομόναχοι, μοναχές αλλά και άνθρωποι του κόσμου.

Τα επεισόδια με σειρά προβολής

Ο όσιος Ιερώνυμος Σιμωνοπετρίτης με πιστούς στο Μετόχι Αναλήψεως Βύρωνα, το 1950

Ο όσιος Ιερώνυμος Σιμωνοπετρίτης με πιστούς στο Μετόχι Αναλήψεως Βύρωνα, το 1950

Όσιος Ιερώνυμος ο Σιμωνοπετρίτης (1871-1957)

Μέγας ελεήμονας, θεωρείτο άγιος ακόμη και εν ζωή. Ο φωτισμένος Ηγούμενος της Μονής Σίμωνος Πέτρας έζησε τα τελευταία 26 χρόνια της ζωής του στο Μετόχι της Αναλήψεως στον Βύρωνα, το οποίο μετέτρεψε σε κέντρο πνευματικής ακτινοβολίας. Εκεί έγινε ο ποιμένας των διψασμένων ψυχών της πρωτεύουσας και το στήριγμα των χειμαζόμενων Μικρασιατών προσφύγων.

Ο όσιος Ιωσήφ ο Ησυχαστής με τη συνοδεία του

Ο όσιος Ιωσήφ ο Ησυχαστής με τη συνοδεία του

Όσιος Ιωσήφ ο Ησυχαστής (1897-1959)

Ένας από τους μεγαλύτερους ασκητές της σύγχρονης εποχής. Αγωνίστηκε επί 40 χρόνια στα σπήλαια του Άθωνα, όπου επανέφερε με συστηματικό τρόπο τη νοερά προσευχή.

Με το παράδειγμά του έκανε ατσαλένιους και τους μαθητές του, μέσω των οποίων συνέβαλε στην πνευματική αλλά και στην πληθυσμιακή αναγέννηση του Αγίου Όρους, καθώς και στη γέννηση του ορθόδοξου μοναχισμού στην Αμερική.

Ο γέροντας Εφραίμ Φιλοθεΐτης – Αριζονίτης

Ο γέροντας Εφραίμ Φιλοθεΐτης – Αριζονίτης

Γέροντας Εφραίμ Φιλοθεΐτης-Αριζονίτης (1928-2019) - Ο Αγιορείτης της Αμερικής

Ο Εφραίμ πηγαίνει στο Άγιον Όρος στα 19 του χρόνια και βρίσκεται στη Συνοδεία του Ιωσήφ του Ησυχαστή. Μετά την κοίμηση του Γέροντά του αναλαμβάνει τη Μονή Φιλοθέου, την επάνδρωση τριών ακόμη μοναστηριών στο Περιβόλι της Παναγίας και την πνευματική καθοδήγηση ανδρικών και γυναικείων μοναστικών κοινοτήτων σε όλη την Ελλάδα. Μετά από πληροφορία από τον Θεό, κάνει το παράτολμο βήμα στον Νέο Κόσμο: Καναδάς και ΗΠΑ. Eκεί ο Γέροντας Εφραίμ διακρίνει τη μεγάλη ανάγκη του κόσμου αλλά και τις επιρροές του προτεσταντισμού και της εκκοσμίκευσης.

Δεν ήξερε τη γλώσσα. Δε γνώριζε τους νόμους. Δεν είχε κανέναν δίπλα του από την επίσημη Εκκλησία. Κι όμως, μεταφυτεύει τη μοναχική αγιορείτικη κοινότητα στην Αμερική. Με πόνο και κόπο, με προσευχή και ευλογία.

Στην αρχή δεκάδες, μετά χιλιάδες και αργότερα εκατοντάδες χιλιάδες, εκατομμύρια άνθρωποι επηρεάζονται και διδάσκονται από τη ζωή και το έργο του Γέροντα Εφραίμ την «τέχνη της σωτηρίας της ψυχής».

Ιδρύει 19 μονές και μοναστικές κοινότητες, με εκατοντάδες μοναχούς και μοναχές, τα πνευματικά του παιδιά. Και όλοι μαζί ζουν αυτό που ο Άγιος Πορφύριος προφήτευσε για τον Γέροντα Εφραίμ και το έργο του: την εμπειρία των πρώτων χριστιανικών χρόνων.

Ο όσιος Εφραίμ Κατουνακιώτης με τη συνοδεία του

Ο όσιος Εφραίμ Κατουνακιώτης με τη συνοδεία του

Όσιος Εφραίμ ο Κατουνακιώτης (1912-1998)

Εάν η ζωή του μπορούσε να συνοψισθεί σε πέντε λέξεις, αυτές θα ήταν η μονολόγιστη ευχή «Κύριε Ιησού Χριστέ, ελέησόν με». Τη διδάχτηκε από τον δάσκαλό του Όσιο Ιωσήφ Ησυχαστή και δεν χόρταινε να τη λέει. Ώρες πολλές προσευχόταν και για τους κεκοιμημένους. «Αυτοί δεν μπορούν να το κάνουν μόνοι τους», έλεγε.

Έζησε 65 χρόνια αυστηρής ασκητικής ζωής. Τα 40 από αυτά ως υποτακτικός ενός γέροντα. Με την υποδειγματική υπακοή σε αυτόν, κέρδισε τον τίτλο του χαρισματικού υποτακτικού. Αυτή ήταν η μεγάλη παρακαταθήκη που άφησε στους μαθητές του όταν έγινε ο ίδιος Γέροντας. Τους δίδαξε την υπακοή ως αγαπητική μετοχή στην ψυχή του άλλου. Δίδαξε τον ανυποχώρητο πνευματικό αγώνα εν ησυχία. «Καρπός της ησυχίας είναι να βλέπεις τους άλλους σαν αγγέλους», έλεγε.

Κάθε Κυριακή στις 21:00 ώρα Ελλάδας στο COSMOTE HISTORY HD και στο YouTube

https://www.youtube.com/user/otegr

1ο επεισόδιο την Κυριακή 5 Απριλίου 2020

Συντελεστές έργου:

Σκηνοθεσία: Γρηγόρης Καραντινάκης

Έρευνα - σενάριο: Αναστασία Μάνου - Ελευθερία Τραΐου

Δ/νση Φωτογραφίας: Μιχάλης Μπροκαλάκης

Graphic Designer: Στάθης Καραμπατέας

Μοντάζ: Ηρακλής Φίτσιος

Μουσική: Νίκος Πλατύραχος

Αφήγηση: Χ. Λεοντσίνη, Ε. Μαραγκού, Μ. Δικαίου

Επιμέλεια Παραγωγής COSMOTE TV: Αναστασία Βερώνη - Άρτεμις Σκουλούδη

Executive Producer: Αναστασία Μάνου