Quantcast

Προβληματισμός για τις μεταλλάξεις – Τι λένε ειδικοί για τα εμβόλια

Ανησυχία προκαλούν στις υγειονομικές Αρχές, τα κρούσματα μεταλλάξεων που έχουν επιβεβαιωθεί στη χώρα. 

 

To πιθανό τρίτο κύμα επιδημίας κορωνοϊού στην Ελλάδα απασχολεί το υπουργείο Υγείας, το οποίο προετοιμάζεται γι’ αυτό το ενδεχόμενο, όπως φάνηκε και από τη σύσκεψη, που συγκάλεσε τη Δευτέρα, ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας.

Το ζητούμενο είναι να υπάρξει ετοιμότητα σε όλη τη χώρα τόσο σε ό,τι αφορά την επιδημιολογική επιτήρηση όσο και στην ετοιμότητα του συστήματος υγείας. Το γεγονός που ανησύχησε όσους συμμετείχαν στη χθεσινή τηλεδιάσκεψη, είναι ότι καθημερινά έχουμε πλέον 50-80 νέες εισαγωγές ασθενών Covid στα νοσοκομεία της Αττικής. Στην πρώτη ΥΠΕ που περιλαμβάνει την Αττική μέχρι την προηγούμενη Δευτέρα είχαν γίνει 455 εισαγωγές, οι οποίες σήμερα έχουν φτάσει τις 547.

Στο υπουργείο Υγείας υπάρχει προβληματισμός για την εικόνα της Αττικής ιδίως αν συνεχιστούν οι νέες εισαγωγές στα νοσοκομεία σε συνδυασμό με τη μεγαλύτερη πιθανή διασπορά των μεταλλαγμένων στελεχών του κορωνοϊού.

Αδικαιολόγητο χαρακτήρισε τον πανικό για τις μεταλλάξεις του κορωνοϊού σε σχέση με τον εμβολιασμό, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου κατά τη χθεσινή ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας. «Είναι υπερβολή να θεωρούμε ότι μένουμε ανοχύρωτοι ή ευάλωτοι όταν ακούμε ότι είναι μειωμένος αριθμός των αντισωμάτων» τόνισε και προσέθεσε ότι τα υπάρχοντα εμβόλια, παρέχουν ισχυρή και ευρεία προστασία. «Δεν κάναμε καλά- καλά την δεύτερη δόση και τρέχουμε για να δούμε τι θα γίνει με την τρίτη εάν και εφόσον χρειαστεί» είπε απαντώντας σε σχετική ερώτηση. «Νομίζω ότι με αυτά τα εμβόλια που έχουμε θα επιτύχουμε σημαντική ανοσία. Εάν διαπιστωθεί ότι φθίνει η ανοσία ίσως θα χρειαστεί μία τρίτη δόση, η οποία θα επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο, όπως συμβαίνει με τη γρίπη» εξήγησε και είπε ότι αυτό θα γίνει μόνο εάν συμβεί μια φοβερή μετάλλαξη ώστε ένα εμβόλιο να θεωρηθεί μη αποτελεσματικό.

Η κυρία Θεοδωρίδου, αποκάλεσε δυσάρεστη έκπληξη αυτό που συνέβη στο νοσοκομείο “Άγιος Ανδρέας” της Πάτρας, όπου υπήρξε διασπορά του ιού ανάμεσα σε υγειονομικούς που ήταν ανεμβολίαστοι. 

Στο ζήτημα των μεταλλάξεων του κορωνοϊού και κατά πόσο είναι αποτελεσματικά τα εμβόλια που έχουν αναπτυχθεί, αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, ο Ηλίας Μόσιαλος σε συνέντευξη που παραχώρησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 και τον Νίκο Χατζηνικολάου.

Ο καθηγητής της πολιτικής υγείας στο LSE, αναφερόμενος στη βρετανική μετάλλαξη του κορωνοϊού, τόνισε πως διαφέρει σε δύο πράγματα: "πρώτον ότι τώρα γνωρίζουμε πλέον από αρκετές μελέτες ότι η διασπορά είναι μάλλον μεγαλύτερη κατά 50-74% σε σχέση με το επικρατούν στέλεχος στην Ευρώπη και στη χώρα μας και υπάρχει μία πιθανότητα, παρότι αυτή βασίζεται σε τρεις μελέτες που χρησιμοποίησαν το ίδιο δείγμα και έχουν μεθοδολογικά σφάλματα, να είναι η θνητότητα ανεβασμένη κατά 30%. Πρέπει να πω όμως εδώ ότι μελέτησαν τη θνητότητα στα νοσοκομεία και με το παλιό και με το νέο στέλεχος και η θνητότητα ήταν απολύτως η ίδια. Οπότε ίσως η διαφορά που βρίσκουν του 30% αύξηση να οφείλεται σε μεθοδολογικά σφάλματα... Αν έχουμε επομένως έναν συνδυασμό μεγάλης μεταδοτικότητας κατά 50-74% και αυξημένης θνητότητας η κατάσταση θα αρχίσει να γίνεται επικίνδυνη, πολύ πιο επικίνδυνη σε όλη την Ευρώπη", υπογράμμισε.

Σχετικά με την αποτελεσματικότητα των εμβολίων για τις μεταλλάξεις του κορωνοϊού, τόνισε πως για παράδειγμα "αν δει κανείς τα αναλυτικά στοιχεία της Johnson & Johnson θα παρατηρήσει ότι στο 85% των σοβαρών περιπτώσεων, τις αποτρέπει και τις αποτρέπει και στη Νότιο Αφρική. Παραδόξως είναι λιγότερο αποτελεσματικό στις πιο ήπιες περιπτώσεις, αλλά αυτό που μας ενδιαφέρει εμάς είναι οι βαριές περιπτώσεις. Επίσης η εταιρεία ανακοίνωσε ότι μετά την 49η ημέρα δεν είχαμε καμία εισαγωγή στα νοσοκομεία από τη λήψη της μίας δόσης και κανένα θάνατο σε καμία περιοχή του κόσμου, συμπεριλαμβανομένης και της Νοτίου Αφρικής. Οπότε η μεγαλύτερη ανησυχία εδώ είναι για το εμβόλιο της Novavax. Δεν ξέρουμε ακόμη για το εμβόλιο της AstraZeneca, ενώ Pfizer και BioNTech ανακοίνωσαν ότι τα εμβόλιά τους δουλεύουν για το στέλεχος της Νοτίου Αφρικής, αλλά και Novavax και Pfizer και Moderna επεξεργάζονται αυτή τη στιγμή παραλλαγή του εμβολίου, που αν δούμε ότι δεν δουλεύουν τα εμβόλιά τους θα μπορέσουμε να κάνουμε μία ενισχυτική δόση με την παραλλαγή του εμβολίου".

Υπογράμμισε, δε, ότι "εδώ δεν θα χρειαστεί να περάσουμε πάλι από τις κλινικές δοκιμές και να καθυστερήσουμε, γιατί ξέρουμε ότι το εμβόλιο είναι πλέον αποτελεσματικό και ασφαλές, θα γίνει μία μικρή αλλαγή σε αυτό το εμβόλιο για να μπορεί να αντιμετωπίζει και την παραλλαγή της Νότιας Αφρικής. Τα εμβόλια όμως όσον αφορά το αγγλικό στέλεχος, είναι πολύ ασφαλή".