Προσφυγή στο ΣτΕ κατά των υποχρεωτικών self-test από ιερέα, δικηγόρο και 3 εκπαιδευτικούς!

Κατά των υποχρεωτικών self-test στους εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων και στους μαθητές, στρέφονται τρεις εκπαιδευτικοί, δύο δικηγόροι και ένας ιερέας, οι περισσότεροι εκ των οποίων είναι γονείς ανήλικων παιδιών, μαθητών Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου.

Με προσφυγή τους στο Συμβούλιο της Επικρατείας ζητούν την ακύρωση της από 10.4.2021 Κοινής Υπουργικής Απόφασης ( ΚΥΑ) βάση της οποίας οι μαθητές που δεν έχουν υποβληθεί σε τεστ δεν γίνονται δεκτοί στα σχολεία και λαμβάνουν απουσίες.

Όπως υποστηρίζουν μεταξύ άλλων, οι υποχρεωτική διαγνωστικοί έλεγχοι δύο φορές την εβδομάδα θίγουν τον πυρήνα των ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων των εκπαιδευτικών και των μαθητών ενώ ισχυρίζονται ότι η ΚΥΑ είναι αντισυνταγματική και παράνομη καθώς προ του διαγνωστικού τεστ δεν ζητείται η συναίνεση του εκπαιδευτικού και του μαθητή, όπως απαιτούν οι διεθνείς συμβάσεις.

Κατά τους προσφεύγοντες, η υποχρεωτική αυτοδιαγνωστική διαδικασία από τα ίδια τα παιδιά, παραβιάζει το νόμο 2101/1992 γιατί «συνιστά ανεπίτρεπτη επέμβαση και ως εκ τούτου προσβολή του σώματος των παιδιών» και παράλληλα συνιστά «υποχρεωτική βία προς το παιδί», η οποία είναι τόσο σωματική όσο και ψυχική.

Τέλος, αναφέρουν ότι η διενέργεια διαγνωστικού τεστ είναι επικίνδυνη, επικαλούμενοι προς τούτο το φυλλάδιο «οδηγιών ατομικής χρήσης», και η επικινδυνότητα πολλαπλασιάζεται όταν αυτό διενεργείται από ανήλικο, ιδίως όταν είναι κάτω των 13 ετών. Η απαγόρευση δε εισόδου στα σχολεία όσων δεν έχουν υποβληθεί σε έλεγχο, υποστηρίζουν πως προσβάλει το κατοχυρωμένο από το Σύνταγμα και την ΕΣΔA, «δικαίωμα της εκπαίδευσης στον πυρήνα του», που είναι η υποχρεωτική εκπαίδευση των νέων.