Quantcast

Πρωτοφανής καύσωνας: «Χτύπησε» ήδη 42άρια - Πρόβλεψη σοκ για 44 βαθμούς την Παρασκευή

Ενδεικτική των ημερών που θα ακολουθήσουν ήταν η σημερινή, με τον καύσωνα να κάνει αισθητή την παρουσία του σε όλη την χώρα και τις υψηλές θερμοκρασίες να διατηρούνται τουλάχιστον έως και την ερχόμενη Τρίτη. Παρότι το κύμα θερμών αέριων μαζών δεν έχει φτάσει καν στην κορύφωσή του, ο υδράργυρος την Πέμπτη, σύμφωνα με το meteo, σκαρφάλωσε πάνω από τους 40 βαθμούς σχεδόν παντού.

Με εξαίρεση τις Κυκλάδες και τα νησιά του Βορείου Αιγαίου, σε όλα τα υπόλοιπα γεωγραφικά διαμερίσματα της χώρας το θερμόμετρο ξεπέρασε τους 40 βαθμούς Κελσίου, σε 8 γεωγραφικά διαμερίσματα και 63 μετεωρολογικούς σταθμούς.

Οι περιοχές όπου καταγράφηκαν οι οκτώ υψηλότερες μέγιστες τιμές παρουσιάζονται στον πίνακα που ακολουθεί.

Ο καιρός την Παρασκευή

Αντίστοιχη είναι η πρόγνωση του meteo και για αύριο, Παρασκευή όπου η χώρα θα παραμείνει σε συνθήκες καύσωνα με μέγιστες θερμοκρασίες στους 42-44 βαθμούς Κελσίου και υψηλές ελάχιστες. Εξαιτίας του καιρού, αναμένεται αυξημένο αίσθημα δυσφορίας στα αστικά κέντρα.

Πιο αναλυτικά, την Παρασκευή 30 Ιουλίου 2021 σε ολόκληρη τη χώρα θα επικρατήσει καύσωνας, ενώ υψηλές θα διατηρηθούν οι θερμοκρασίες και κατά τη διάρκεια της νύχτας. Αυξημένο θα είναι το αίσθημα δυσφορίας στα κέντρα. Τοπικές νεφώσεις θα αναπτυχθούν μετά το μεσημέρι στα ηπειρωτικά με πιθανότητα εκδήλωσης πρόσκαιρων όμβρων σε ορεινά τμήματα.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί, στη Βόρεια Ελλάδα από 16 έως 40-42 βαθμούς, στη Κεντρική Ελλάδα και στην Ήπειρο από 18 έως 42-44, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 20 έως 42-44 βαθμούς, στα νησιά του Ιονίου από 22 έως 41, στα νησιωτικά τμήματα του Αιγαίου και στην Κρήτη από 20 έως 38 βαθμούς, ενώ στα Δωδεκάνησα και στο Ανατολικό Αιγαίο οι μέγιστες θα φτάσουν τοπικά στους 40-42 βαθμούς Κελσίου.

Καύσωνας
 
Οι άνεμοι θα πνέουν γενικά ασθενείς και στα πελάγη από βόρειες διευθύνσεις με εντάσεις που στο Αιγαίο θα φτάνουν τα 5-6 μποφόρ και στο Ιόνιο τα 4-5 μποφόρ.

Στην Αττική περιμένουμε συνθήκες καύσωνα. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί με εντάσεις έως 4 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 28 έως 41-42 βαθμούς.

Στη Θεσσαλονίκη περιμένουμε ηλιοφάνεια και πολλή ζέστη. Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς. Η θερμοκρασία στην πόλη της Θεσσαλονίκης θα κυμανθεί από 27 έως 39 βαθμούς.

Ευρεία σύσκεψη για την αντιμετωπίση του καύσωνα από τους Χρυσοχοϊδη-Χαρδαλιά

Ευρεία σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή, στις 11.30 υπό τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, και τον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκο Χαρδαλιά, στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας (κτίριο Φάρος), για το βέλτιστο συντονισμό όλων των συναρμόδιων φορέων και την καλύτερη αντιμετώπιση των συνεπειών του ισχυρού κύματος καύσωνα που αναμένεται να πλήξει τη χώρα.

Στη σύσκεψη θα συμμετάσχουν, επίσης, από πλευράς Πολιτικής Προστασίας, ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειος Παπαγεωργίου και ο Γενικός Διευθυντής Συντονισμού της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, Φοίβος Θεοδώρου.

Επιπλέον, θα συμμετάσχουν οι Περιφερειάρχες των 13 Περιφερειών της χώρας, εκπρόσωποι της Κεντρικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων (ΚΕΔΕ), της Ελληνικής Αστυνομίας, του Πυροσβεστικού Σώματος, του ΕΚΑΒ, της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ), καθώς και του ΔΕΔΔΗΕ.

Ζερεφός: Ξηρασία και ερημοποίηση απειλούν το 40% της Ελλάδας

Για τον καύσωνα που σαρώνει την Ελλάδα και τα ακραία καιρικά φαινόμενα, που έχουν πλέον γίνει συχνότερα, μίλησε στην εκπομπή του ΑΝΤ1 “Καλοκαίρι Μαζί” ο Ομότιμος Καθηγητής Φυσικής της Ατμόσφαιρας, Χρήστος Ζερεφός.

Υπενθύμισε πως το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής και των επιπτώσεών της, είχε τεθεί στο τραπέζι, από την επιστημονική κοινότητα εδώ και 40 χρόνια. Όμως, πλέον, «μας έχει εκπλήξει η συχνότητα και η ένταση των ακραίων καιρικών φαινομένων», παραδέχθηκε ο κ. Ζερεφός.

Εκτίμησε πως βελτίωση των καιρικών συνθηκών αναμένεται από την Τρίτη.

Προειδοποίησε πως ο παρατεταμένος καύσωνας φέρνει ξηρασία και ερημοποίηση, που συνιστούν απειλή για το 40% της χώρας μας, προκαλώντας πυρκαγιές ακόμη και υψόμετρο 1.000 μέτρων.

Τέλος, ο κ. Ζερεφός υπογράμμισε πως η σημερινή και η αυριανή ημέρα είναι εξαιρετικά επικίνδυνες για την εκδήλωση πυρκαγιών σε δάση.