Quantcast

Πύρινη κόλαση στην Εύβοια: Στα πρώτα σπίτια στο Μακρυμάλλη οι φλόγες - Εκκενώθηκαν 3 χωριά

Μάχη με τις φλόγες δίνουν οι πυροσβέστες στην Εύβοια, ενώ οι δυνάμεις ενισχύονται συνεχώς στο μέτωπο που παραμένει ανεξέλεγκτο. Με εντολή του ΓΓ Πολιτικής Προστασίας, Νίκου Χαρδαλιά, εκκενώνονται δυο χωριά, Κοντοδεσπότι και Μακρυμάλλη. 

Σύμφωνα με πληροφορίες οι φλόγες έχουν ήδη φτάσει στα πρώτα σπίτια του χωριού Μακρυμάλλη, χωρίς να μπορούν οι πυροσβέστες να αποτρέψουν τα χειρότερα, ενώ υπάρχουν φόβοι ότι όλο το χωριό θα παραδοθεί στις φλόγες.

Οι κάτοικοι στα χωριά Μακρυμάλλη -νωρίς το πρωί-, Κοντοδεσπότι και Σταύρος -αργότερα- βρίσκονταν σε ετοιμότητα για να εκκενώσουν τα χωριά. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι επίγειες δυνάμεις της Πυροσβεστικής και της Περιφέρειας Στερεάς που έχουν συγκεντρωθεί στην περιοχή δεν μπορούν να προσφέρουν κάτι περισσότερο καθώς η φωτιά είναι σε δύσβατη περιοχή που δεν μπορούν να την πλησιάσουν.

Εκκενώνεται και τρίτο χωριό στην Εύβοια

Εκκενώνεται και τρίτο χωριό στην Εύβοια λόγω της μεγάλης πυρκαγιάς που μαίνεται ανεξέλεγκτα.

Πρόκειται για το χωριό Σταυρός, όπου από το πρωί είχε δοθεί εντολή για ετοιμότητα των κατοίκων, αλλά σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, δόθηκε εντολή για εκκένωση του χωριού και ήδη έχουν μεταβεί στο σημείο λεωφορεία της Αστυνομίας για την ασφαλή απομάκρυνση των κατοίκων που παραμένουν ακόμα εκεί.

Οι άνεμοι που είναι τοπικά ιδιαίτερα ισχυροί με βόρεια και δυτική κατεύθυνση οδηγούν τις φλόγες μέσα σε ένα παρθένο πευκοδάσος το οποίο καίγεταικαι οι καπνοί έχουν καλύψει το μεγαλύτερο μέρος της Ευβοίας και έχουν φτάσει μέχρι και την Αττική.

 

 

Ενισχύονται οι δυνάμεις της πυροσβεστικής

Πυροσβεστικά οχήματα από τις γύρω περιφέρειες φτάνουν συνεχώς στην πυρκαγιά στην Αγριλίτσα της Εύβοιας, ενώ εκεί βρίσκεται και το κινητό επιχειρησιακό κέντρο «Όλυμπος», προκειμένου να γίνεται επιτόπου ο συντονισμός των δυνάμεων που δίνουν μάχη με τις φλόγες.

Μετά τη νέα ενίσχυση των δυνάμεων της Πυροσβεστικής, στο μέτωπο της πυρκαγιάς επιχειρούν 227 πυροσβέστες και 75 οχήματα, 7 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων. 

Από αέρος κάνουν ρίψεις νερού έξι αεροσκάφη και έξι ελικόπτερα, ενώ ένα ακόμα ελικόπτερο συντονιστικό κατευθύνει τα εναέρια μέσα στα σημεία που πρέπει να ενεργήσουν.

Τις δυνάμεις της Πυροσβεστικής συνδράμουν δύο ομάδες πεζοπόρων του στρατού, εθελοντές, οκτώ μηχανήματα έργου και 10 υδροφόρες της Περιφέρειας και ΟΤΑ.

Ο καπνός δυσχεραίνει πολύ το έργο των εναέριων μέσων που δεν μπορούν να ρίξουν νερό από πολύ κοντά στο μέτωπο της πυρκαγιάς, αλλά παρ' όλα αυτά οι πιλότοι, με υπεράνθρωπες προσπάθειες συνεχίζουν το επικίνδυνο έργο τους.

Σπανός: Δίνουμε μια πραγματική μάχη 

«Από νωρίς το πρωί δίνουμε μια πραγματική μάχη αλλά η εξέλιξη της εξαρτάται κυρίως από τους ανέμους. Όταν οι άνεμοι πέφτουν σε ένταση βλέπουμε αποτέλεσμα. Δυστυχώς όμως έχουμε πολλή δουλειά μπροστά μας καθώς δεν μας διευκολύνουν ισχυροί άνεμοι» δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Ευβοίας και νέος Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, Φάνης Σπανός. Ο ίδιος μάλιστα συγκλίνει και στην εκτίμηση ότι «τα προληπτικά μέτρα σε σχέση με την πιθανότητα εκκένωσης των χωριών δεν πρέπει να σπείρουν τον πανικό, καθώς είναι μέτρα προληπτικά και θα εφαρμοστούν αν και εφόσον χρειαστεί κάτι τέτοιο». Την ίδια στιγμή πυροσβεστικές δυνάμεις ενισχύονται συνεχώς έτσι ώστε, όταν δοθεί η ευκαιρία από τους ανέμους, να μπορέσουν συντονισμένα να περιορίσουν την καταστροφική πορεία της φωτιάς.

Στην Εύβοια με ειδικό κλιμάκιο ο Χαρδαλιάς

Ταυτόχρονα, καθ' οδόν για τα Ψαχνά Ευβοίας βρίσκεται ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, ο οποίος πετάει με ελικόπτερο μαζί με κλιμάκιο της διεύθυνσης Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της Γραμματείας, προκειμένου να συντονίσουν τις ενέργειες όλων των φορέων για την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς.

Το κλιμάκιο εκτός των άλλων θα έχει συσκέψεις με δασολόγους και άλλους ειδικούς, προκειμένου να προχωρήσουν στη δημιουργία αντιπυρικών ζωνών και άλλες παρεμβάσεις για να ανακόψουν την πορεία της πυρκαγιάς.

Ο καπνός «έπνιξε» την Αττική

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι πολύ μεγάλο πρόβλημα δημιουργεί ο πολύ πυκνός καπνός που έχει φτάσει μέχρι την Αττική.

Έκτακτη ανακοίνωση για τα μέτρα προστασίας των ευπαθών ομάδων από τον καπνό εξέδωσε η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, καθώς η ατμόσφαιρα έχει γίνει αποπνικτική και στο Λεκανοπέδιο της Αττικής από τον καπνό που προέρχεται από την πυρκαγιά στην Εύβοια, όπου έχει παραδοθεί στις φλόγες το πυκνό πευκοδάσος στο Δήμο Διρφύων.