Quantcast

Πύρινος εφιάλτης: Εκκενώνονται Βαρυμπόμπη, Αδάμες και Θρακομακεδόνες – Αντιδήμαρχος Αχαρνών: Καίγονται σπίτια – Αποκλειστικά ΒΙΝΤΕΟ και ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Σε εξέλιξη είναι η μεγάλη πυρκαγιά στη Βαρυμπόμπη και σύμφωνα με τις πρώτες αναφορές υπάρχουν ζημιές στη Βαρυμπόμπη όσο και στις Αδάμες.

 Το βάρος της Πυροσβεστικής επικεντρώνεται σε Βαρυμπόμπη και Αδάμες προκειμένου να ανακοπεί το πύρινο μέτωπο και να μην επεκταθεί στον κυρίως οικιστικό ιστό των δύο περιοχών. Συγκλονιστική είναι η μαρτυρία του αντιδημάρχου Αχαρνών Μ. Βρεττού, ο οποίος μιλώντας στο ΣΚΑΪ είπε ότι καίγονται σπίτια.

Οι κάτοικοι εγκαταλείπουν τα σπίτια τους, ζώα που βρίσκονταν στις αυλές σπιτιών έχουν καεί και τόσο οι αστυνομικές δυνάμεις όσο και οι δημοτικές αρχές πηγαίνουν πόρτα-πόρτα προκειμένου να απομακρυνθούν όλοι οι κάτοικοι με ασφάλεια.

Νέο μήνυμα από το 112 για γενική απομάκρυνση των κατοίκων της Βαρυμπόμπης και του οικισμού Αδάμες εστάλη πριν από λίγα λεπτά. Το μήνυμα αναφέρει: «Αν είστε στη Βαρυμπόμπη ή στις Αδάμες εκκενώστε προς Θρακομακεδόνες για λόγους ασφαλείας».  Εκκενώθηκε προληπτικά κατασκήνωση και τα παιδιά μεταφέρθηκαν σε ασφαλές σημείο όπου τα παρέλαβαν οι γονείς τους. 

«Είναι ανεξέλεγκτη η πυρκαγιά», αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας και Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Αττικής Βασίλης Κόκκαλης. Όπως δηλώνει, αυτή τη στιγμή απειλείται ο οικισμός της Βαρυμπόμπης ενώ η πυρκαγιά έχει κατέβει και στις Αδάμες. «Είναι πάρα πολλά τα μέτωπα. Επιχειρούν πάρα πολλές δυνάμεις», τονίζει ο κ. Κόκκαλης ενώ προσθέτει ότι αυτή την ώρα πνέουν αρκετά δυνατοί άνεμοι. Ακόμη ο κ. Κόκκαλης αναφέρει ότι όσο βρισκόταν στη Λεωφόρο Βαρυμπόμπης είδε να έχουν πάρει φωτιά οι περίβολοι δύο σπιτιών, ωστόσο το ένα ήταν ακατοίκητο.

Παράλληλα, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης μαζί με τον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Παπαγεωργίου πετούν με ελικόπτερο της Πυροσβεστικής πάνω από τη φωτιά συντονίζοντας από αέρος τις δυνάμεις πυρόσβεσης, ενώ το γενικό συντονισμό έχει ο αρχηγός του ΠΣ Στέφανος Κολοκούρης.

Την ίδια ώρα ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς παρακολουθεί τις εξελίξεις από το Κέντρο Επιχειρήσεων.

Μετά τη νέα ενίσχυση των δυνάμεων πυρόσβεσης στην περιοχή της Άνω Βαρυμπόμπης επιχειρούν συνολικά 350 πυροσβέστες με 10 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 70 οχήματα, το ΜΕΤΠΕ, 5 ελικόπτερα και 5 αεροσκάφη. Συνδρομή παρέχουν πολλές εθελοντικές ομάδες, υδροφόρες και μηχανήματα έργου ΟΤΑ.

Ταυτόχρονα κλιμάκιο της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών έχει ήδη αρχίσει τη διερεύνηση των αιτίων της πυρκαγιάς.

Νωρίτερα, διακόπηκε η κυκλοφορία και στα δύο ρεύματα της εθνικής οδού Αθηνών – Λαμίας λόγω της πυρκαγιάς στη Βαρυμπόμπη. Όπως έγινε γνωστό πριν από λίγο από την αστυνομία, η κυκλοφορία διακόπηκε στο ρεύμα προς Λαμία από το ύψος της Λυκόβρυσης και στο ρεύμα προς Πειραιά από την έξοδο του Αγίου Στεφάνου.

Πριν από λίγο εστάλη νέο μήνυμα από το 112 το οποίο αναφέρει “αν βρίσκεστε στην περιοχή Μορτερό, βόρεια του κόμβου Ερυθραίας, κλείστε όλες τις καμινάδες, παράθυρα, πόρτες, για να μην μπουν στο εσωτερικό του σπιτιού καύτρες. Παραμείνετε σε ετοιμότητα και ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών”.

Δείτε βίντεο ντοκουμέντα που έστειλαν στο real.gr. αναγνώστες από την περιοχή της πυρκαγιάς:

Όπως αναφέρουν αξιωματικοί της Πυροσβεστικής, το θετικό είναι ότι δεν φυσάει δυνατός αέρας κάτι που αφήνει ελπίδες να οριοθετηθεί η πυρκαγιά, η οποία ωστόσο βρίσκεται σε εξέλιξη.

 Σημειώνεται ότι έγιναν και αρκετές εκρήξεις που μέχρι στιγμής δεν έχει διαπιστωθεί από πού προήλθαν κάτι που θα διευκρινιστεί αφού τεθεί υπό έλεγχο η πυρκαγιά.

Νωρίτερα εστάλη μήνυμα από το 112 με το οποίο καλούνται να κλείσουν πόρτες, παράθυρα και καμινάδες προκειμένου να μην μπουν σπίθες στα σπίτια τους και προκληθεί πυρκαγιά.