Quantcast

Πυρκαγιά στην Αχαΐα: «Στάχτη» χιλιάδες στρέμματα και έξι σπίτια - Σε απόγνωση κάτοικοι - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Τεράστιες είναι η εκτάσεις που έχουν μετατραπεί σε στάχτη μετά το πέρασμα της καταστροφικής πυρκαγιάς στο Δήμο Ερυμάνθου.

Η φωτιά που ξεκίνησε από τον οικισμό Μαστραντώνη υπολογίζεται, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις,  ότι στο πέρασμά της έκαψε περίπου 40.000 στρεμμάτων!

Καλλιέργειες , ελαιόδενδρα, προμήθειες, ζωοτροφές , αλλά και σπίτια παραδόθηκαν στο έλεος της τρομακτικής πυρκαγιάς.. Η δύναμη της φωτιάς ήταν τέτοια και με την βοήθεια των ισχυρότατων ανέμων δυνάμωνε ακόμη περισσότερο. Οι κάτοικοι δίπλα από τους πυροσβέστες και τους εθελοντές με κλαδιά στα χέρια, κουβάδες και λάστιχα έδιναν μάχη να κρατήσουν την φλόγες μακριά από τα σπίτια τους.

"Δεν προλάβαμε να καταλάβουμε, πως από την μια στιγμή που βλέπαμε την φωτιά να είναι εκατοντάδες μέτρα μακριά, ξαφνικά να μπαίνει μέσα στο σπίτι μας" έλεγε στο tempo24.news, κάτοικος στα Μασουρέϊκα, δείχνοντας και τα τραύματα στο κεφάλι, που του προκάλεσε το δοκάρι που έπεσε από την στέγη του σπιτιού του, όταν έτρεξε στο εσωτερικό του να σώσει ότι μπορούσε.

Συνολικά 6 σπίτια σε Κάλφα, Μασουρέϊκα και Ράχη έγιναν ερείπια και αποκαΐδια. "¨Εμενε ο προπάππος μου σε αυτό το σπίτι. Το είχαν ανακατασκευάσει οι νέοι ένοικοι, δείτε πως ήταν", μας έλεγε, δείχνοντας εντυπωσιακές φωτογραφίες από την πέτρινη οικία, στον οικισμό Ράχη. Τώρα είχαν απομείνει οι μαυρισμένοι τοίχοι. Η σκεπή είχε καταρρεύσει και στο εσωτερικό του μάνο καμμένα ρούχα, έπιπλα, οικοσκευές.

"Πως θα ζήσουμε τα ζώα μας" έλεγε με δάκρυα στα μάτια κτηνοτρόφος βλέποντας τις προμήθειες για την τροφή των προβάτων του να είναι μια μαύρη άμορφη μάζα.

Παράλληλα οι κάτοικοι είχαν να αντιμετωπίσουν την έλλειψη νερού, σε θερμοκρασίες που ξεπερνούσαν και λόγω των πυρκαγιών τους 40 βαθμούς. Αλλά και την ανυπαρξία ηλεκτροδότησης. Η φωτιά είχε κάψει κολώνες της ΔΕΗ, αλλά είχε προκαλέσει εκταταμένες καταστροφές και στο δίκτυο ύδρευσης.

«Οι ζημιές που έχει υποστεί η περιοχή μας είναι ανυπολόγιστες, ωστόσο, κάνοντας έναν πρώτο απολογισμό αυτό που έχει την μεγαλύτερη σημασία είναι ότι δεν θρηνήσαμε θύματα. Η πυρκαγιά ξεκίνησε από το Άνω Μαστραντώνη σε μία δύσκολη ημέρα, λόγω των καιρικών συνθηκών, με την επικινδυνότητα να είναι στο επίπεδο ‘4’. Οι ισχυροί άνεμοι, αλλά και το ιδιαίτερο γεωγραφικό ανάγλυφο της περιοχής δυσχέραιναν το έργο των επίγειων πυροσβεστικών δυνάμεων, ενώ την ίδια ώρα, τα εναέρια μέσα, έφθασαν με καθυστέρηση. Βρισκόμαστε σε επικοινωνία με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος και την Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας, ζητώντας να κηρυχθεί η περιοχή μας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Αυτή τη στιγμή, πάντως προέχει να αντιμετωπιστεί και η τελευταία εστία πυρκαγιάς και να αποτραπεί ο κίνδυνος αναζωπυρώσεων. Ο Δήμος, στο μέτρο των δυνατοτήτων του, θα στηρίξει τους πυρόπληκτους συνδημότες μας που από τη μια στιγμή στην άλλη έχασαν τους κόπους μιας ολόκληρης ζωής», δήλωσε ο Δήμαρχος Ερυμάνθειας Θόδωρος Μπαρής.