Quantcast

Σαρηγιάννης στον ΑΝΤ1: «Αν χρειαστεί θα πάμε σε lockdown ενός μήνα λόγω της Όμικρον» - Βίντεο

Ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, μίλησε στο κεντρικό δελτίο ειδησεων του ΑΝΤ1 και στον Νίκο Χατζηνικολάου για την εξάπλωση της μετάλλαξης Όμικρον και το ενδεχόμενο ενός αυστηρού lockdown. 

Ο κ. Σαρηγιάννης αναφερόμενος στην πορεία της μετάλλαξης Όμικρον στη χώρα εκτίμησε ότι είναι πιθανό να μας φέρει αντιμέτωπους με αυστηρό lockdown διάρκειας ενός μήνα, όπως αυτό που ζήσαμε στο πρώτο κύμα της πανδημίας, το 2020. 

Συγκεκριμένα, ερωτηθείς από τον κ. Χατζηνικολάου αν η μετάλλαξη μπορεί να μας οδηγήσει σε lockdown, ανέφερε ότι το ενδεχόμενο είναι ανοιχτό αν και ελπίζει ότι δεν θα οδηγηθούμε σε αυτή τη λύση. «Θεωρώ ότι το lockdwon θα είναι υποχρεωτική κίνηση, προφανώς είναι κάτι που δε θέλει κανείς, δεν το θέλει ούτε η κυβέρνηση, ούτε η επιστημονική κοινότητα αλλά έχουμε μπροστά μας έναν πραγματικό εχθρό με υψηλή μεταδοτικότητα» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σαρηγιάννης.

Παράλληλα, είπε ότι η μετάλλαξη Όμικρον θα έχει επικρατήσει μέχρι την Πρωτοχρονιά, τονίζοντας ότι τα μέτρα που έχουν παρθεί δεν επαρκούν για να αναχαιτιστεί η μετάδοσή της.

Ο καθηγητής Δημοσθένης Σαρηγιάννης ανέφερε ότι σημειώνεται αυξητική πορεία των κρουμάτων και πολλοί θάνατοι ενώ τόνισε πως «σύμφωνα τουλάχιστον με τα ευρωπαϊκά στοιχεία, δεν αποδεικνύεται ότι νοσείς ελαφρύτερα από την μετάλλαξη Όμικρον, έχουμε πολλούς ευάλωτες συμπολίτες μας και πρέπει να δούμε το θέμα σοβαρα».

Όπως συμπλήρωσε, το κύμα της Όμικρον θα χρειαστεί αυστηρά μέτρα για να αντιμετωπιστεί και «το lockdown θα είναι μια υποχρεωτική κίνηση που ίσως η κυβέρνηση αναγκαστεί να κάνει».

Αναφορικά με την αυστηρότητα του lockdown είπε ότι είναι πιθανό «να έχει διάρκεια όπως αυτό του πρώτου κύματος της πανδημίας, για να μπορέσουμε να δώσουμε χρόνο ώστε να συνεχιστεί ο εμβολιασμός, θα συνδυάζεται με μεγάλο αριθμό τεστ και θα μπορούμε να έχουμε καλή επιδημιολογική επιτήρηση της πανδημίας».

Ο κ. Σαρηγιάννης τόνισε ότι θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε το  lockdown «γρήγορα, με αυστηρότητα και ενότητα» και ότι «δεν είναι η πρώτη επιλογή αλλά θα γίνει αν το επιβάλει η μετάλλαξη Όμικρον». «Αν η διαπορά συνεχίσει να είναι τόσο μεγάλη είναι πιθανό το lockdown να έχει διάρκεια ενός μήνα», κατέληξε.

Δείτε εδώ όσα είπε ο καθηγητής Δημοσθένης Σαρηγιάννης στον Νίκο Χατζηνικολάου: