Σε επιφυλακή η Ευρώπη για τη μετάλλαξη Όμικρον - Τι λέει ο καθηγητής που εντόπισε το πρώτο κρούσμα στην Κρήτη

Η παραλλαγή Όμικρον παραμένει ένα μεγάλο ερωτηματικό για τους επιστήμονες που χρειάζονται χρόνο για να αξιολογήσουν επαρκώς τα νέα στοιχεία. Παράλληλα, ο πλανήτης λαμβάνει περιοριστικά μέτρα. 

Το ζήτημα της επικινδυνότητας της νέας μετάλλαξης βρίσκεται πρώτο στην ατζέντα των υγειονομικών αρχών, με δεδομένο ότι πλέον και η χώρα μας είναι επίσημα ανάμεσα σε εκείνες που πρέπει να διαχειριστούν τη μετάλλαξη Όμικρον, μετά την επίσημη ανακοίνωση του υπουργού Υγείας για κρούσμα στην Κρήτη.

Την ίδια ώρα, οι επιστήμονες σε όλον τον κόσμο επιχειρούν να εξάγουν τα πρώτα συμπεράσματα για την Όμικρον, ενώ οι προσπάθειες για τη συγκέντρωση στοιχείων που θα δείξουν κρίσιμα δεδομένα για την παραλλαγή συνεχίζονται. Μάλιστα είναι η πρώτη φορά που μια παραλλαγή του Covid-19 προκαλεί τόση ανησυχία σε διεθνές επίπεδο.

Σύμφωνα με τις πρώτες αναφορές των ειδικών, η παραλλαγή Όμικρον έχει δεκάδες μεταλλάξεις, γεγονός που θα μπορούσε να σημαίνει ότι πιθανόν να διαφεύγει της ανοσίας των εμβολίων, να εξαπλώνεται γρήγορα μεταξύ των πληθυσμών αλλά και να οδηγεί σε πιο σοβαρές συνέπειες για την υγεία.

Όπως μεταδίδει το Atlantic.com, η επίδραση της μετάλλαξης Όμικρον στην πορεία της πανδημίας θα καθοριστεί από τρεις παράγοντες: τη μεταδοτικότητά της, τον βαθμό στον οποίο αποφεύγει τις υπάρχουσες ανοσοποιητικές άμυνες και τη μολυσματικότητά της ή τη σοβαρότητα της νόσησης που προκαλεί.

Παράλληλα, οι πρώτες εκτιμήσεις από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας είναι καθησυχαστικές καθώς όπως φαίνεται, τα υπάρχοντα εμβόλια μπορούν να την αντιμετωπίσουν, ενώ τα συμπτώματα όσων έχουν ήδη ασθενήσει χαρακτηρίζονται «ήπια».Την ίδια ώρα, σύμφωνα με το Reuters, δεν υπάρχουν στοιχεία που να δείχνουν ότι υπάρχει επίπτωση στην αποτελεσματικότητα των εμβολίων που ήδη υπάρχουν έναντι της σοβαρής νόσησης και του θανάτου.

ECDC: «Πιθανόν η μετάλλαξη Όμικρον να κυριαρχήσει στην Ευρώπη τους προσεχείς μήνες»

Η παραλλαγή Ομικρον είναι πιθανόν να κυριαρχήσει στην Ευρώπη «τους προσεχείς μήνες», προκαλώντας περισσότερο από το ήμισυ των κρουσμάτων της Covid-19, αναφέρεται σε έγγραφο του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC).

«Με βάση μαθηματικά μοντέλα που επεξεργάσθηκε το ECDC, υπάρχουν ενδείξεις ότι η Ομικρον είναι πιθανόν να προκαλεί τους προσεχείς μήνες περισσότερο από το ήμισυ του συνόλου των μολύνσεων με τον SARS-CoV-2 στην Ευρωπαϊκή Ενωση και τον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο που περιλαμβάνει τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ και την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και την Νορβηγία.

«Τα προκαταρκτικά στοιχεία δείχνουν σημαντικό πλεονέκτημα» της νέας παραλλαγής επί της παραλλαγής Δέλτα, η οποία είναι κυρίαρχη μέχρι στιγμής, αναφέρεται σε ανακοίνωση του ECDC.

Συνολικά 79 κρούσματα της μετάλλαξης Όμικρον στην ΕΕ - Όλα ασυμπτωματικά ή ήπια

Tην ίδια ώρα, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) κατέγραψε συνολικά 79 επιβεβαιωμένα κρούσματα της μετάλλαξης Όμικρον στην ΕΕ, μέχρι στιγμής όλα είτε ασυμπτωματικά είτε ήπια.

Συγκεκριμένα, τα κρούσματα έχουν αναφερθεί από 15 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΕ/ΕΟΧ): Αυστρία (4), Βέλγιο (3), Τσεχία (1), Δανία (6), Γαλλία (2 εκ των οποίων 1 στη Ρεoυνιόν), Γερμανία (10), Ελλάδα (1), Ισλανδία (1), Ιρλανδία (1), Ιταλία (9), Ολλανδία (16), Νορβηγία (4), Πορτογαλία (14), Ισπανία (3) και Σουηδία (4). Τέσσερις νέες χώρες ΕΕ/ΕΟΧ που αναφέρουν περιπτώσεις παραλλαγής Όμικρον είναι η Ισλανδία, η Ιρλανδία, η Ελλάδα και η Νορβηγία.

Η πλειονότητα των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων έχει ιστορικό ταξιδιού σε αφρικανικές χώρες, με ορισμένα να έχουν πραγματοποιήσει πτήσεις ανταπόκρισης σε άλλους προορισμούς μεταξύ Αφρικής και Ευρώπης. Αρκετές ευρωπαϊκές χώρες ανέφεραν κρούσματα χωρίς ιστορικό ταξιδιού που επίσης δεν είχαν καμία γνωστή επαφή με κρούσμα με ιστορικό ταξιδιού (Βέλγιο, Γερμανία και Ηνωμένο Βασίλειο).

Το ECDC σημειώνει πως μέχρι στιγμής όλες οι περιπτώσεις της μετάλλαξης Όμικρον που καταγράφηκαν στην ΕΕ/ΕΟΧ ήταν είτε ασυμπτωματικές, είτε με ήπια συμπτώματα και δεν έχει αναφερθεί κανένα σοβαρό κρούσμα και κανένας θάνατος μεταξύ αυτών των περιπτώσεων.

Εξάλλου, έχουν αναφερθεί κρούσματα σε 16 χώρες και εδάφη εκτός ΕΕ/ΕΟΧ (Αυστραλία, Μποτσουάνα, Βραζιλία, Καναδάς, Ειδική Διοικητική Περιοχή Χονγκ Κονγκ, Γκάνα, Ισραήλ, Ιαπωνία, Νιγηρία, Σαουδική Αραβία, Νότια Αφρική, Νότια Κορέα, Ελβετία, Ηνωμένες Πολιτείες Αραβικά Εμιράτα, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής και Ηνωμένο Βασίλειο). Συνολικά, έχουν αναφερθεί 390 επιβεβαιωμένα κρούσματα σε 31 χώρες.

«Συνεχίζουμε να παρακολουθούμε και να αξιολογούμε τη διασπορά της Όμικρον, όμως παραμένει μεγάλος αριθμός παραγόντων που μπορούν να αλλάξουν τη δυναμική της κατάστασης, και τα στοιχεία που έχουμε μέχρι στιγμής είναι περιορισμένα» ανέφερε σε δήλωσή της η διευθύντρια του ECDC Αντρέα Αμόν. «Χρειάζεται μια πολυεπίπεδη προσέγγιση για την καθυστέρηση της περεταίρω εξάπλωσης της Όμικρον στην ΕΕ/ΕΟΧ. Είναι αναγκαίος ο εμβολιασμός όσων είτε δεν έχουν ακόμα εμβολιαστεί είτε δεν έχουν ακόμα ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους, καθώς και η χορήγηση ενισχυτικών δόσεων στα άτομα άνω των 40 ετών», τονίζει η διευθύντρια του ECDC .

Όσον αφορά τα δεδομένα για τη μεταδοτικότητα της παραλλαγής, το ECDC επισημαίνει ότι προκαταρκτικά δεδομένα από τη Νότια Αφρική δείχνουν ότι μπορεί να έχει σημαντικό πλεονέκτημα ανάπτυξης έναντι της μετάλλαξης Δέλτα. Εάν αυτό ισχύει, η Όμικρον αναμένεται βάσει των μαθηματικών μοντέλων να προκαλέσει πάνω από το ήμισυ όλων των λοιμώξεων SARS-CoV-2 στην ΕΕ/ΕΟΧ τους επόμενους μήνες. Όσο μεγαλύτερο είναι το πλεονέκτημα ανάπτυξης της Όμικρον έναντι της Δέλτα και όσο μεγαλύτερη είναι η κυκλοφορία της στην EE/ΕΟΧ, τόσο γρηγορότερα η Όμικρον θα προκαλέσει την πλειονότητα όλων των λοιμώξεων SARS-CoV-2.

Μαγιορκίνης: «Εξαιρετικά διεισδυτικό στέλεχος η Όμικρον»

Παράλληλα, ο Γκίκας Μαγιορκίνης συνόψισε τα έως τώρα στοιχεία για τη μετάλλαξη Όμικρον, με βάση τα δεδομένα που έρχονται από τη Νότια Αφρική, κατά τη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης για την πορεία της πανδημίας από το υπουργείο Υγείας.

«Το νέο στέλεχος φαίνεται να οδηγεί ένα νέο επιδημικό κύμα», τόνισε ο Επίκουρος Καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων. Παράλληλα, διευκρίνισε ότι «κάθε ημέρα που περνά ενισχύει την υπόθεση ότι η Όμικρον είναι ένα εξαιρετικά διεισδυτικό στέλεχος».

Ειδικότερα, σε ειδική του αναφορά στην κατάσταση στη Νότια Αφρική, μετά και την εμφάνιση της Όμικρον, ο κ. Μαγιορκίνης παρουσίασε τα εξής στοιχεία:

-Αύξηση 400% στις διαγνώσεις την τελευταία εβδομάδα. Χθες, καταγράφηκαν περισσότερα από 8.000 διαγνώσεις, ενώ πριν από δύο εβδομάδες, τα κρούσματα ήταν λιγότερα των 500.

-Αύξηση στον αριθμό των νοσηλειών στα νοσοκομεία

-Αύξηση 50% στον αριθμό των θανάτων την τελευταία εβδομάδα.

-Παράλληλα, όπως επεσήμανε «η Δέλτα υποχωρεί έναντι της Όμικρον».

Γκάγκα: Η παραλλαγή Όμικρον καλύπτεται από το εμβόλιο

«Τα κρούσματα φαίνεται να σταθεροποιούνται, όμως οι εισαγωγές εξακολουθούν να είναι πολλές», ανέφερε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα, στην ενημέρωση για τον κορωνοϊό, τονίζοντας παράλληλα, ότι το εμβόλιο είναι αποτελεσματικό απέναντι στη νέα μετάλλαξη.

Γιώργος Σουρβίνος: «Ο ιός μεταλλάσσεται για να συνεχίσει να υπάρχει»

Ο καθηγητής Κλινικής Ιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, Γιώργος Σουρβίνος, μίλησε στον Realfm 97,8 και στους Γιώργο Παγάνη και Αναστασία Γιάμαλη.

O καθηγητής αναφέρθηκε στην κατάσταση στην οποία βρίσκεται το πρώτο κρούσμα που εντοπίστηκε σήμερα στην Κρήτη, τονίζοντας πως είχε εμβολιαστεί και με τις δύο δόσεις. Παράλληλα διευκρίνισε πως γίνονται αλλεπάληλλα εργαστηριακά τεστ και πως όλες οι επαφές του κρούσματος είναι μέχρι στιγμής αρνητικές.

Ασθενής μηδέν στην Ελλάδα: «Το έμαθα από τα κανάλια ότι είμαι το πρώτο κρούσμα της Όμικρον»

Ο Κώστας που μένει μόνιμα στο Γιοχάνεσμπουργκ ήρθε να δει τους γονείς του. Μετά από αρκετά αρνητικά τεστ, το μοριακό τεστ έδειξε ότι νοσεί. Ο ίδιος μιλώντας στο Star είπε ότι δεν παρουσιάζει συμπτώματα. Είναι σε καραντίνα, όπως και η οικογένειά του που μέχρι στιγμής, είναι αρνητικοί στον ιό.

«Με βοήθησε το εμβόλιο. Έχω κάνει και τις δύο δόσεις, δεν έχω συμπτώματα και παρενέργειες και όπως βλέπετε, είμαι έξω στο μπαλκόνι. Είμαι σε ένα δωμάτιο, δεν έχουν επαφή οι δικοί μου», διευκρίνισε.

Ο ασθενής μηδέν του στελέχους Όμικρον για την Ελλάδα, ταξίδεψε από το Γιοχάνεσμπουργκ όπου μένει μόνιμα, για τα Χανιά μέσω Άμπου Ντάμπι και Αθήνας στις 26 Νοεμβρίου. Το μοριακό τεστ που έκανε πριν από την αναχώρηση του, τα rapid τεστ στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» αλλά και εκείνα που έκανε όταν έφθασε στην ιδιαίτερη πατρίδα του, τα Χανιά, βγήκαν αρνητικά.

Όπως περιέγραψε ο 40χρονος Κώστας, την περασμένη Δευτέρα ήθελε να κάνει κάποιες δουλειές στα Χανιά. Πήγε σε ένα φαρμακείο, του έκαναν rapid και βγήκε θετικό. Ζήτησε να του κάνουν ακόμη ένα, με δείγμα από το σάλιο, το οποίο και βγήκε αρνητικό. «Προβληματίστηκε ο φαρμακοποιός και μου είπε να κάνω μοριακό. Δευτέρα και Τρίτη είχαν απεργία οι μικροβιολόγοι. Πήρα τηλέφωνο σε ιδιωτική κλινική κι έτσι έγινε. Τους ενημέρωσα όταν μου πήραν δείγμα ότι έρχομαι από νότια Αφρική. Σχεδόν 45 λεπτά αργότερα με ενημέρωσαν ότι είναι θετικό το δείγμα» πρόσθεσε.

«Δε με ενημέρωσε κανείς, από τα ΜΜΕ ενημερώθηκα. Με πήραν το μεσημέρι από την Αθήνα και μου επιβεβαίωσαν ότι είμαι θετικός στην Όμικρον. Τι να κάνω; Θα φάω τις μισές μου μέρες εδώ αναγκαστικά. Έχουν ακυρωθεί πάρα πολλές πτήσεις δεν ξέρω πώς θα καταφέρω να γυρίσω πίσω» κατέληξε.