Ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση των Επιτροπών Σεισμικού Κινδύνου και Παρακολούθησης Ελληνικού Ηφαιστειακού Τόξου και σύμφωνα με όσα δήλωσε ο εκπρόσωπος της επιτροπής Σεισμικού Κινδύνου, Κώστας Παπαζάχος, η σεισμική δραστηριότητα είναι στα «ίδια επίπεδα και τα μέτρα παραμένουν ως έχουν».
«Σύμφωνα με το πόρισμα της επιτροπής, στην περιοχή της Άνδρου έχουν συμβεί το τελευταίο διάστημα περισσότεροι από 1.100 σεισμοί από την 1η Φεβρουαρίου, με μέγεθος πάνω από 3 με μέγιστο αριθμό 5,3 και η σεισμική δραστηριότητα συνεχίζεται στα ίδια περίπου επίπεδα», είπε.
Υπάρχει μια ελαφρά μετατόπιση της σεισμικής δραστηριότητας των επικέντρων προς την Αμοργό τις τελευταίες ημέρες, αλλά αυτό είναι συνηθισμένο, τόνισε. «Επίσης, δεν είναι ανησυχητικό ότι οι κάτοικοι στα διαφορετικά νησιά αισθάνονται με διαφορετικό τρόπο τους σεισμούς, μια και τόσο η απόσταση όσο και ο τρόπος που γίνονται σεισμοί επηρεάζει το πόσο κάθε άνθρωπος αισθάνεται αυτές τις σεισμικές δονήσεις», πρόσθεσε.
Η σεισμοηφαιστειακή διέγερση στο εσωτερικό της Kαλντέρας παραμένει στα ίδια επίπεδα, σύμφωνα με τον κ. Παπαζάχο.
Πέρα από τα φαινόμενα αυτά, οι επιτροπές θα ήθελαν να επισημάνουν στους κατοίκους ότι πρέπει να τηρούν με μεγάλη προσοχή τα μέτρα τα οποία έχουν ανακοινωθεί από την Επιτροπή, όπως είναι η αποφυγή μεγάλων συναθροίσεων, η επιλογή ασφαλών διαδρομών κατά τη μετακίνησή τους στα νησιά, η αποφυγή περιοχών με έντονο καθοριστικό κίνδυνο. Ειδικά για την Σαντορίνη, η αποφυγή χρήσης των τεσσάρων λιμανιών της Καλντέρας, στα οποία αυτός ο κίνδυνος είναι αυξημένος.
Στα τέσσερα νησιά, δηλαδή στη Σαντορίνη, στην Ανάφη, στη Χίο και στην Αμοργό, τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά μέχρι και την Παρασκευή, επιβεβαίωσε ο κ. Παπαζάχος.
Ο κ. Παπαζάχος είπε πως σύμφωνα με τις ενημερώσεις που είχαμε από τους συναδέλφους μηχανικούς στην Επιτροπή, «το σύνολο των δημοσίων κτιρίων που έχουν εξετασθεί μέχρι τώρα έχουν εμφανίσει πολύ καλή σεισμική συμπεριφορά».
Συνολάκης: «Δεν είναι απίθανη μια έκρηξη στη Σαντορίνη»
Ως ένα από τα τρία πιθανά σενάρια είναι για τον καθηγητή Φυσικών Καταστροφών κ. Κώστα Συνολάκη, μία μικρή έκρηξη στην Σαντορίνη και ειδικότερα στη Νέα Καμμένη ή στο Κολούμπο.
Ο κ. Συνολάκης τόνισε ότι είναι ένα από τα σενάρια που πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας όπως είχε συμβεί και στο παρελθόν. Τα τελευταία 100 χρόνια στην περιοχή έχουν καταγραφεί τρεις εκρήξεις, είπε χαρακτηριστικά.
«Είναι πολύ νωρίς να γνωρίζουμε. Από την αρχή λέω ότι υπάρχουν τρία σενάρια.
- Το καλύτερο απ’ όλα είναι να σταματήσει αυτό το σμήνος σεισμών όπως είχε συμβεί το 2011-2012
- Το δεύτερο σενάριο είναι να γίνει ένας μεγαλύτερος σεισμός και δεν μπορεί κάποιος εύκολα να προσδιορίσει το μέγεθος του σεισμού
- Το τρίτο σενάριο είναι να γίνει μία μικρή έκρηξη του ηφαιστείου. Είναι ένα από τα τρία ενδεχόμενα και είναι από τα σενάρια που πρέπει να σκεφτόμαστε.
Μάλιστα υπενθύμισε ότι «τα τελευταία 100 χρόνια είχαμε τρεις εκρήξεις στην ευρύτερη περιοχή της Σαντορίνης και δεν είχαμε θύματα».
Παπανικολάου: «Σεισμούς για αρκετές εβδομάδες ίσως και μήνες»
Ο ομότιμος καθηγητής γεωλογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Δημήτρης Παπανικολάου, είπε πως «δεν δικαιολογείται η αισιοδοξία» και αν απέκλεισε το φαινόμενο να διαρκέσει αρκετές εβδομάδες, ίσως και μήνες.
«Δεν δικαιολογείται η αισιοδοξία. Ήταν μια περίοδος λίγων ημερών από αυτές που αναμένονται όταν έχεις φαινόμενα να εξελίσσονται σε μήκος χρόνου, εβδομάδων και μηνών. Προφανώς θα έχουμε αυξομειώσεις και στο μέγεθος των σεισμών και στη συχνότητα. Το 5,3 Ρίχτερ έδειξε πως κινούμαστε στην ίδια διαδικασία που έχουμε εδώ και 10 μέρες και θα συνεχίσει απ’ ότι φαίνεται για αρκετές εβδομάδες ίσως και μερικούς μήνες» είπε ο κ. Παπανικολάου στον ALPHA.
Σύμφωνα με τον καθηγητή, η περιοχή μπορεί να δώσει 6 Ρίχτερ, «δεν μπορεί να δώσει μεγαλύτερο σεισμό».
«Το ρήγμα που βρίσκεται ανάμεσα στα άλλα που δίνουν τους σεισμούς της τάξεως των 5 Ρίχτερ είναι συγκεκριμένο, χαρτογραφημένο και οι διαστάσεις τους δικαιολογούν από 5,9 μέχρι 6,1 Ρίχτερ. Αυτό για να γίνει, πρέπει η φόρτιση που υφίσταται με τα ρήγματα στον ανώτερο φλοιό πάνω από την περιοχή όπου έχουν εστιαστεί τα πράγματα, να φτάσει να σπάσει το ρήγμα αυτό και να δώσει τον σεισμό των 6 Ρίχτερ. Μπορεί να μην φτάσει εκεί. Έχει φτάσει να σπάει ρήγματα τριών χιλιομέτρων που είναι τα “πεντάρια”. Για να φτάσεις πάνω από τα 15-17 χιλιόμετρα που είναι το ρήγμα αυτό, είναι σαφές πως είναι αρκετή απόσταση και μπορεί να μην σπάσει τελικά», ανέφερε.