Quantcast

Σεισμός 6,7 Ρίχτερ στη Σάμο: 8 τραυματίες και πολλές ζημιές σε κτίρια και καταστήματα

Ισχυρός σεισμός 6,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ έγινε στις 13:51 με επίκεντρο τη θαλάσσια περιοχή 16 χλμ βόρεια βοεριοδυτικά της Σάμου σύμφωνα με την αυτόματη καταγραφή του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου της Αθήνας

Η ισχυρότατη δόνηση που είχε διάρκεια, έγινε αισθητή στη Θεσσαλία, την Αττική, όλα τα νησιά και την Κρήτη.

Στους οκτώ ανέρχονται οι τραυματίες από τον ισχυρό σεισμό μεγέθους 6,7 Ρίχτερ . Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται για ελαφρά τραυματίες που έχουν μεταφερθεί στο νοσοκομείο του νησιού.

Πολλές ζημιές σε παλαιά κτίρια

Πληροφορίες κάνουν λόγω για μεγάλες υλικές ζημιές σε σπίτια και επιχειρήσεις.

Παλαιά κτίρια έχουν υποστεί ζημιές στο Καρλόβασι και στο Βαθυ της Σάμου, και κατολισθήσεις στο οδικό δίκτυο του νησιού. 

Στο Βαθύ σημειώθηκαν πλημμυρικά φαινόμενα μετά το σεισμό λόγω μικρών τσουνάμι.

Δεν υπάρχει καμία κατάρρευση κτιρίου αλλά μόνο ζημιές σε κτίσματα, ενώ δεν υπήρξε καμία κλήση για απεγκλωβισμό πολιτών, δήλωσε  ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής, Βασίλης Βαθρακογιάννης.

Ζημιές από το τσουνάμι

Μετά τον ισχυρό σεισμό ακολούθησαν διαδοχικά τσουνάμι, με αποτέλεσμα να πλημμυρίσει όλη η πόλη στο Βαθύ. Στο πρώτο τσουνάμι προκλήθηκαν πολλές ζημιές καθώς ήταν ανοιχτά όλα τα καταστήματα.

Στο βίντεο φαίνεται η στιγμή που η θάλασσα γίνεται ένα με τη στεριά, η στιγμή που η θάλασσα βγαίνει στη στεριά. Ο σεισμός που είχε μεγάλη διάρκεια και μικρό εστιακό βάθος δημιούργησε παλιρροϊκό κύμα. Οι δρόμοι της Σάμου έχουν πλημμυρίσει με νερά.

Κυβερνητικό κλιμάκιο εσπευσμένα στη Σάμο

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς μεταβαίνει εσπευσμένα για τη Σάμο προκειμένου να ενημερωθεί από κοντά για τις συνέπειες του μεγάλου σεισμού και να συντονίσει τις ενέργειες του κρατικού μηχανισμού που έχει τεθεί σε πλήρη επιφυλακή για την αντιμετώπιση των ζημιών και τη λήψη μέτρων για το ενδεχόμενο μεγάλων μετασεισμών. Ο υφυπουργός θα μεταβεί στη Σάμο με ελικόπτερο και θα συνοδεύεται από κλιμάκιο της Πολιτικής Προστασίας και της ΕΜΑΚ.

Ειδικά κλιμάκια του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών θα μεταβούν στη Σάμο τις επόμενες ώρες. Σύμφωνα με το υπουργείο Υποδομών τα ειδικά κλιμάκια του υπουργείου είναι σε ετοιμότητα προκειμένου να μεταβούν στη Σάμο για την καταγραφή των ζημιών και τον έλεγχο των κτιρίων μέσα στις επόμενες ώρες.

Επίσης, στη Σάμο μεταβαίνουν διασώστες του Ειδικού Τμήματος Ιατρικής Καταστροφών του ΕΚΑΒ και ο διοικητής της 2ης ΥΠΕ Χρήστος Ροϊλός.

Ζημιές υπέστη και η ιστορική εκκλησία της Παναγίας Θεοτόκου στο Καρλόβασι.

Υπάρχουν αναφορές για αρκετές ζημιές σε παλιά κτίρια και για πτώσεις βράχων στην Καλλιμασιά, στη Χίο.

Ειδοποίηση Έκτακτης Ανάγκης στο Βόρειο Αιγαίο: Μακριά από ακτές!

Εστάλησαν δύο ειδοποιήσεις μέσω του συστήματος 112, το ένα προς όλους τους κατοίκους του βορειοανατολικού Αιγαίου και το δεύτερο μόνο στους κατοίκους της Σάμου. Καλούνται οι πολίτες να μένουν μακριά από την παραλία και να απομακρινθούν από κτίρια για τον κίνδυνο μεγάλων μετασεισμών.

Το μήνυμα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας προειδοποιεί τους πολίτες να μείνουν μακριά από τις ακτές και να παρακολουθούν τα ΜΜΕ, ενώ παρατίθενται οδηγίες ατομικής προστασίας.

Δείτε την ειδοποίηση:

Και στην Τουρκία έγινε αισθητός ο σεισμός των 6,7 Ρίχτερ που σημειώθηκε στη Σάμο. Πριν από λίγο χρήστης του twitter από τη Σμύρνη ανέβασε βίντεο από τον σεισμό.

Ο σεισμός ταρακούνησε και την Τουρκία με τα τουρκικά Μέσα να μεταδίδουν ότι έχουν καταρρεύσει κτίρια στη Σμύρνη.

Οι εικόνες που μεταδίδουν τα τουρκικά Μέσα είναι συγκλονιστικές αφού έχουν πέσει κτίρια και πολίτες ψάχνουν στα συντρίμμια για άλλους ανθρώπους.

Χρήστης του Τουίτερ από τη Σμύρνη ανέβασε βίντεο από τον σεισμό.