Quantcast

Σεισμός στη Σάμο: 2 νεκροί, 19 τραυματίες και τεράστιες ζημιές - Ένας 14χρονος και μια 63χρονη μεταφέρθηκαν στην Αθήνα

Δύο νεκρά παιδιά και 19 τραυματίες, είναι ο θλιβερός απολογισμός του ισχυρού σεισμού 6,7 Ρίχτερ που έπληξε τη Σάμο, το μεσημέρι της Παρασκευής. 

Ένας 14χρονος, που φέρει ανοιχτά κατάγματα, μεταφέρθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Παίδων Αθηνών «Παναγιώτη & Αγλαΐας Κυριακού».

Επίσης, μία 63χρονη γυναίκα, που έχει υποστεί κάταγμα ζυγωματικού και μερική ρήξη σπλήνας, μεταφέρθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Αττικής ΚΑΤ.

Σημειώνεται ότι στο Νοσοκομείο Σάμου παραμένουν επτά τραυματίες. Όλοι είναι εκτός κινδύνου.

Επίσης, 10 πολίτες μετέβησαν στο Κέντρο Υγείας Καρλοβάσου και, αφού τους παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες, επέστρεψαν στις οικίες τους.

Όλες οι υγειονομικές μονάδες παραμένουν σε κατάσταση μέγιστης ετοιμότητας.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την Πολιτική Προστασία, τα παιδιά περνούσαν από στενό δρόμο και καταπλακώθηκαν από τοίχο που κατέρρευσε στο Βαθύ της Σάμου.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, και τα δύο παιδιά ανασύρθηκαν χωρίς τις αισθήσεις τους. Για το πρώτο οι ελπίδες έσβησαν αμέσως, ενώ για το δεύτερο καταβλήθηκαν απεγνωσμένες προσπάθειες να το επαναφέρουν, χωρίς, δυστυχώς, αποτέλεσμα.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ανταποκριτή της ΕΡΤ, πρόκειται για,ένα αγόρι και ένα κορίτσι, 15 και 17 ετών, μαθητές Λυκείου, που κατευθύνονταν προς την παραλία και πέρασαν από ένα στενό δρομάκι στην περιοχή Γεφυράκι, στην οδό Κανάρη, όταν έπεσε ο τοίχος κτιρίου.

Συγκεκριμένα τα δύο παιδιά περνούσαν από τον στενό δρόμο της πόλης, πάνω από το λύκειο για να φτάσουν μέχρι την πλατεία και την παραλία και εκείνη την ώρα κατέρρευσε ένας τοίχος από τον πρώτο όροφο ενός παλιού κτιρίου τα καταπλάκωσε χωρίς να προλάβουν να αντιδράσουν.

.

Οι διασώστες και το ΕΚΑΒ έσπευσαν αμέσως και με τιτάνιες προσπάθειες απεγκλώβισαν τα δύο παιδιά, δυστυχώς όμως χωρίς τις αισθήσεις τους.

Κάτοικος της Σάμου ανέβασε στο facebook βίντεο από το σημείο που έπεσε ο τοίχος και καταπλάκωσε τα δύο άτυχα παιδιά. Στο βίντεο καταγράφονται οι προσπάθειες των διασωστών και των πυροσβεστών να απεγκλωβίσουν τα δύο παιδιά.

Τεράστιες ζημιές

Ιδιοκτήτης παραθαλάσσιου καταστήματος επιδεικνύει στην κάμερα της ΕΡΤ τις καταστροφές που υπέστη η επιχείρησή του, με τα ψυγεία να έχουν κολλήσει στον τοίχο και όλα τα προϊόντα του να έχουν καταστραφεί.

Για βομβαρδισμένο τοπίο μιλά κάτοικος της Σάμου στην ΕΡΤ ο οποίος δείχνει τις καταστροφές που έχουν υποστεί οι επιχειρήσεις στο παραθαλάσσιο μέτωπο αφού στα περισσότερα καταστήματα μπήκε νερό με το τσουνάμι. "Σε ένα λεπτό ανέβηκε η στάθμη ένα μέτρο" ομολογεί σοκαρισμένος. Ελικόπτερα "χτενίζουν" την περιοχή ενώ μεταδίδονται εικόνες καταστροφής .

Τι λένε οι σεισμολόγοι

"Για βλάβες δεν έχουμε ακόμα εκτιμήσεις. Ο σεισμός ήταν ανατολικά της Σάμου. Ανάμεσα από τη Σάμο και την Τουρκία. Ήταν μεγάλος και έγινε αισθητός σε πολλές περιοχές της χώρας. Η πρώτη αυτόματη λύση δείχνει ότι το βάθος είναι σε 10χλμ και το μέγεθος 6,6. Δεν έχουμε ακόμα εικόνα αν είναι ο κύριος σεισμός" δήλωσε στο enikos.gr ο Νίκος Βούλγαρης, Καθηγητής Σεισμολογίας και Τεχνικής Σεισμολογίας στον Τομέα Γεωφυσικής – Γεωθερμίας του Τμήματος Γεωλογίας του ΕΚΠΑ.

Όπως δήλωσε ο Γεράσιμος Χουλιάρας, για την επόμενη μία ώρα πρέπει να είναι σε επιφυλακτικοί οι πολίτες του βορείου Αιγαίου. Ο διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου μιλώντας στον Realfm 97,8, σημείωσε ότι σε περίπτωση που εκδηλωθεί τσουνάμι αυτό θα γίνει μέσα στην επόμενη ώρα.

Για τον σεισμό των 6,7 Ρίχτερ στα ανοιχτά της Σάμου που ταρακούνησε πολλές περιοχές της Ελλάδας αλλά και τα τουρκικά παράλια μίλησε στον Realfm 97,8 και την έκτακτη εκπομπή του Γιώργου Χουδαλάκη ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Άκης Τσελέντης.

"Ο σεισμός έγινε σε ένα ρήγμα 20 χλμ. βόρεια της Σάμου με διεύθυνση Ανατολή-Δύση. Το μήκος του ρήγματος είναι περίπου 40 χλμ. Το κάλυψε πλήρως. Ήταν το κυρίως γεγονός, κατηγορηματικά αυτό το ρήγμα δεν μπορεί να δώσει πάνω από 6,8-6,9. Το επίκεντρο ήταν 10 χλμ. βάθος. Αυτό είναι άσχημο γιατί σεισμός με αυτό το μέγεθος και αυτό το ρηχό επίκεντρο δίνει πλούσια μετασεισμική ακολουθία, με γεγονότα πάνω από 6 και μπορούν αυτά τα πράγματα να κρατήσουν και μήνα, 1,5 και 2 μήνες. Μπορεί σε έναν μήνα από σήμερα να βιώσουμε εκεί έναν σεισμό 6,2- 6,3 Ρίχτερ. Αυτό είναι πολύ σημαντικό να το βάλουν στο μυαλό τους οι κάτοικοι για να καταλάβουν ότι πριν μπουν σε ένα σπίτι θα πρέπει να το έχει κοιτάξει ένας μηχανικός. γιατί σπίτι από επαναλαμβανόμενες φορτίσεις μπορεί να υποστεί ζημιές" υπογράμμισε ο κ. Τσελέντης και επεσήμανε ότι "αν δώσει 5 θα είναι καλά. Θα περιμένουμε πάνω από 6, 6,2-6,3. Είναι πιθανό να συμβεί..." είπε και σημείωσε πως "η πιθανότητα να διεγείρει κοντινά άλλα ρήγματα είναι λίγη σχετικά".

"Είχαμε και τσουνάμι όμως. Δυστυχώς στη Σάμο δεν έχουμε παραλληλογράφο, μόνο στην Κω και το Πλωμάρι. Στην Κω και το Πλωμάρι ήταν χαμηλά τα φρέατα του τσουνάμι αλλά στη Σάμο έφθασε περίπου το μισό με ένα μέτρο. Αυτό που κάνει εντύπωση είναι ότι ενώ στην Κω και στο Πλωμάρι είχαμε κάποια εκατοστά τσουνάμι, στη Σμύρνη είχαμε 1,5 μέτρο περίπου. Αυτό δεν μπορεί να ερμηνευθεί, μόνο αν είχαμε υποθαλάσσια κατολίσθηση" τόνισε σχετικά ο καθηγητής. Παράλληλα, σημείωσε πως πρώτα να δουν τα κτίρια οι μηχανικοί και μετά να μπουν μέσα οι κάτοικοι οπότε το βράδυ θα πρέπει να το περάσουν έξω.

Ακούστε τι είπε στον Realfm 97,8

Ο καθηγητής Σεισμολογίας του ΑΠΘ Κώστας Παπαζάχος σημείωσε ότι ο σεισμός ήταν της τάξεως των 6,8 με 7 Ρίχτερ για αυτό και προκάλεσε τόσο μεγάλες καταστροφές και στην Τουρκία. Σίγουρα, πρόσθεσε, θα ακολουθήσουν αρκετοί μετασεισμοί και ο κόσμος θα πρέπει να αποφύγει να μπει στα σπίτια που έχουν «καταπονηθεί».

Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας, σημείωσε ότι ο σεισμός ήταν επιφανειακός και έγινε αισθητός σε ολόκληρη την Ελλάδα, προσθέτοντας πως υπήρξε και προειδοποίηση για ένα μικρό τσουνάμι. Σύμφωνα με τον κ. Λέκκα δεν πρέπει να υπάρχει πανικός και πρόσθεσε ότι "ο σεισμός ως γεγονός πάντα μας ανησυχεί".

Πού εντοπίζονται προβλήματα - Ζημιές σε κτίρια - Κλιμάκιο της ΕΜΑΚ στο νησί

Σύμφωνα με τον Realfm 97,8, τα προβλήματα εντοπίζονται στις περιοχές Βαθύ, Καρλόβασι και Πυθαγόρειο όπου υπάρχουν αναφορές για σοβαρές ζημιές σε παλιά κτίρια και σπίτια. Δεν υπάρχουν μέχρι αυτήν την ώρα αναφορές για εγκλωβισμένους.

Επιπλέον, υπάρχουν προβλήματα στο οδικό δίκτυο εξαιτίας κατολισθήσεων στην περιοχή "Αυλάκια". Κλιμάκιο της ΕΜΑΚ αλλά και κυβερνητικό κλιμάμιο μεταβαίνει στο νησί της Σάμου.