Quantcast

Self test: Επανέρχονται για εκπαιδευτικούς, μαθητές - Τι ισχύει για δημόσιους και ιδιωτικούς υπαλλήλους

Μετά τις διακοπές του Πάσχα, τα self test επιστρέφουν στην καθημερινότητα μαθητών, εκπαιδευτικών αλλά και υπαλλήλων του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. 

Με το άνοιγμα των σχολείων την επόμενη εβδομάδα, την επιστροφή πολλών εργαζομένων στις υπηρεσίες και τις δουλειές τους, αλλά και τη λειτουργία της εστίασης, το υπουργείο Υγείας ενημερώνει για τις νέες ημερομηνίες διάθεσης των αυτοδιαγνωστικών τεστ.

Για την καλύτερη εξυπηρέτηση των δικαιούχων self test που θα χρησιμοποιηθούν την εβδομάδα 10-16/5 υπενθυμίζεται ότι θα διατίθενται:

- Από αύριο Τετάρτη 5/5 έως Σάββατο 8/5 από τα φαρμακεία, μόνο σε εκπαιδευτικούς, μαθητές και διοικητικό προσωπικό πρωτοβάθμιας, δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και φοιτητών που κάνουν πρακτική άσκηση.

Το δεύτερο τεστ μαθητών και εκπαιδευτικών για την επόμενη εβδομάδα θα είναι διαθέσιμο από τη Δευτέρα 10/5.

- Οι υπόλοιπες ομάδες δικαιούχων (δημόσιοι και ιδιωτικοί υπάλληλοι) θα λάβουν το επόμενο self test από Δευτέρα 10/5 και θα μπορούν να το πραγματοποιήσουν και να το δηλώσουν καθ' όλη τη διάρκεια της εβδομάδας.

Self test: Yποχρεωτικό σε όλο το Δημόσιο - Ποιοι υπάλληλοι εξαιρούνται

Τη Δευτέρα 10 Μαΐου θα μπορούν να προμηθευτούν νέο αυτοδιαγνωστικό έλεγχο (self test) οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο Τομέα.

Tο υποχρεωτικό μέτρο διενέργειας self test έχει επεκταθεί πλέον στους υπαλλήλους του Δημοσίου που παρέχουν τις υπηρεσίες τους με φυσική παρουσία στον τόπο εργασίας τους.

Το μέτρο εφαρμόζεται στο προσωπικό των δημοσίων υπηρεσιών, των ΝΠΔΔ και ΝΠΙΔ, των ΟΤΑ, καθώς και στους ένστολους και στους δικαστικούς υπαλλήλους που απασχολούνται με οποιαδήποτε σχέση εργασίας και ιδιότητα και ασκούν τα καθήκοντά τους με φυσική παρουσία εντός ή εκτός των εγκαταστάσεων της υπηρεσίας και δεν τελεί σε καθεστώς τηλεργασίας ή σε οποιαδήποτε είδους άδεια.

Ο διαγνωστικός έλεγχος νόσησης διενεργείται υποχρεωτικά μία φορά την εβδομάδα πριν από την προσέλευση του εργαζομένου στον τόπο εργασίας του και έχει ισχύ μίας εβδομάδας από την ημέρα διενέργειάς του. Ο έλεγχος διενεργείται έως και 24 ώρες προ της πρώτης ημέρας της εβδομάδας που ο απασχολούμενος παρέχει την εργασία του με φυσική παρουσία.

Η προμήθεια του αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self test) γίνεται δωρεάν από το φαρμακείο με την επίδειξη του ΑΜΚΑ και της αστυνομικής ταυτότητας ή οποιουδήποτε άλλου εγγράφου ταυτοποίησης.

Η προμήθεια νέου αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self test) που αφορά στην εβδομάδα 10 - 16 Μαΐου, θα είναι εφικτή για τους εργαζόμενους στο Δημόσιο Τομέα από τη Δευτέρα 10 Μαΐου, ενώ το αποτέλεσμα αυτού θα μπορεί να υποβληθεί στην ηλεκτρονική πλατφόρμα (self-testing.gov.gr) καθόλη της διάρκεια της επόμενης εβδομάδας.

Η προμήθεια του αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self test) πραγματοποιείται δωρεάν από τα φαρμακεία με την επίδειξη του Αριθμού Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (Α.Μ.Κ.Α.) και της αστυνομικής ταυτότητας ή οποιουδήποτε άλλου εγγράφου ταυτοποίησης. Εναλλακτικά του δωρεάν αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self test) οι εργαζόμενοι  δύνανται να επιλέξουν τη διεξαγωγή διαγνωστικού ελέγχου (rapid test ή PCR test) από επαγγελματία υγείας είτε δωρεάν σε δημόσια δομή στην οποία παρέχεται η σχετική δυνατότητα είτε με δική τους επιβάρυνσή σε ιδιωτική δομή.

Υπενθυμίζεται ότι στο πλαίσιο διευκόλυνσης των εργαζομένων στο Δημόσιο Τομέα είχε δοθεί η δυνατότητα να προμηθευτούν προκαταβολικά δύο self tests τα οποία καλύπτουν την περίοδο από 26 Απριλίου έως και 9 Μαΐου, ημερομηνία η οποία έχει οριστεί ως καταληκτική για την υποβολή των αποτελεσμάτων του αυτοδιαγνωστικού ελέγχου της συγκεκριμένης περιόδου στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr.

Από το μέτρο εξαιρούνται:

-πάσης φύσεως απασχολούμενοι, για τους οποίους προβλέπονται αντίστοιχες ρυθμίσεις που εκδίδονται κατ’ εξουσιοδότηση των άρθρων 2 και 46 του ν. 4790/2021 (Α’ 48),

-μέλη Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού καθώς και οποιοδήποτε άλλο διδακτικό ή εκπαιδευτικό προσωπικό των πανεπιστημίων καθώς και οι απασχολούμενοι μέσω των Ειδικών Λογαριασμών Κονδυλίων Έρευνας και

-πάσης φύσεως καλλιτεχνικό προσωπικό.