Quantcast

Σκληρές αερομαχίες στο Αιγαίο με οπλισμένα μαχητικά

Λίγο μετά τις 11.30 το πρωί της Πέμπτης, ακριβώς την στιγμή που ολοκληρωνόταν η συνέντευξη τύπου του Τούρκου ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, με τον Έλληνα ομόλογό του, Γιώργο Κατρούγκαλο, συνολικά 12 τουρκικά F-16 εκ των οποίων τα 6 οπλισμένα προχώρησαν σε 18 παραβιάσεις στο Ανατολικό Αιγαίο.

Στις 11.45 στην Λήμνο και στις 12.00 στην Λέσβο σημειώθηκαν 2 σκληρές αερομαχίες 4 τουρκικών F-16 με 4 οπλισμένα ελληνικά μαχητικά. Οι Έλληνες πιλότοι «κλείδωσαν» στα ραντάρ τους τους Τούρκους πιλότους, που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν το ελληνικό FIR.

Όμως, στις 13.00 στην Ρόδο και στις 13.30 στο Καστελλόριζο σημειώθηκαν ακόμη 2 εμπλοκές με άλλα 2 ζεύγη τουρκικών μαχητικών και 4ων ελληνικών οπλισμένων F-16. Τα τουρκικά αεροσκάφη εισήλθαν μετά από σκληρές αερομαχίες στον τουρκικό εναέριο χώρο.

Στην αυξανόμενη τουρκική προκλητικότητα απαντά το ΓΕΕΘΑ με την αιφνιδιαστική διακλαδική άσκηση «Πυρπολητής». Με εντολή του υπουργού Εθνικής άμυνας, Ευάγγελου Αποστολάκη και του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, Χρήστου Χριστοδούλου, ενεργοποιήθηκε αιφνιδιαστικά η ανάπτυξη της Διακλαδικής Δύναμης Ταχείας Αντίδρασης Υψηλής Ετοιμότητας, γνωστή και ως ομάδας «ΔΕΛΤΑ».