Quantcast

Εικόνες-σοκ στο Βόλο: Νεκροί σε σάκους εκτός ψυκτικών θαλάμων - Η απάντηση του νοσοκομείου

Με την Ελλάδα να μετρά καθημερινά χιλιάδες κρούσματα και δεκάδες νεκρούς, θύματα του κορωνοϊού μένουν εκτός ψυκτικών θαλάμων. 

Ήδη από το Μάρτιο ο πρόεδρος της Ένωσης Λειτουργών Κηδειών Ελλάδος, Σωτήρης Αγγελέτος εξέφραζε στο grtimes.gr τους φόβους του να μην «αγγίξουμε το φαινόμενο του Μπέργκαμο». Αξίζει να τονιστεί ότι εκρηκτική είναι η κατάσταση και στο νοσοκομείο Βόλου, όπου δεν επαρκούν οι νεκρικοί θάλαμοι, καθώς τα τρία τελευταία 24ωρα έχουμε περίπου 16 νεκρούς ενώ η χωρητικότητα δεν υπερβαίνει τους 8...

«Όσον αφορά την κρατική υποδομή που υπάρχει στα νοσηλευτικά ιδρύματα είναι άξια συγχαρητηρίων. Θέτουν πάνω απ’ όλα το ύψιστο καθήκον τους και σε δεύτερο επίπεδο τον εαυτό τους. Από εκεί και πέρα, δεν υπάρχει κατάλληλη υποδομή για τη φιλοξενία των σορών από COVID-19, όσον αφορά στους ψυκτικούς θαλάμους» λέει.

Ήδη έχουν σταλεί επιστολές σε βουλευτές, στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου και τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

«Και παρόλο που τους είχαμε αναφέρει ότι το κόστος δημιουργίας των ψυκτικών θαλάμων θα ήταν εξ ολοκλήρου δικό μας, δεν απάντησαν, όπως όφειλαν. Γιατί και αυτοί οι άνθρωποι που φεύγουν από τη ζωή έχουν δικαίωμα σε μια πολιτισμένη κηδεία».

Η φωτογραφία, είναι από την Πέμπτη 19/11/2020.

Η συζήτηση όμως, για τον κ. Αγγελέτο, δεν σταματά απλά στην αξιοπρέπεια απέναντι στους νεκρούς.

«Μια σορός μολυσμένη από κορωνοϊό αποτελεί κίνδυνο. Είναι άμεσα μεταδιδόμενο το νόσημα στο οποίο εκτιθέμεθα ως λειτουργοί. Με το κράτος, παράλληλα, να μην θέλει να μεριμνήσει. Οι κανόνες που ακολουθούμε είναι συγκεκριμένοι και σύμφωνα με τα πρωτόκολλα. Όλη η διαδικασία πραγματοποιείται χρησιμοποιώντας τον κατάλληλο εξοπλισμό που προμηθευόμαστε μόνοι μας. Είμαστε η μοναδική χώρα του κόσμου όπου δεν υπάρχει επάρκεια ψυκτικών θαλάμων για νεκρά σώματα» τονίζει.

Κατά μέσο όρο κάθε νοσοκομείο διαθέτει οκτώ με εννέα ψυγεία για τη τοποθέτηση των νεκρών σωμάτων. Τα θύματα στην Ελλάδα αυξάνονται ραγδαία, με τη λίστα «αναμονής» για τους θαλάμους να μακραίνει.

«Όταν έχουμε πάνω από 10-12 περιστατικά θανάτων καθημερινά, που θα μπορέσουμε να τα τοποθετήσουμε όλα; Και δεν είναι μόνο οι θάνατοι που καταγράφονται στα νοσοκομεία. Οικογένειες μάς ενημερώνουν ότι απεβίωσε δικός τους άνθρωπος από κορωνοϊό. Πού να το μεταφέρω εγώ αυτό το σώμα, όταν τα νοσοκομεία είναι πλήρη και δεν μπορούν να φιλοξενήσουν ούτε ακόμα και τα δικά τους περιστατικά; Αναγκαστικά, η σωρός μένει εκτός ψυγείου».

Καταλήγοντας, ο κ. Αγγελέτος αναφέρει πως αν άμεσα δεν υπάρξει μέριμνα από τη μεριά του κράτους, ενδεχομένως να κινηθούν νομικά και να προσφύγουν στα ευρωπαϊκά δικαστήρια.

Ειδικός χώρος για τα περιστατικά COVID

Την ίδια ώρα, στη Θεσσαλονίκη έχουν ταφεί σε απομακρυσμένο χώρο στα κοιμητήρια Αναστάσεως του Κυρίου, μέχρι στιγμής 83 νεκροί, που απεβίωσαν λόγω κορoνοϊού.

Από τα τέλη Μαρτίου, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας είχε δώσει εντολή να δημιουργηθεί ειδικός χώρος για τα περιστατικά COVID-19, αναφέρει ο Αντιδήμαρχος Επιχειρησιακού Σχεδιασμού, Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιώργος Αβαρλής.

Κατά μέσο όρο, καθημερινά θάβονται έξι νεκροί. Ξεκινώντας τον Μάρτιο, είχαν δημιουργηθεί 50 ταφόνες, ένας προγραμματισμός που αποδείχθηκε «σωτήριος», όπως λέει ο κ. Αβαρλής.

«Στο πρώτο κύμα, ευτυχώς, δεν είχαμε πολλά κρούσματα, ωστόσο τώρα βλέπουμε τη ραγδαία αύξηση. Αν δεν είχε γίνει ο συγκεκριμένος σχεδιασμός, θα είχε δημιουργηθεί μεγάλο πρόβλημα. Σκοπεύουμε να φτάσουμε τους 150. Από τη στιγμή που έχεις βρει τον εργολάβο και έχεις και τον χώρο, είναι εύκολο να ανοίξει ένας ταφόνας, μέσα σε μισή ώρα. Αυτή τη στιγμή, έχουμε 83 νεκρούς από τη περίοδο του Μαρτίου, προχωράμε σε άνοιγμα καινούργιων ταφόνων. Υπολογίζουμε να δημιουργηθούν συνολικά 250».

Σύμφωνα με απόφαση της διοίκησης και του δημάρχου, αυτή τη στιγμή το κοιμητήριο δέχεται περιστατικά COVID-19 και από άλλες πόλεις.

«Ελπίζουμε να σταματήσει αυτή η έξαρση του κορoνοϊού. Αν καλυφθούν τελικά και οι 250 ταφόνες, τότε θα αναζητήσουμε άλλον χώρο. Μακάρι να μην φτάσουμε σε αυτό το σημείο. Μέχρι τον Σεπτέμβριο, ζήτημα να είχαμε θάψει δέκα άτομα. Τώρα είναι η ιστορία» λέει καταλήγοντας ο κ. Αβαρλής.

Η απάντηση του νοσοκομείου

Το θέμα πήρε διαστάσεις, το πρόβλημα άλλωστε γενικότερα με την πανδημία σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας είναι τεράστιο, με το νοσοκομείο Βόλου να επιχειρεί να δώσει απαντήσεις και διευκρινίσεις για την τρομακτική εικόνα που έκανε τον γύρο των ελληνικών media μέσα σε λίγες ώρες.

«Από λειτουργίας του, το Γενικό Νοσοκομείο Βόλου «Αχιλλοπούλειο» διαθέτει έξι ειδικούς ψυκτικούς θαλάμους με συνθήκες διατήρησης-φύλαξης σορών. Ως συνέχεια του νεκροτομείου υπάρχει κλιματιζόμενος χώρος, όπου μπορούν να φιλοξενηθούν σοροί σε περίπτωση που ο αριθμός τους υπερβαίνει τον αριθμό των θαλάμων σε θερμοκρασία χαμηλής ψύξης», αναφέρεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση της Διοίκησης του Νοσοκομείου.

Επίσης, υπογραμμίζεται πως την Πέμπτη (19.11) υπήρξαν 11 θάνατοι που ως τώρα έχουν αυξηθεί στους 16. Οι οκτώ σοροί έχουν παραληφθεί προς ταφή και αναμένεται κι η παραλαβή των υπόλοιπων, σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διαδικασίες από τον ΕΟΔΥ και με «με σεβασμό στα νεκρά σώματα και στις οικογένειες των άτυχων συμπολιτών μας», όπως τονίζεται.

 

Στην ανακοίνωση του νοσοκομείου επισημαίνεται πως ο χώρος του νεκροτομείου, κατόπιν αυτοψίας του ιδίου του Διοικητή του Νοσοκομείου, είναι κλειδωμένος και πρόσβαση σ' αυτό έχει μόνο η νεκροτόμος του Νοσοκομείου κατά το πρωινό ωράριο και οι τραυματιοφορείς κατά το υπόλοιπο 24ωρο, μετά από κλήση της εφημερεύουσας του γραφείου διεύθυνσης Νοσηλευτικής Υπηρεσίας.

«Επιπροσθέτως, από την προηγούμενη εβδομάδα έχουν δρομολογηθεί διαδικασίες συνεργασίας με το Δήμο Βόλου και τον αρμόδιο αντιδήμαρχο, προκειμένου οι σoροί των αρνητικών σε Covid-19 συμπολιτών μας να φιλοξενούνται στο Κοιμητήριο του Δήμου Βόλου», καταλήγει η ανακοίνωση.