Quantcast

SOS από κατοίκους στο Μάτι για το παράκτιο μέτωπο: «Μεγάλος κίνδυνος νέας τραγωδίας»

SOS εκπέμπουν οι κάτοικοι στο Μάτι, κάνοντας λόγο για μεγάλο κίνδυνο νέας τραγωδίας, λόγω της κατάρρευσης τμημάτων της Ακτογραμμής. 

 Σε επιστολή της προς τα αρμόδια υπουργεία η “Ομάδα Πολιτών Παράκτιου Μετώπου Μάτι” σημειώνει ότι “μετά την καταστροφική φωτιά, τεράστιες ποσότητες ομβρίων υδάτων διατρέχουν άναρχα τον οικισμό με κατεύθυνση προς τη θάλασσα και παράλληλα με τα θαλάσσια κύματα διαβρώνουν έντονα το απόκρημνο μέτωπο στο άκρο του υφιστάμενου χωματόδρομου”.

“Τονίζουμε τον κίνδυνο κατάρρευσης τμημάτων των απότομων πρανών και θέτουμε την πολιτεία προ των ευθυνών της, μεταξύ άλλων, για την ασφάλεια των διερχομένων κατοίκων, επισκεπτών και λουόμενων, ο αριθμός των οποίων αυξάνεται κατά πολύ τους καλοκαιρινούς μήνες” τονίζουν.

Αναλυτικά η επιστολή τους προς το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, το  Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, την Περιφέρεια Αττικής και τον  Δήμο Μαραθώνα:

“Τα τελευταία χρόνια παρατηρούνται έντονα φαινόμενα διάβρωσης στην ακτογραμμή της περιοχής μας, για την αντιμετώπιση των οποίων το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών είχε αναθέσει την εκπόνηση μελέτης σε ειδικούς επιστήμονες πριν από τη φωτιά του 2018.

Μετά την καταστροφική φωτιά, τεράστιες ποσότητες ομβρίων υδάτων διατρέχουν άναρχα τον οικισμό με κατεύθυνση προς τη θάλασσα και παράλληλα με τα θαλάσσια κύματα διαβρώνουν έντονα το απόκρημνο μέτωπο στο άκρο του υφιστάμενου χωματόδρομου.

Ήδη αυτός ο χωματόδρομος παρουσιάζει σε πολλά σημεία μεγάλες κατολισθήσεις, ενώ σε άλλα σημεία υπάρχουν ενδείξεις ότι σύντομα θα καταρρεύσουν κι άλλα τμήματα του.

Λόγω των νέων δεδομένων, η μελέτη θωράκισης της ακτογραμμής από τα φαινόμενα διάβρωσης, επικαιροποιήθηκε και το καλοκαίρι του 2020 αναρτήθηκε προς δημόσια διαβούλευση στη σχετική πλατφόρμα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Ενώ η επικινδυνότητα του φαινομένου, είναι σε γνώση όλων των αρμοδίων υπηρεσιών και το θέμα ανάσχεσης της διάβρωσης και αντιστήριξης των πρανών θα έπρεπε να αντιμετωπισθεί ως κατεπείγον, παρατηρείται παντελής αδράνεια στην προώθηση της μελέτης. Συνεπώς, μετά την πάροδο ενάμιση χρόνου από την ολοκλήρωση της δημόσιας διαβούλευσης της μελέτης και τις επανειλημμένες επισημάνσεις φορέων και συλλόγων της περιοχής, η διάβρωση του παραλιακού μετώπου συνεχίζεται.

Το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο που εκπονείται για την περιοχή μας, αφορά μελέτες που ανατέθηκαν με επείγουσες διαδικασίες, εκπονήθηκαν τάχιστα και ήδη προωθούνται προς έγκριση. Αυτές οι μελέτες περιλαμβάνουν μάλιστα και την κατασκευή πεζόδρομου στο άκρο του απόκρημνου παράκτιου μετώπου που ήδη καταρρέει, ενώ τα ξύλινα κιγκλιδώματα που είχαν τοποθετηθεί για την προστασία των διερχομένων προ της πυρκαγιάς, είναι τα περισσότερα πεσμένα και εγκαταλελειμμένα.

Τον τελευταίο ενάμιση χρόνο δεν γίνεται καμία ενέργεια για την προώθηση της μελέτης αντιμετώπισης του φαινομένου διάβρωσης της ακτογραμμής και διευθέτησης των ομβρίων

υδάτων της πυρόπληκτης περιοχής, αντικείμενα που θα έπρεπε να προηγηθούν του πολεοδομικού σχεδιασμού και να εφαρμοστούν άμεσα.

Τέλος τονίζουμε τον κίνδυνο κατάρρευσης τμημάτων των απότομων πρανών και θέτουμε την πολιτεία προ των ευθυνών της, μεταξύ άλλων, για την ασφάλεια των διερχομένων κατοίκων, επισκεπτών και λουόμενων, ο αριθμός των οποίων αυξάνεται κατά πολύ τους καλοκαιρινούς μήνες”.