Quantcast

«Σπάσε τη σιωπή»: Παγκόσμια Ημέρα Εξάλειψης της Βίας κατά των Γυναικών

Δράσεις και εκδηλώσεις αφιερωμένες στη σημερινή ημέρα σε όλη την Ελλάδα.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών, το κυρίαρχο μήνυμα που χρειάζεται να διατυπωθεί με κάθε τρόπο είναι «όχι άλλη σιωπή».

Σε μια εποχή που τα κρούσματα βίας κατά των γυναικών είναι πιο πολλά από ποτέ, ο σημερινός εορτασμός έχει ιδιαίτερη σημασία. Ο πολιτικός κόσμος, δημοτικοί φορείς αλλά και οργανισμοί έχουν ετοιμάσει μια σειρά από εκδηλώσεις που είναι αφιερωμένες στη σημερινή ημέρα.

«Σπάσε τη σιωπή» - Το μήνυμα του μορφωτικού ιδρύματος ΕΣΗΕΑ

«Σπάσε τη Σιωπή» είναι το μήνυμα που απευθύνει το Μορφωτικό Ίδρυμα της ΕΣΗΕΑ για τα εγκλήματα κατά των γυναικών. Το μεταφέρουν μέσω τηλεοπτικού μηνύματος έξι γυναίκες δημοσιογράφοι: οι κυρίες Μάρα Ζαχαρέα, Σία Κοσιώνη, Ρίτσα Μπιζόγλη, Αντριάνα Παρασκευοπούλου, Ράνια Τζίμα  και Πόπη Τσαπανίδου και αφιερώνεται στην επέτειο της 25ης Νοεμβρίου, που έχει θεσπιστεί από τον ΟΗΕ ως Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών.

Στόχος της εκστρατείας είναι, πέρα από την ενημέρωση της κοινωνίας για το φλέγον ζήτημα, να συμβάλλει στην ευαισθητοποίηση και κινητοποίηση των αρμοδίων Αρχών, όσον αφορά την αναγνώριση του ειδικού βάρους και των ολέθριων συνεπειών αυτών των εγκλημάτων στην προσωπική, κοινωνική και επαγγελματική ζωή των Ελλήνων.

Τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Μορφωτικού Ιδρύματος της ΕΣΗΕΑ ευχαριστούν τις συναδέλφους για την προθυμία να συμμετάσχουν αφιλοκερδώς στο τηλεοπτικό κοινωνικό μήνυμα. Καλεί όσους επιθυμούν να κοινοποιήσουν το τηλεοπτικό μήνυμα και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, προσθέτοντας τις ετικέτες #spasetisiopi #esiea #stopviolenceagainstwomen #actnow #protectwomen.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Διοικητικό Συμβούλιο του Μορφωτικού Ιδρύματος της ΕΣΗΕΑ διοργανώνει την Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου, ειδική Ημερίδα με θέμα «Γυναικοκτονίες, Έμφυλη Βία και ΜΜΕ», παρουσία μητέρων και συγγενών των θυμάτων, που πλαισιώνεται από έκθεση φωτογραφίας της Ελληνικής Φωτογραφικής Εταιρείας.

Αντόνιο Γκουτέρες: Η βία κατά των γυναικών είναι παγκόσμια πανδημία

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ καλεί εκ νέου για τον τερματισμό της βίας κατά των γυναικών και των κοριτσιών.

«Η βία κατά των γυναικών και των κοριτσιών είναι μια παγκόσμια πανδημία.  Είναι μια ηθική προσβολή για όλες τις γυναίκες και τα κορίτσια, ένα σημάδι ντροπής για όλες μας τις κοινωνίες και ένα σημαντικό εμπόδιο για μια συνεκτική, ισότιμη και αειφόρο ανάπτυξη.  Στον πυρήνα της, η βία κατά των γυναικών και των κοριτσιών είναι η εκδήλωση μιας βαθιάς έλλειψης σεβασμού – μιας αποτυχίας των ανδρών να αναγνωρίσουν την εγγενή ισότητα και αξιοπρέπεια των γυναικών.  Πρόκειται για ένα ζήτημα θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η βία μπορεί να λάβει πολλές μορφές – από εγχώριες επιθέσεις έως την εμπορία ανθρώπων, από την σεξουαλική βία σε εμπόλεμες ζώνες μέχρι τον γάμο παιδιών, ακρωτηριασμό γεννητικών οργάνων και γυναικοκτονία.  Βλάπτει το άτομο και έχει σοβαρές συνέπειες για τις οικογένειες και την κοινωνία. Πρόκειται επίσης για ένα πολιτικό ζήτημα. Η βία κατά των γυναικών συνδέεται με ευρύτερα θέματα εξουσίας και ελέγχου στις κοινωνίες μας.  Ζούμε σε μια κοινωνία που κυριαρχείται από άνδρες. Οι γυναίκες γίνονται ευάλωτες στη βία μέσω των πολλαπλών τρόπων με τους οποίους τις κρατάμε άνισες.

Κατά το παρελθόν έτος, παρατηρήσαμε αυξημένη προσοχή σε μία εκδήλωση αυτής της βίας.  Η σεξουαλική παρενόχληση αποτελεί βίωμα των περισσότερων γυναικών σε κάποιο σημείο της ζωής τους.  Η αυξανόμενη δημοσιοποίηση από γυναίκες από όλες τις περιοχές και όλα τα κοινωνικά στρώματα φέρνει στο φως το μέγεθος του προβλήματος και καταδεικνύει τη δύναμη των γυναικείων κινημάτων να κινητοποιήσουν για να οδηγήσουν τη δράση και την ευαισθητοποίηση που απαιτείται για την εξάλειψη της παρενόχλησης και της βίας παντού.

Φέτος, η παγκόσμια εκστρατεία UNiTE των Ηνωμένων Εθνών για τον τερματισμό της βίας κατά των γυναικών και των κοριτσιών υπογραμμίζει την υποστήριξή μας προς τους επιζώντες και τους υπερασπιστές με θέμα «Orange the World: #HearMeToo».  Με το πορτοκάλι ως ενοποιημένο χρώμα αλληλεγγύης, το hashtag #HearMeToo σχεδιάστηκε για να στείλει ένα σαφές μήνυμα: η βία κατά των γυναικών και των κοριτσιών πρέπει να τελειώσει τώρα και όλοι πρέπει να διαδραματίσουν κάποιο ρόλο.

Το ίδιο μήνυμα αντανακλάται και μέσω της πρωτοβουλίας ΕΕ-ΟΗΕ.  Αυτό το πρόγραμμα 500 εκατομμυρίων ευρώ θα δώσει τη δυνατότητα στους επιζώντες και τους υποστηρικτές τους να γίνουν παράγοντες αλλαγής στα σπίτια, τις κοινότητες και τις χώρες τους.  Αλλά ενώ αυτή η αρχική επένδυση είναι σημαντική, είναι μικρή δεδομένης της κλίμακας της ανάγκης. Πρέπει να θεωρηθεί ως χρηματοδότηση σπόρων προς σπορά για ένα παγκόσμιο κίνημα. Μέχρι το μισό του πληθυσμού μας που εκπροσωπείται από γυναίκες και κορίτσια να μπορεί να ζει ελεύθερο από φόβο, βία και καθημερινή ανασφάλεια, μπορούμε πραγματικά να πούμε ότι ζούμε σε έναν δίκαιο και ισότιμο κόσμο».

Εκδήλωση στο Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού παρουσία της ΠτΔ και του Πρωθυπουργού

Με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών  την Παρασκευή, 25 Νοεμβρίου 2022, θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση με θέμα: Πολιτικές για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού (στις 17.00), παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου και του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. Λάρισας: Η βία κατά των γυναικών ακόμη και αν δεν συμβαίνει σε εμάς, συμβαίνει δίπλα μας

Σε ανακοίνωση της Θεματικής Φεμινιστικής Πολιτικής και Ισότητας της Νομαρχιακής Επιτροπής ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Λάρισας επισημαίνονται τα εξής:

«Η 25η Νοεμβρίου έχει ανακηρυχθεί από τον ΟΗΕ ως Παγκόσμια  Ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών και σαφέστατα δεν αποτελεί απλά μία επέτειο μνήμης, αλλά αναγκαιότητα διαρκούς εγρήγορσης με στόχο την ανατροπή και την εξάλειψη των συνθηκών αναπαραγωγής της έμφυλης βίας σε όλες τις μορφές της: ενδοοικογενειακή βία, γυναικοκτονίες, βιασμοί, σεξουαλική παρενόχληση στην εργασία, στο σχολείο, στο πανεπιστήμιο, διακίνηση γυναικών και κοριτσιών με σκοπό την πορνεία, εκμετάλλευση οικονομική και σεξουαλική μεταναστριών και γυναικών προσφύγων, σεξισμός και υποτίμηση των γυναικών στα μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Η βία κατά των γυναικών ακόμη και αν δεν συμβαίνει σε εμάς, συμβαίνει δίπλα μας. Δυστυχώς γνωστοποιείται δύσκολα γι αυτό και υπάρχει η αντίληψη ότι αφορά μεμονωμένες περιπτώσεις. Όμως, αφορά μεγάλο αριθμό γυναικών και κοριτσιών και σε πολλές περιπτώσεις, δυστυχώς, ενοχοποιούνται οι ίδιες οι γυναίκες ότι είναι αυτές που με την συμπεριφορά τους προκαλούν βία.

Στις  9 Νοεμβρίου 2021 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κατέθεσαν τροπολογία – προσθήκη στο σχέδιο  νόμου του Υπουργείου Δικαιοσύνης για τις τροποποιήσεις του Ποινικού Κώδικα με θέμα την καθιέρωση στην ελληνική ποινική νομοθεσία του εγκλήματος με σεξιστικά χαρακτηριστικά ( ιδίως γυναικοκτονία).

Στην άνω τροπολογία τονίζεται ιδιαίτερα ότι η Γυναικοκτονία είναι αφαίρεση της ζωής λόγω φύλου, με δράστες, σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις, κακοποιητικούς συζύγους, συντρόφους και συγγενείς που ασκούν για χρόνια βία στα θύματα. Στο παρελθόν συγκαλύπτονταν πίσω από τα λεγόμενα  εγκλήματα τιμής, ενώ στην πρόσφατη ιστορία από τον όρο εγκλήματα πάθους.

Στην ουσία πρόκειται για εγκλήματα που διαπράττονται στο πλαίσιο βαθιά εμπεδωμένων πατριαρχικών σχέσεων και  αντιλήψεων.

Η 25η Νοεμβρίου είναι η μέρα που ενώνουμε τις φωνές μας με τις γυναίκες που διεκδικούν και αντιστέκονται, που ανατρέπουν τους μύθους περί συνενοχής και παίρνουν θέση ενάντια στη βία κατά των γυναικών και βέβαια δεν αφορά μόνο τις γυναίκες και τα κορίτσια, αλλά το σύνολο της κοινωνίας, όλες και όλους, όσες και όσους θέλουμε να κάνουμε βήματα μπροστά. Γι αυτό πρέπει να καταγγέλλεται δημόσια από πολίτες, εκπροσώπους φορέων, λειτουργούς της πολιτείας, θεσμικούς παράγοντες, οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών, πολιτικά κόμματα και συνδικαλιστικές οργανώσεις.

Παροτρύνουμε όλες τις γυναίκες που υποφέρουν σιωπηλά να υπερβούν την μοναξιά και να επιδείξουν μηδενική ανοχή στη βία, να σπάσουν τη σιωπή τους  στέλνοντας το μήνυμα: ΔΕΝ  ΕΙΣΑΙ  Η  ΜΟΝΗ  –  ΔΕΝ  ΕΙΣΑΙ  ΜΟΝΗ

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. ψήφισε τον Μάρτιο του 2017 τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, κάνοντας νόμο του κράτους την πρώτη διεθνή συνθήκη που ορίζει και κατονομάζει την έμφυλη βία, δηλαδή τη βία με βάση το φύλο.

Το φεμινιστικό κίνημα πέρασε μια μεγάλη περίοδο ανάπαυλας, διότι με σοσιαλιστικές κυβερνήσεις ρυθμίστηκαν σημαντικά θέματα που αφορούσαν την ισότητα των φύλων. Όμως τα τελευταία χρόνια δυστυχώς ανατράπηκε ό,τι προοδευτικό χτίστηκε μέσα από τα κινήματα που σε συνδυασμό με την πανδημία του κορωνοϊού αναδείχτηκε πόσο έντονη είναι ακόμα η πατριαρχία στην Ελλάδα. Τα περιστατικά έμφυλης βίας στην Ελλάδα έχουν τελευταία λάβει διαστάσεις επιδημίας.

Μέσα από την επανενεργοποίηση των γυναικείων σωματείων την οποία προκάλεσε ομάδα αριστερών γυναικών ενάντια στις Γυναικοκτονίες σε μικρό χρονικό διάστημα:

-Πείστηκε η κοινωνία ότι ο φόνος της γυναίκας από τον εξουσιαστή άντρα έχει επιπλέον κίνητρα, τα οποία πρέπει να λαμβάνονται υπόψη.

– Οργανώθηκαν συγκεντρώσεις και πορείες διαμαρτυρίας για τους άδικους θανάτους γυναικών, αλλά και τους βιασμούς γυναικών και παιδιών, κάποιοι από αυτούς από λειτουργούς του κράτους, και σημαντικούς εκπροσώπους του κεφαλαίου.

-Υψώθηκε η φωνή ενάντια στο νόμο «Τσιάρα» για την υποχρεωτική συνεπιμέλεια και αποδείχτηκε ότι ο συγκεκριμένος νόμος ψηφίστηκε κατ’ εντολήν κάποιων.

-Αποτράπηκε η εισαγωγή του μεσαιωνικού προγράμματος της «προγεννητικής αγωγής» που προοριζόταν για τους μαθητές του γυμνασίου με μισογυνικό, ομοφοβικό και αντιεπιστημονικό περιεχόμενο για εκπαιδευτικό υλικό.

-Οργανώθηκαν δράσεις αλληλεγγύης με γυναίκες του Ιράν, του Αφγανιστάν και γενικά τις γυναίκες πρόσφυγες.

-Αναδείχτηκε η ανεπάρκεια του κράτους πρόνοιας στην προστασία των αδύναμων.

Τέλος καλούμε την κυβέρνηση να αναλάβει τις δικές της ευθύνες και να προχωρήσει:

-Στην εφαρμογή του Ν. 4531/2018 (Σύμβαση Κων/πολης) που εστιάζει κυρίως στα μέτρα πρόληψης για την βία κατά των γυναικών και του Ν. 4609/2019 (προώθηση της ουσιαστικής ισότητας των φύλων).

-Στην αναγνώριση και εισαγωγή του όρου «γυναικοκτονία» ως νέο αδίκημα στον ποινικό κώδικα διότι αρνούμενοι τη λέξη ακυρώνουμε την ουσία.

-Στην ουσιαστική λειτουργία του Τμήματος Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής βίας στο Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας και των Γραφείων Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας στα Αστυνομικά Τμήματα των Νομών.

-Στην παρακολούθηση των αστυνομικών από ειδική επιτροπή.

-Στην ενίσχυση του Εθνικού Δικτύου δομών για την αντιμετώπιση και καταπολέμηση της βίας.

-Στην μη παραγραφή των αδικημάτων ενδοοικογενειακής βίας.

-Στην επέκταση – αναβάθμηση-μονιμότητα των συμβουλευτικών κέντρων των ξενώνων φιλοξενίας και της γραμμής SOS 15900 για τη στήριξη των γυναικών.

-Να μην κλείσει καμία δομή.

-Να μονιμοποιηθούν όλοι οι εργαζόμενοι στις δομές.

-Στην Ενίσχυση Συμβουλευτικών Προγραμμάτων και για τους θύτες της Ενδοοικογενειακής Βίας.

-Στην ενίσχυση και εικοσιτετράωρη λειτουργία της ιατροδικαστικής Υπηρεσίας.

-Στην δωρεάν νομική στήριξη των γυναικών και των παιδιών που «δραπετεύουν» από την ενδοοικογενειακή βία.

-Στην χορήγηση ασύλου στα σύνορα σε γυναίκες πρόσφυγες που καταγγέλλουν βία και βιασμούς.

-Στην κατάργηση των δυσμενών διατάξεων του Ν.4800/2021 (Ν. Τσιάρα) για την υποχρεωτική συνεπιμέλεια που αναγκάζει τις γυναίκες και τα παιδιά να παραμένουν μαζί με τους κακοποιητές τους.

-Στην πλήρη εφαρμογή της σύμβασης 190 της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας για τη Βία και την παρενόχληση στον κόσμο της εργασίας, στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα.

-Στην επανίδρυση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας.

-Στην ένταξη της οπτικής του φύλου και σεξουαλικότητας στην εκπαιδευτική διαδικασία και επιμόρφωση των εκπαιδευτικών.

-Στην επαναλαμβανόμενη και συνεχή δωρεάν προβολή τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών μηνυμάτων ενημέρωσης των γυναικών για τις κοινωνικές δομές που παρέχουν βοήθεια.

-Να σταματήσει η αναπαραγωγή των έμφυλων στερεότυπων και του σεξισμού από τα Μ.Μ.Ε και το διαδίκτυο.

-Συντασσόμαστε με την απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου: α) Να συμπεριληφθεί η έμφυλη βία ως έγκλημα στο Ευρωπαϊκό Δίκαιο β) Να θεσπιστεί μία ολοκληρωμένη Ευρωπαϊκή οδηγία για την καταπολέμηση της Βίας λόγω φύλου».

Ομάδα Γυναικών Άργους: Σε αυτό το βούρκο «ξεφυτρώνουν» οι δράστες-τέρατα

Mε αφορμή τη σημερινή επέτειο της Παγκόσμιας Ημέρας εξάλειψης της βίας κατά των γυναικών,  η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας απευθύνεται σε όλες τις γυναίκες της βιοπάλης:

-που οργίζεστε με τη βία, την κακοποίηση, τις δολοφονίες παιδιών και γυναικών

-που αγωνιάτε για τα παιδιά σας και τα παιδιά όλου του κόσμου μπροστά στα φρικιαστικά εγκλήματα που βγαίνουν στο φως της δημοσιότητας 

-που αισθάνεστε εγκλωβισμένες μέσα στις βίαιες και βάρβαρες συνθήκες ζωής και δουλειάς, που σας εξουθενώνουν και σας ξεζουμίζουν καθημερινά.

Η σαπίλα και η δυσωδία που φέρνουν στην επιφάνεια οι απανωτές αποκαλύψεις περιστατικών βίας σε βάρος γυναικών και παιδιών δεν αποτελούν «μεμονωμένη και ακραία» συμπεριφορά! Αποτελούν την πιο  ακραία και αποκρουστική μορφή βίας. Όμως είναι ένα από τα πολλά πρόσωπα της, που βιώνουμε εμείς οι γυναίκες του καθημερινού μόχθου, καθώς είμαστε αντιμέτωπες με:

– την ανεργία, τη φτώχεια, τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, την προσφυγιά.

– τα ωράρια – λάστιχο, την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας, τη δουλειά με ημερομηνία λήξης και χωρίς δικαιώματα, την έλλειψη προστασίας της υγείας και της μητρότητας

– τις ευθύνες και τις ανάγκες των παιδιών, των ηλικιωμένων, των ΑμΕΑ που φορτώνονται στις δικές μας πλάτες, αφού λογίζονται ως “κόστος” για το κράτος

– την ανυπαρξία των αναγκαίων δομών και προγραμμάτων πρόληψης και προστασίας παιδιών και γυναικών.

– τους χιλιάδες πλειστηριασμούς λαϊκών σπιτιών για να ικανοποιηθούν οι αδηφάγοι τραπεζίτες και τα funds.

Πάνω σε αυτό το έδαφος γεννιούνται και αναπαράγονται οι αποκρουστικές ιδέες, αξίες και συμπεριφορές που υποτιμούν την προσωπικότητα και απαξιώνουν την ανθρώπινη ζωή, που αντιμετωπίζουν τη γυναίκα και το παιδί ως “ιδιοκτησία”. Στην αρένα της εκμεταλλευτικής κοινωνίας το γυναικείο σώμα και η σεξουαλικότητα μετατρέπεται σε εμπόρευμα προς αγοραπωλησία, νομιμοποιώντας την εκπόρνευση των νέων γυναικών με νέες μορφές!

Σε αυτό το βούρκο «ξεφυτρώνουν» οι δράστες-τέρατα, θεριεύει η ενδοοικογενειακή βία, τα κυκλώματα trafficking και μαστροπείας με θύματα κυρίως γυναίκες και παιδιά, «ξεπηδούν» νέες μορφές βίας, όπως η λεγόμενη εκδικητική πορνογραφία και η διαδικτυακή σεξουαλική παρενόχληση και καταδίωξη.

Φωτίζουμε τη ρίζα τους που βρίσκεται στην κοινωνία της εκμετάλλευσης και καταπίεσης. Αυτή γεννά και τρέφει την γυναικεία ανισοτιμία και τη βία που αντιμετωπίζουμε οι γυναίκες σε κάθε πλευρά της ζωής μας.

Δεν συμβιβαζόμαστε η προστασία των κακοποιημένων γυναικών και παιδιών να βρίσκεται στα χέρια επιχειρηματιών, ΜΚΟ, εκκλησιαστικών δομών και διαφόρων “φιλάνθρωπων”.

Δεν ανεχόμαστε να πουλάνε στα τηλε-παράθυρα τον ανθρώπινο πόνο και να κρύβουν τις πραγματικές οικονομικές και κοινωνικές αιτίες πίσω από τα φρικιαστικά εγκλήματα     

Αντιπαλεύουμε τη σημερινή βάρβαρη πραγματικότητα:

-της τεράστιας έλλειψης δημόσιων και δωρεάν δομών και υπηρεσιών στήριξης κακοποιημένων γυναικών και παραμελημένων παιδιών, της υποστελέχωσής τους με εργαζόμενους και ευρωπαϊκή χρηματοδότηση με ημερομηνία λήξης.

-της αστυνομικής αυθαιρεσίας και αδιαφορίας στις σχετικές καταγγελίες των κακοποιημένων γυναικών, των μακροχρόνιων και πολυδάπανων νομικών διαδικασιών, των ελλείψεων σε ιατροδικαστικές υπηρεσίες και σε εισαγγελείς για την ενδοοικογενειακή βία

-των τραγικών ελλείψεων σε μέτρα πρόληψης της βίας, ιδιαίτερα στις σχολικές μονάδες που οι ανάγκες καλύπτονται από ελάχιστους, περιπλανώμενους ψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς, η πλειοψηφία τους αναπληρωτές

-των απαράδεκτων συνθηκών διαβίωσης των απροστάτευτων παιδιών, που λόγω έλλειψης σε δημόσιες δομές παιδικής προστασίας, καταλήγουν για μήνες να φιλοξενούνται σε παιδιατρικά νοσοκομεία

-της λογικής της σημερινής κυβέρνησης, όπως και των προηγούμενων, που για να αποποιηθούν τις διαχρονικές ευθύνες τους για τις ελλείψεις σε δημόσιες δομές παιδικής προστασίας, προωθούν την αναδοχή ως επάγγελμα, καταργώντας κάθε επιστημονικό, κοινωνικό κριτήριο.

Η εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών συνδέεται με όλες τις οικονομικές και κοινωνικές προϋποθέσεις που θα εξασφαλίσουν τη δυνατότητα σε μία γυναίκα να σπάσει τα δεσμά μιας βίαιης οικογενειακής ή διαπροσωπικής σχέσης.

Ασπίδα προστασίας για εμάς και τα παιδιά μας είναι η συλλογική, οργανωμένη πάλη για τη γυναικεία ισοτιμία και τη χειραφέτηση, για την κάλυψη όλων των σύγχρονων αναγκών μας στην εργασία, στην προστασία της μητρότητας και των παιδιών, στον δημιουργικό ελεύθερο χρόνο. Είναι η πάλη ενάντια στους εκμεταλλευτές του μόχθου μας, τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους  και τις κυβερνήσεις που τους υπηρετούν, υλοποιώντας την πολιτική  Ευρωπαϊκής Ένωσης και ΝΑΤΟ που τσακίζει τη ζωή μας και αναπαράγει τη βία σε κάθε πλευρά της καθημερινότητάς μας.

Στο δρόμο του συλλογικού αγώνα βρίσκουμε το κουράγιο, τη δύναμη, την αντοχή να  αλλάξουμε τη ζωή μας μαχόμενες.

Η ΟΓΕ σε καλεί να ενώσουμε τις δυνάμεις μας  και να διεκδικήσουμε:

Σταθερή δουλειά με αξιοπρεπείς μισθούς, κατοχυρωμένους από Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, μέτρα προστασίας του γυναικείου οργανισμού και της μητρότητας, για να μπορέσουμε οι γυναίκες να σταθούμε με αξιοπρέπεια στα πόδια μας και να πάρουμε τη ζωή στα χέρια μας.

Μέτρα στήριξης των εργαζόμενων, των άνεργων γυναικών, των γυναικών από μονογονεϊκές και πολύτεκνες οικογένειες, επίδομα ανεργίας χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

Εκτεταμένο δίκτυο δημόσιων και δωρεάν κοινωνικών υπηρεσιών και υποδομών για την ολόπλευρη προστασία των γυναικών και των παιδιών από τη βία, ιδιαίτερα των απροστάτευτων, στελεχωμένων με όλο το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό όλων των  ειδικοτήτων, χωρίς καμία επιχειρηματική δράση και εμπλοκή των ΜΚΟ.

Ενημερωτικά προγράμματα σε σχολεία και σχολές από επιστημονικούς και κρατικούς φορείς για την πρόληψη».

Δράσεις και εκδηλώσεις σε Θεσσαλονίκη και Κρήτη

Εκδήλωση με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των γυναικών οργανώνουν ο Δήμος Θεσσαλονίκης και το Τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων της Διεύθυνσης Κοινωνικής Προστασίας και Δημόσιας Υγείας την Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2022, στις 18:00, στο Δημοτικό Κινηματοθέατρο «ΑΝΕΤΟΝ».

Στην εκδήλωση θα συμμετέχει το επιστημονικό προσωπικό του Ξενώνα Φιλοξενίας Γυναικών Θυμάτων Βίας και των παιδιών τους του Δήμου Θεσσαλονίκης. Παράλληλα, θα παρουσιαστούν εικαστικά και αφηγηματικά δρώμενα σχετικά με την ισότητα των φύλων από τη ThessalonikiBrand και το Κίνημα για την πρόληψη και την καταπολέμηση της έμφυλης βίας «Strong me».

Δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών στο ευαίσθητο θέμα της άσκησης βίας κατά των γυναικών, διοργανώνονται στην Κρήτη, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα εξάλειψης της βίας κατά των γυναικών.

Η Περιφέρεια Κρήτης, η Περιφερειακή Επιτροπή Ισότητας των Φύλων Κρήτης (ΠΕΠΙΣ Κρήτης) και το Αυτοτελές Γραφείο Ισότητας, πραγματοποιούν για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, σε συμπόρευση με τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, την Εκστρατεία ενημέρωσης, προβληματισμού και ευαισθητοποίησης, με τίτλο: «16ήμερες Δράσεις για την Πρόληψη και την Καταπολέμηση της Βίας κατά των Γυναικών και των Κοριτσιών: Ας Ενωθούμε για να τερματίσουμε τη βία!», από τις 25 Νοεμβρίου 2022 «Παγκόσμια Ημέρα Εξάλειψης της Βίας κατά των Γυναικών», έως τις 10 Δεκεμβρίου 2022, «Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων».

Η φετινή εκστρατεία, υπό το κεντρικό σύνθημα: «Μη συνηθίζεις τη βία! Πάρε και ΕΣΥ θέση», αποσκοπεί στην κινητοποίηση και ευαισθητοποίηση της κοινωνίας των πολιτών ως προς την αναγκαιότητα ενεργού συμμετοχής τους στο διαρκή αγώνα για την προώθηση της έμφυλης ισότητας και δικαιοσύνης, την αποδόμηση των έμφυλων στερεοτύπων, την εξάλειψη των διακρίσεων και ανισοτήτων που βιώνουν οι γυναίκες και τα κορίτσια και την πρόληψη και εξάλειψη της έμφυλης βίας.

Βασικός άξονας των δράσεων αποτελεί η καλλιέργεια μιας νέας ανθρωπιστικής κουλτούρας αλληλεγγύης, σεβασμού, αποδοχής και συμπερίληψης, ως βασική προϋπόθεση για τη δημιουργία μιας ισότιμης, δίκαιης και ειρηνικής κοινωνίας, με επίκεντρο την προστασία των δικαιωμάτων όλων των ανθρώπινων υποκειμένων για ελευθερία, αυτοδιάθεση και ολοκλήρωση, ανεξαρτήτως φύλου ή άλλων χαρακτηριστικών.

Απώτερο σκοπό της εκστρατείας συνιστά η δημιουργία ενημερωμένων και ευαισθητοποιημένων νέων ανθρώπων και πολιτών, πρεσβευτών των αρχών της ισότητας και των αναγκαίων κοινωνικών αλλαγών και μετασχηματισμών για την εδραίωσή τους σε όλες τις εκφράσεις της ανθρώπινης ζωής και αλληλεπίδρασης.

Η φετινή εκστρατεία σχεδιάστηκε στο πλαίσιο της συνέργειας και δικτύωσης της Περιφέρειας Κρήτης με όλες τις κοινωνικές δυνάμεις σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο, με εκπροσώπους της σχολικής και ακαδημαϊκής κοινότητας, τωνΔημοτικών Επιτροπών  Ισότητας, γυναικείων οργανώσεων και συλλογικοτήτων, εθελοντικών και καλλιτεχνικών ομάδων, κοινωνικών, πολιτιστικών και αθλητικών συλλόγων και οργανώσεων κλπ. Ιδιαίτερη έμφαση αποδίδεται στην ενεργό συμμετοχή μαθητών και μαθητριών και νέων ανθρώπων σε όλες τις δράσεις, ώστε να «ακουστεί» η δική τους φωνή και στάση απέναντι στην έμφυλη βία και κακοποίηση, να τραγουδήσουν ελεύθερα, να φωνάξουν ΌΧΙ ΣΤΗ ΒΙΑ, να πουν τη Γυναικοκτονία με το όνομά της και να μετατρέψουν το Σώπα σε Μίλα.

«Συμμετοχή του Περιφερειακού Παρατηρητηρίου σε εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών»

Με αφορμή την “Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών” την 25η Νοεμβρίου, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, το Περιφερειακό Παρατηρητήριο Κοινωνικής Ένταξης Δυτικής Ελλάδας της ΠΔΕ, το Συμβουλευτικό Κέντρο Πάτρας του Κέντρου Ερευνών για Θέματα Ισότητας (Κ.Ε.Θ.Ι.) και ο Ξενώνας Φιλοξενίας Κακοποιημένων Γυναικών του Δήμου Πατρέων, θα πραγματοποιήσουν την Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2022 ανοικτή εκδήλωση με διανομή ενημερωτικού υλικού, στην συμβολή των οδών Ρήγα Φεραίου και Γεροκωστοπούλου από τις 10:00 έως 14:00, με στόχο την ενημέρωση, την εξειδικευμένη πληροφόρηση και την ευαισθητοποίηση του κοινού σε θέματα έμφυλης βίας.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Αχαΐας και αρμόδιος για θέματα δημόσιας υγείας, Χαράλαμπος Μπονάνος τονίζει: «Με το  Περιφερειακό Παρατηρητήριο Κοινωνικής Ένταξης Δυτικής Ελλάδας ερευνούμε και χαρτογραφούμε τις ανάγκες και τις εξελίξεις σε θέματα κοινωνικής ένταξης στην Περιφέρειά μας, προκειμένου να συντονίζουμε, παρακολουθούμε, υποστηρίζουμε και εφαρμόζουμε την κοινωνική μας πολιτική συμμετέχοντας στην υλοποίηση και τον προσδιορισμό των προτεραιοτήτων της, µε βάση τις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών. Η αντιμετώπιση της έμφυλης βίας απαιτεί συντονισμένη δράση με τη συμμετοχή όλων μας, της πολιτείας, της κοινωνίας των πολιτών και των ίδιων των κακοποιημένων γυναικών, και παιδιών που οφείλουμε να στηρίξουμε ώστε να μη φοβούνται να μιλήσουν. Για την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας αποτελεί προτεραιότητα η υλοποίηση δράσεων που προωθούν την πρόληψη και εξάλειψη της ενδοοικογενειακής βίας. Επικεντρωνόμαστε ακόμα μια φορά στην υποχρέωση όλων μας να αναλογιστούμε την ατομική μας ευθύνη και να δείξουμε ως κοινωνία μηδενική ανοχή στη βία. Μην την προσπερνάμε, όταν τη συναντάμε δίπλα μας, είναι το μήνυμα που πρέπει να περάσουμε».

Τριήμερο αφιέρωμα του Δήμου Διονύσου

Με αφορμή τη Διεθνή ημέρα για την εξάλειψη της Βίας σε βάρος των γυναικών στις 25 Νοεμβρίου (Γενική Συνέλευση ΟΗΕ), ο Δήμος Διονύσου διοργανώνει ένα πολύ ενδιαφέρον τριήμερο αφιέρωμα με έκθεση φωτογραφίας, ομιλία, συζητήσεις και θεατρικές παραστάσεις.

Στο πλαίσιο του αφιερώματος έχουν προγραμματιστεί οι παρακάτω εκδηλώσεις, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν στο Πολιτιστικό Κέντρο Αγίου Στεφάνου (Ευάγγελου Πεντζερίδη 1, Άγιος Στέφανος):

Παρασκευή 25/11 έως και έως και Κυριακή 27/11: Έκθεση φωτογραφιών HELP με θέμα την έμφυλη βία της Γιώτας Εφραιμίδου, του Σπύρου Δελάλη και της Μαριλένας Φιλαΐτη. Τα Εγκαίνια της Έκθεσης θα πραγματοποιηθούν την Παρασκευή 25/11 στις 21:15

Παρασκευή 25/11 - Ώρα Έναρξης 21:15: Θεατρική παράσταση ΝΑ ΜΕ ΘΥΜΑΣΑΙ 2 με τη Δημοτική Θεατρική Ομάδα Αγίου Στεφάνου, σε σκηνοθεσία Βάνας Πεφάνη, με μαρτυρίες κακοποιημένων γυναικών και βιογραφίες γυναικών που έγραψαν ιστορία. Στο πιάνο η Μαίρη Λυριτζή.

Σάββατο 26/11 - Ώρα Έναρξης 19:00: Ομιλία και συζήτηση με το κοινό με τη Συνιδρύτρια του μη κερδοσκοπικού οργανισμού Women onTop και συγγραφέα Στέλλα Κάσδαγλη, με θέμα «Τα έμφυλα στερεότυπα στην εκπαίδευση και η πυραμίδα της έμφυλης βίας».

Με αυτή τη συνάντηση ο Δήμος Διονύσου θέτει ως στόχο να ανοίξει ένας εποικοδομητικός διάλογος γύρω από τα ζητήματα των έμφυλων ταυτοτήτων και της ισότητας στο περιβάλλον των μαθητών και μαθητριών και να απαντηθούν κρίσιμα ερωτήματα όπως, μεταξύ άλλων:

Ποια είναι τα έμφυλα στερεότυπα που συναντάμε, ακόμα και σήμερα, ως εκπαιδευτικοί και γονείς, στον χώρο του σχολείου και του ευρύτερου πλαισίου δράσης των παιδιών μας; - Μπορούμε να τα αναγνωρίσουμε και να βοηθηθούμε στο να τα διαχειριστούμε μαζί με το σύνολο της σχολικής κοινότητας και της οικογένειας;

Κυριακή 27/11 - Ώρα Έναρξης 19:00: Θεατρικό αναλόγιο με την Άννα Αδριανού βασισμένο στο έργο (Μονόλογος) της Μάρως Δούκα ΣΑΣ ΑΡΕΣΕΙ Ο ΜΠΡΑΜΣ; - Σκηνοθεσία: Βάνα Πεφάνη, Πιάνο-Τραγούδι: Έλενα Κοσμά.

Συζήτηση με το κοινό, που θα συντονίσει η Μαρία Ζάγκα, Ψυχολόγος, Ψυχοθεραπεύτρια, Δημοτική Σύμβουλος Παλαιού Φαλήρου και Πρόεδρος της Δημοτικής Επιτροπής Ισότητας (ΔΕΠΙΣ)

Θέμα Συζήτησης: Η έμφυλη βία, το trafficking, ο σεξισμός και οι γυναικοκτονίες.

Ο Δήμος Διονύσου και η Αντιδημαρχία Δημόσιας Υγείας, Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Εθελοντισμούστο πλαίσιο του αφιερώματος με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα για την εξάλειψη της Βίας σε βάρος των γυναικών, ετοίμασε σχετικό βίντεο το οποίο έχει δημοσιευθεί στο Κανάλι του Δήμου στο YouTube.