Quantcast

Στα 6,3 Ρίχτερ ο σεισμός στην Ελασσόνα λέει νέα εκτίμηση - Ζημιές σε σπίτια, πανικός σε κατοίκους

O σημερινός σεισμός στη βόρεια Θεσσαλία είναι «ισχυρότερος από ό,τι νομίζαμε αρχικά», δήλωσε στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο καθηγητής σεισμολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) Κώστας Παπαζάχος, εξηγώντας πως «ο σεισμός, με τα τελικά μεγέθη σεισμικής ροπής τα οποία έχουν υπολογιστεί, είναι της τάξης των 6,3 Ρίχτερ».

 «Συνεπώς μιλάμε για έναν ισχυρό σεισμό», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαζάχος επισημαίνοντας ότι «προέρχεται από ένα πολύ γνωστό ρήγμα, πολύ καλά μετρημένο από σειρά συναδέλφων, το ρήγμα του Τυρνάβου, το οποίο έχει ένα δυναμικό αντίστοιχο της τάξης του 6,3».

Ερωτηθείς αν υπάρχει περίπτωση να εκδηλωθεί κάποιος ακόμη μεγαλύτερος σεισμός, ο κ. Παπαζάχος απάντησε: «Κάτι τέτοιο από το συγκεκριμένο ρήγμα είναι πάρα πολύ δύσκολο γιατί έχει εξαντληθεί το σεισμικό του δυναμικό. Υπάρχουν γειτονικά ρήγματα και πιο ανατολικά, αλλά αυτή τη στιγμή ας επικεντρωθούμε στη μετασεισμική ακολουθία και όχι στο απίθανο σενάριο της ενεργοποίησης κάποιου γειτονικού ρήγματος».

Σε ό,τι αφορά τη μετασεισμική ακολουθία, ο κ. Παπαζάχος εκτίμησε ότι θα εξελίσσεται και τις επόμενες εβδομάδες. «Το θέμα δεν είναι τόσο τα δικά μας συμπεράσματα όσο η κατάσταση κυρίως με τις βλάβες που έχουν γίνει εκεί. Ο σεισμός είναι σε ένα γνωστό ρήγμα, έχει γνωστό μέγεθος, γνωστή μετασεισμική ακολουθία, τυπικές επιπτώσεις. Θα έχουμε καμιά σαρανταριά μετασεισμούς με μέγεθος πάνω από 4 Ρίχτερ. Τις επόμενες 15 μέρες θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί, να τονίσω όμως ότι η ακολουθία δυστυχώς θα κρατήσει μέχρι και 3 - 4 μήνες αρκετά καλά», πρόσθεσε.

Αναφορικά με τις επιπτώσεις του σεισμού σχολίασε πως «δεν έχουμε κάποια σαφή και ξεκάθαρη εικόνα για το πώς είναι η κατάσταση αυτή τη στιγμή στον Τύρναβο και τις γύρω περιοχές» και ανέφερε ότι «θα φανεί στις επόμενες ώρες το πώς έχουν εξελιχθεί τα πράγματα στη συγκεκριμένη περιοχή». Σε κάθε περίπτωση, τόνισε ότι «ο κόσμος δεν θα πρέπει να κατοικήσει οποιοδήποτε σπίτι έχει εμφανίσει βλάβες έστω και ελαφριές» γιατί, όπως είπε, «υπάρχει σοβαρός κίνδυνος αυτά τα κτίρια να καταρρεύσουν από κάποια ισχυρή ή και λιγότερο ισχυρή μετασεισμική δόνηση».

Παράλληλα υπογράμμισε ότι δεν θα πρέπει να κατοικηθούν «κτίρια που δεν έχουν εχέγγυα αντισεισμικής επάρκειας για τις επόμενες εβδομάδες», προτού αυτά ελεγχθούν από τα αρμόδια συνεργεία των μηχανικών που θα προστρέξουν στην περιοχή. «Αν ένα κτίριο είναι πάρα πολύ παλιό και πιστεύουμε ότι έχει προβλήματα ή υποψιαζόμαστε ότι έχει προβλήματα και δεν έχει κανένα εχέγγυο αντισεισμικής επάρκειας ή υπάρχει αυθαίρετη τοιχοποιία με εμφανή προβλήματα και έχει εμφανίσει κάποιες μικρορωγμές δεν θα πρέπει να κατοικηθεί», είπε.

Τόνισε δε, ότι «δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να λειτουργήσουν τα σχολεία τις επόμενες μέρες» καθώς «τα παιδιά δεν είναι σε θέση να διαχειριστούν μια μετασεισμική ακολουθία που θα είναι σε εξέλιξη και θα χορεύει η γη κάτω από τα πόδια τους». Από την άλλη πλευρά ανέφερε ότι «ένα σπίτι μπορεί και πρέπει να κατοικηθεί εφόσον δεν υπάρχει κάποιο θέμα σε σχέση με την αντισεισμική του επάρκεια».

Νωρίτερα, το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών ανέφερε ότι ο σεισμός που έγινε στις 12:16, είχε μέγεθος 6 βαθμούς της κλίμακας ρίχτερ, επίκεντρο 16 χιλιόμετρα νότια της Ελασσόνας και εστιακό βάθος 7,8 χλμ.

Ακολούθησε λίγα λεπτά αργότερα νέος σεισμός, 4,6 βαθμών της κλίμακας ρίχτερ με επίκεντρο 7 χλμ ΔΝΔ της Ελασσόνας.

Ο πρώτος σεισμός, έγινε αισθητός από την Αττική μέχρι και την Θεσσαλονίκη.

Σημειώνεται ότι αρχικά το μέγεθος του σεισμού είχε δοθεί από το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο 5,9 ρίχτερ και ο δεύτερος 4,4 αλλά τα μεγέθη αναθεωρήθηκαν λίγη ώρα αργότερα.

Στους δρόμους βγήκαν οι κάτοικοι της Λάρισας - Επεσαν σοβάδες

Στους δρόμους της πόλης βγήκαν οι κάτοικοι της Λάρισας μετά την ισχυρή σεισμική δόνηση.

Στο κέντρο της Λάρισας έπεσαν σοβάδες από κτίρια.

.

Ζημιές στη γέφυρα στο Δαμάσι

Η ισχυρή σεισμική δόνηση προκάλεσε ζημιές στη γέφυρα Δαμασίου, την οποία έκλεισε η Αστυνομία.

Δείτε χαρακτηριστικές εικόνες από το larissanet:

Σκορδίλης: «Κατά πάσα πιθανότητα πρόκειται για τον κύριο σεισμό»

Το μέγεθος του σημερινού σεισμού στην περιοχή της Ελασσόνας (6 Ρίχτερ) βρίσκεται στο όριο, περίπου, των σεισμών που εκδηλώνονται στη συγκεκριμένη περιοχή, δήλωσε στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο καθηγητής σεισμολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) Μανώλης Σκορδίλης.

«Το ρήγμα της περιοχής έχει δώσει σεισμούς στο παρελθόν. Ο πιο πρόσφατος είναι στον 18ο αιώνα. Ήταν το 1781, με μέγεθος 6,2 Ρίχτερ. Ο σεισμός που έγινε σήμερα είναι περίπου στο όριο των σεισμών που δίνει η περιοχή», ανέφερε χαρακτηριστικά ο καθηγητής σεισμολογίας του ΑΠΘ.

«Κατά πάσα πιθανότητα πρόκειται για τον κύριο σεισμό», σημείωσε ο κ. Σκορδίλης και σημείωσε πως «υπήρξαν και αρκετοί μετασεισμοί με αρκετά μεγάλα μεγέθη, γεγονός που είναι λογικό».

Σύμφωνα με τον καθηγητή σεισμολογίας του ΑΠΘ, ο μεγαλύτερος -μέχρι στιγμής- μετασεισμός έγινε στις 12.34 και το μέγεθός του ήταν 4,8 Ρίχτερ.

Γ. Καρακαΐσης: Από ό,τι φαίνεται αυτός ήταν ο κύριος σεισμός

Την εκτίμηση ότι, κατά τα φαινόμενα, ο σεισμός που έγινε το μεσημέρι στη βόρεια Θεσσαλία ήταν ο κύριος σεισμός, έκανε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο καθηγητής σεισμολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Γιώργος Καρακαΐσης.

«Ο σεισμός ήταν γύρω στα 6,2 με 6,3 Ρίχτερ. Μέχρι στιγμής έχουν γίνει τρεις σεισμοί της τάξης των 5 Ρίχτερ ενώ έχουν περάσει μόλις τέσσερις ώρες από τον σεισμό. ΄Ισως να σημειωθεί κάποιος μετασεισμός με σχετικά μεγάλο μέγεθος της τάξης του 5 με 5,5 αλλά νομίζω ότι ο κύριος σεισμός ήταν αυτός που έγινε» ανέφερε χαρακτηριστικά. Παράλληλα εξέφρασε την άποψη ότι «η μετασεισμική δραστηριότητα θα βαίνει φθίνουσα στο επόμενο 48ωρο».

Για την ιστορία του ρήγματος της περιοχής ο κ. Καρακαΐσης επισήμανε ότι «στην περιοχή αυτή, από ό,τι φαίνεται, είχε ξαναγίνει σεισμός πριν από 250 χρόνια περίπου, το 1766, συγκρίσιμου μεγέθους περίπου με τον σημερινό, που είχε προκαλέσει βλάβες στην περιοχή της Ελασσόνας».

Αναφορικά, άλλωστε, με τις επιπτώσεις του σεισμού, σχολίασε ότι οι κάτοικοι της περιοχής θα πρέπει να μείνουν μακριά από τα σπίτια που έχουν υποστεί ζημιές.

«Αν τα κτίρια έχουν τρωθεί, θα έχουν τρωθεί σε σχετικά εμφανή σημεία και θα είναι εύκολο να εξεταστούν από τους μηχανικούς» είπε και πρόσθεσε ότι αν διαπιστωθεί ότι έχει μειωθεί η αντοχή κτιρίων, αυτά δεν θα πρέπει να κατοικηθούν μέχρι να περάσει η δευτεροβάθμια επιτροπή για τον σχετικό έλεγχο.

Σοβαρά προβλήματα στις τηλεπικοινωνίες σε Βόλο - Μαγνησία

Προβλήματα στις τηλεπικοινωνίες αντιμετωπίζουν ο Βόλος και η Μαγνησία μετά την ισχυρή σεισμική δόνηση που ταρακούνησε την Θεσσαλία και έγινε αισθητός σε μεγάλες περιοχές της χώρας.

Στον Βόλο η δόνηση έγινε ιδιαίτερα αισθητή και χιλιάδες κάτοικοι βγήκαν στους δρόμους. Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι στην πρωτεύουσα της Μαγνησίας δεν έχουν αναφερθεί τραυματισμοί ή ζημιές, παρά το γεγονός ότι η ισχυρή δόνηση είχε μεγάλη διάρκεια με αυξομειώσεις κατά την διάρκεια του σεισμού. Τις πρώτες πληροφορίες για την κατάσταση στην Μαγνησία επιβεβαίωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας Δωροθέα Κολυνδρίνη.

Τα δίκτυα της κινητής τηλεφωνίας στον Βόλο αντιμετωπίζουν επίσης μεγάλα προβλήματα λόγω του σεισμού αλλά και της υπερφόρτωσης των δικτύων και η επικοινωνία είναι δύσκολη τις πρώτες αυτές στιγμές.

Ο σεισμός έγινε αισθητός και στην Δυτική Θεσσαλία, στις περιοχές των Τρικάλων και της Καρδίτσας, όπου και στις δύο πόλεις ο κόσμος βγήκε στους δρόμους για ασφάλεια. Και σε αυτές τις περιοχές τα δίκτυα τηλεπικοινωνίας τόσο στην κινητή, όσο και στην σταθερή τηλεφωνία, έχουν πολλά προβλήματα.

Ενεργοποιήθηκε το Γενικό Σχέδιο «Εγκέλαδος»

Σε αυξημένη ετοιμότητα και πλήρη επιφυλακή βρίσκονται οι δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας έπειτα από την ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε σήμερα στις 12:16, 16 χλμ. νότια της Ελασσόνας.

 Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, ο σεισμός με εστιακό βάθος 7,8 χλμ., σημειώθηκε σε απόσταση 238χλμ ΒΒΔ της Αθήνας.

Όλες οι εμπλεκόμενες δυνάμεις παραμένουν σε πλήρη επιφυλακή για άμεση παροχή βοήθειας εφόσον χρειαστεί, ενώ έχει ήδη ενεργοποιηθεί το Γενικό Σχέδιο “Εγκέλαδος” για την Αντιμετώπιση Εκτάκτων Αναγκών και Aμεση/Βραχεία Διαχείριση των Συνεπειών από την Εκδήλωση Σεισμών.

Άμεσα ενεργοποιήθηκαν οι δυνάμεις Πολιτικής Προστασίας (Πυροσβεστικό Σώμα, Ελληνική Αστυνομία, ΕΚΑΒ, ΟΤΑ Α΄ και Β΄ Βαθμού), ενώ η 1η, 2η, 7η και 8η Ειδικές Μονάδες Αντιμετώπισης Καταστροφών (ΕΜΑΚ) του Πυροσβεστικού Σώματος βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα και δυνάμεις τους κινούνται προς την περιοχή.

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς και ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειος Παπαγεωργίου, όπως τονίζεται σε ανακοίνωση της ΓΓ Πολιτικής Προστασίας, βρίσκονται από την πρώτη στιγμή στο θάλαμο επιχειρήσεων του Εθνικού Συντονιστικού Κέντρου Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων (ΕΣΚΕΔΙΚ) και σε διαρκή επικοινωνία με όλους τους συναρμόδιους φορείς, προκειμένου να παρασχεθεί οποιαδήποτε βοήθεια χρειαστεί με πρώτη προτεραιότητα την ανθρώπινη ζωή.

Στην περιοχή μεταβαίνει κυβερνητικό κλιμάκιο υπό τον υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ στον υπουργό Επικρατείας, Θεόδωρο Λιβάνιο, τον γενικό γραμματέα Υποδομών, Γιώργο Καραγιάννη, και τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνο Φλώρο. Επίσης, μεταβαίνουν ο Εθνικός Διοικητής Πολιτικής Προστασίας, Θεοδόσιος Δημακογιάννης, καθώς και ο υπαρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιστράτηγος Ιάκωβος Κλεφτοσπύρος.

Επιπλέον, ελικόπτερο του Πυροσβεστικού Σώματος πραγματοποιεί εναέρια επιτήρηση της ευρύτερης περιοχής για εντοπισμό ενδεχόμενων ζημιών και άμεση παρέμβαση, ενώ ειδική ομάδα drones της ΕΜΑΚ προσεγγίζει την περιοχή για τη χαρτογράφηση τυχόν κατολισθήσεων και καταρρεύσεων κτιρίων.

Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής καταγραφές, η σεισμική δόνηση προκάλεσε υλικές ζημιές σε μια οικία στην περιοχή Μεσοχώρι Ελασσόνας, όπου και ολοκληρώθηκε επιτυχώς πριν λίγο επιχείρηση απεγκλωβισμού ενός ηλικιωμένου ατόμου, καθώς και σε ένα σχολείο στην περιοχή Δαμάσι Τυρνάβου, ενώ δεν έχουν αναφερθεί τραυματισμοί.