«Στα πορτοκαλί»: H καμπάνια της πρεσβείας της Νορβηγίας για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών

«Η βία κατά των γυναικών υπονομεύει το κοινωνικό συμβόλαιο. Είμαστε ευτυχείς που συνεργαζόμαστε με 12 σημαντικούς ελληνικούς φορείς ώστε να ευαισθητοποιήσουμε την κοινή γνώμη για την καταπολέμηση αυτού του καταστροφικού φαινομένου»

«Η καταπολέμηση της βίας και η δράση για την ενδυνάμωση και την ισότητα των γυναικών είναι μια σημαντική αποστολή για όλες τις κοινωνίες, είτε είναι η ελληνική είτε η νορβηγική», δήλωσε ο Νορβηγός πρέσβης στην Ελλάδα Φρόντε Όβερλανδτ Άντερσεν αναφερόμενος στη σημασία της πρωτοβουλίας των φορέων που συμμετέχουν.

 «Η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Μαρία Συρεγγέλα, επισήμανε μεταξύ άλλων: «Στο πλαίσιο της ενδυνάμωσης των γυναικών υλοποιούμε το έργο "Κέντρο Καινοτομίας για Γυναίκες" (GIL4W) σε συνεργασία με τον νορβηγικό οργανισμό ECWT.

Η πρωτοβουλία έχει στόχο την ενεργοποίηση πολυεπίπεδων συνεργασιών του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα για την ενδυνάμωση των γυναικών, με έμφαση στην έρευνα και την καινοτομία και την αύξηση της γυναικείας εργασίας και επιχειρηματικότητας, ενσωματώνοντας ταυτόχρονα την οπτική του φύλου. Ας μην ξεχνάμε πως για να βγει μία γυναίκα από τον κύκλο της βίας πρέπει να είναι οικονομικά ανεξάρτητη και να λειτουργεί σε ένα περιβάλλον απαλλαγμένο από τη βία και τα έμφυλα στερεότυπα». 

«Η βία κατά των γυναικών έχει εξελιχθεί σε μια σκιώδη πανδημία, που λαμβάνει χώρα παράλληλα με την πανδημία της νόσου Covid-19» σημειώνει στην ανακοίνωσή της η νορβηγική πρεσβεία. Στόχος των φορέων που συμμετέχουν είναι η ανάδειξη του προβλήματος και των λύσεων που προωθούνται από τα ΕΕΑ Grants, μέσω των οποίων διοχετεύονται περίπου 3,2 εκατ. ευρώ σε δράσεις ενδυνάμωσης και προστασίας των θυμάτων, καθώς και σε προγράμματα γυναικείας ενδυνάμωσης.

Ειδικότερα: Μέσω του προγράμματος για την κοινωνία των πολιτών Active Citizens Fund, με διαχειριστή το Ίδρυμα Μποδοσάκη και τον οργανισμό SolidarityNow, χρηματοδοτούνται συνολικά 19 έργα που αφορούν την καταπολέμηση της έμφυλης βίας και τη γυναικεία ενδυνάμωση. Η χρηματοδότηση φτάνει στα 1.870.000 ευρώ και οι δράσεις των έργων αναπτύσσονται σε όλη την ελληνική επικράτεια.

Το ανοιχτό κέντρο διαμονής A Step forward των Γιατρών του Κόσμου, που λειτουργεί από το 2020 στο κέντρο της Αθήνας, φιλοξενεί γυναίκες αιτούντες άσυλο και τα παιδιά τους. Η ARSIS Θεσσαλονίκης λειτουργεί διαμερίσματα ημιαυτόνομης διαβίωσης ευάλωτων γυναικών θυμάτων βίας εντός του οικιστικού ιστού της πόλης. Το σύνολο της επιχορήγησης για τα δυο αυτά έργα φθάνει τα 1.194.000 ευρώ και εντάσσεται στο πρόγραμμα «Άσυλο και Μετανάστευση: Αντιμετώπιση επειγουσών αναγκών για την υποδοχή και καταγραφή των αιτούντων άσυλο και για τη στέγαση ευάλωτων ομάδων».

Μέσω του προγράμματος διμερών σχέσεων, το Εργαστήρι Σπουδών Φύλου του Παντείου Πανεπιστημίου, σε συνεργασία με επιστήμονες από την Νορβηγία και την Ισλανδία, μελετούν τις επιπτώσεις της πανδημίας σε κρίσιμους για τα δυο φύλα τομείς, όπως η έμφυλη βία, η επιστήμη, η εργασία, η διακυβέρνηση και η δυνατότητα συμμετοχής στις δράσεις της κοινότητας, και τροφοδοτούν την επιστημονική κοινότητα με σύγχρονα δεδομένα. Ο προϋπολογισμός του έργου, που ονομάζεται ProGender, είναι 135.500 ευρώ.

Στο πλαίσιο της συμβολικής εκστρατείας απόψε το βράδυ (25 Νοεμβρίου 2021) στην Αθήνα, θα φωτιστούν με χρώμα πορτοκαλί η πρεσβεία της Νορβηγίας, το Ίδρυμα Μποδοσάκη, το Φρουραρχείο του Δήμου Αθηναίων, όπου φιλοξενείται το Κέντρο Αλληλεγγύης της Αθήνας του SolidarityNow, καθώς και το ανοιχτό κέντρο διαμονής A step forward των Γιατρών του Κόσμου.

Στη Δράμα, θα φωτιστεί με χρώμα πορτοκαλί το «Σπίτι Ανοιχτής Φιλοξενίας», που διαθέτει δωμάτια πλήρως εξοπλισμένα για την φιλοξενία άγαμων μητέρων, κακοποιημένων γυναικών και παιδιών. Στο Ηράκλειο, ο Σύνδεσμος Μελών Γυναικείων Σωματείων Ηρακλείου & Νομού Ηρακλείου θα πραγματοποιήσει τοπικές ενέργειες ενημέρωσης, μεταξύ των οποίων έναν αστικό συμβολικού χαρακτήρα αγώνα δρόμου ενός χιλιομέτρου με τη συμμετοχή περίπου 500 παιδιών που θα μεταφέρουν το μήνυμα Όχι στη Βία, καμπάνια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για τις διαφορετικές μορφές κακοποίησης και πώς μπορεί να πει κανείς Όχι στην κακοποίηση, καθώς και διαδικτυακή εκδήλωση με σχολεία για τη βία στο διαδίκτυο. Ο χώρος που φιλοξενεί στα γραφεία του Σωματείου θα φωτιστεί, επίσης, με χρώμα πορτοκαλί.

Εκπρόσωποι των 12 φορέων που στηρίζουν την πρωτοβουλία της πρεσβείας της Νορβηγίας θα μοιραστούν τις σκέψεις τους στη διαδικτυακή εκδοχή της καμπάνιας #ΣταΠορτοκαλί, που θα τρέξει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης της πρεσβείας από σήμερα και μέχρι την 1η Δεκεμβρίου 2021.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Πρεσβεία της Νορβηγίας