Quantcast

Στην Αμοργό το Διεθνές Τουρνουά Ελεύθερης Κατάδυσης Authentic Big Blue

Στο στόχαστρο των παγκόσμιων Μέσων Ενημέρωσης έβαλε τις Κυκλάδες, το Διεθνές Τουρνουά Ελεύθερης Κατάδυσης Authentic Big Blue, που διεξήχθη στην Αμοργό, το διάστημα 22 με 28 Σεπτεμβρίου, προσελκύοντας αθλητές και θεατές από την Ευρώπη και την Αμερική, μέχρι την Κορέα και την Ιαπωνία και επιμηκύνοντας έτσι την τουριστική σεζόν στο νησί του «απέραντου γαλάζιου».

Καθοριστικός παράγοντας για την επιτυχία της διοργάνωσης αποτέλεσε η σύμπραξη φορέων της αγοράς με τους ιδιώτες, ενώ αξίζει να σημειωθεί, ότι οι εν λόγω καταδυτικοί αγώνες αποκτούν ιδιαίτερη σημασία, καθώς πραγματοποιούνται σε μία περίοδο που το Υπουργείο Τουρισμού, βάζει στο στόχαστρο τον τομέα των καταδύσεων, επιδιώκοντας την προσέλκυση νέων επενδύσεων.

Όσον αφορά το Authentic Big Blue, είναι η τρίτη κατά σειρά χρονιά, που δύτες από όλον τον κόσμο κατέφθασαν στο νησί για να διαγωνιστούν, στα γαλάζια νερά του νησιού, που έγιναν παγκοσμίως γνωστά από την ταινία «Le Grand Blue». Φέτος διαγωνίστηκαν 36 αθλητές από 12 χώρες, με υψηλές επιδόσεις, ενώ κατεγράφησαν και δύο πανελλήνια ρεκόρ. 

Η διοργάνωση ωστόσο, προσέλκυσε στο νησί περισσότερους από 400 επισκέπτες, που είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά τις ομορφιές του νησιού και να συμμετέχουν σε παράλληλες δράσεις, αθλητικές και γαστρονομικές, που λειτούργησαν συμπληρωματικά με το τουρνουά.

Έτσι, οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν τη γαστρονομική κουλτούρα της Αμοργού, συμμετέχοντας σε γεύματα που πραγματοποιήθηκαν σε τρία μοναστήρια, την Αγία Παρασκευή, τη Μονή  Αγίου Ιωάννη Χρυσοστόμου στα Θολάρια και τη φημισμένη βυζαντινή Μονή της Παναγίας της Χοζοβιώτισσας με τα 300 σκαλοπάτια.

Τα γεύματα της «Εβδομάδας Γαστρονομίας Αμοργού και Μικρών Κυκλάδων» δημιουργήθηκαν με τα πρωτότυπα και αμιγώς ελληνικά προϊόντα της πρωτοβουλίας ΕΛΛΑ-ΔΙΚΑ ΜΑΣ, η οποία με χορηγία της, στήριξε της ανάγκες της διοργάνωσης προσφέροντας: Αναψυκτικά Λουξ, ούζο Βαρβαγιάννης, νερά Βίκος, μπισκότα Βιολάντα, ζυμαρικά ΗΛΙΟΣ, μπύρες Νήσος, καθώς και προϊόντα της Ευρωχαρτικής και της Ευβοϊκής Ζύμης.

Η γαστρονομική εμπειρία, αποτελεί πλέον αναπόσπαστο κομμάτι της διοργάνωσης, καθώς στόχος αποτελεί να μετατραπεί το Authentic Big Blue, σε μία ολιστική ταξιδιωτική εμπειρία. Στο πλαίσιο αυτό, επίδειξη έκανε και η Λέσχη Γαστρονομίας Αμοργού, ενώ σε συνδυασμό με τα γεύματα που επιμελήθηκε η ομάδα του Askas Restaurant – ταβέρνα Ασκάς, αλλά και ο Ηγούμενος της Μονής Χοζοβιώτισσας, οι επισκέπτες βίωσαν μοναδικές γαστρονομικές εμπειρίες, που αποκτούν ιδιαίτερη σημασία, καθώς φέτος, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, αποτελεί τη "γαστρονομική περιφέρεια της Ευρώπης 2019".

Μέγας χορηγός της διοργάνωσης ήταν ο ΕΟΤ και χρυσός χορηγός η Cosmote.

Συνδιοργανωτές υπήρξαν ο Δήμος Αμοργού και η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, ενώ η διοργάνωση διεξήχθη υπό την έγκριση της Ελληνικής Ομοσπονδίας Υποβρύχιας Δραστηριότητας και Αθλητικής Αλιείας και υπό την αιγίδα του Υπουργείου Τουρισμού, του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, του Επιμελητηρίου Κυκλάδων, του Aegean Cusine και του Π.Σ.Α.Τ. Χορηγίες προσέφεραν επίσης: η BlueStarFerries, η AVIN, η Synodinos GargoGear, και το Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο.

Εμπνεύστρια της διοργάνωσης είναι η Βιβή Δρακά, που από το 2017 υλοποίησε την ιδέα της για το Authentic Big Blue, ώστε μέσα από τους αγώνες κατάδυσης, τα νερά του Αιγαίου να προβληθούν διεθνώς.