Στην Εισαγγελία Πρωτοδικών το αίτημα αστυνομικών για μετατροπή διώξεων σε κακούργημα των συλληφθέντων στο Κουκάκι

Στον προϊστάμενο  της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών Βαγγέλη Ιωαννίδη για τις δικές του ενέργειες, διαβιβάζει ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Βασίλης Πλιώτας την αναφορά της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Δυτικής Αττικής.

Οι αστυνομικοί ζητούν τη μετατροπή των διώξεων που ασκήθηκαν σε βάρος των συλληφθέντων στην τελευταία αστυνομική επιχείρηση στο Κουκάκι, σε κακουργηματικές.

Ο κ. Πλιώτας διαβιβάζει την επίμαχη αναφορά στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας, προκειμένου να  την αξιολογήσει στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του.

Το αίτημα των αστυνομικών

Για το υπόμνημα που κατέθεσαν οι αστυνομικοί στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου με το οποίο ζητούν την μετατροπή των κατηγοριών που έχουν απαγγελθεί από πλημμέλημα σε κακούργημα, μίλησε στον realfm 97,8 και την εκπομπή «τεντιμπόηδες» με τους Μάνο Νιφλή και Άκη Παυλόπουλο ο εκπρόσωπος της ΠΟΑΣΥ και γενικός γραμματέας της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Δυτικής Αττικής, Σπήλιος Κρικέτος.

«Πήγαμε με τον πρόεδρο των αστυνομικών Δυτικής Αττικής, τον κ. Σταματάκη, καταθέσαμε μία καταγγελία προς τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου και ζητάμε την μετατροπή των κατηγοριών από πλημμεληματικού χαρακτήρα σε εγκληματικού. Όπως είδαμε όλοι στα βίντεο και τις φωτογραφίες, όταν πετάς τσιμεντόλιθους στα κεφάλια ανθρώπων, προφανώς το κάνεις για να σκοτώσεις. Δεν μπορεί κανένας μα δεχθεί ότι αυτές οι πράξεις είναι πλημμεληματικού χαρακτήρα και αφήνεται ελεύθερος αυτός ο οποίος τις κάνει», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Τόνισε επίσης ότι «το υλικό φτάνει, το υλικό εμπλουτίζεται με τα βίντεο και τις φωτογραφίες. Όλη η Ελλάδα τα είδε, μόνο οι Εισαγγελείς δεν τα είδαν; Δεν είναι δυνατόν να κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές και να κάνουμε ότι δεν καταλάβαμε, δεν είδαμε, δεν ακούσαμε. Δεν μπορώ να πιστέψω ότι αυτό που είδαν 10 εκατομμύρια Έλληνες και το καυτηρίασαν, η Δικαιοσύνη να μην το είδε».

«Όταν έχουμε κάποιον που πάει να δολοφονήσει έναν αστυνομικό και δεν κάνουμε αυτό που πρέπει, τότε είναι άλλοθι για την επανάληψή του. Πολλές φορές έχουμε δει τη Δικαιοσύνη να παρεμβαίνει από δημοσιεύματα του τύπου που χρήζουν τέτοιας παρέμβασης. Όταν δίνουμε συγχωροχάρτι σε τέτοιες πράξεις, είναι η άδεια για να επαναληφθούν. Θα πάμε αυτήν την υπόθεση πολύ μακριά. Σεβόμαστε τη Δικαιοσύνη, βεβαίως μπορεί να έχουν γίνει λάθη, σε κάθε περίπτωση η ελληνική Δικαιοσύνη δεν είναι το τελευταίο σκαλοπάτι, υπάρχουν και άλλες, θα φτάσουμε και πιο πέρα», πρόσθεσε.

Στο μεταξύ, για την αμφισβήτηση των ποινικών διώξεων στο Κουκάκι, εξέδωσε ανακοίνωση η Ένωση Δικαστών. Τι αναφέρει σε ανακοίνωση η Ένωση Εισαγγελέων.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Ένωσης Δικαστών έχει ως εξής:

Επιχειρήθηκε τις τελευταίες ημέρες συντονισμένα τόσο από Υπουργούς της Κυβέρνησης όσο και από εκπροσώπους των αστυνομικών υπαλλήλων μία έμμεση πίεση στους Εισαγγελικούς Λειτουργούς για τροποποίηση των ποινικών διώξεων που έχουν ήδη ασκηθεί σε βαθμό πλημμελήματος, προκειμένου να χαρακτηριστούν ως κακουργήματα συγκεκριμένες κατηγορίες υποθέσεων, που αφορούν επιθέσεις σε βάρος αστυνομικών. Έφθασε μάλιστα Ένωση αστυνομικών υπαλλήλων στο εξωφρενικό σημείο να ζητά τον πειθαρχικό έλεγχο Εισαγγελέα, γιατί δεν άσκησε δίωξη έτσι όπως οι ίδιοι θα επιθυμούσαν. Δεν έχει γίνει ακόμα κατανοητό ότι οι Δικαστικοί και Εισαγγελικοί Λειτουργοί ενεργούν σύμφωνα με το προσκομιζόμενο αποδεικτικό υλικό και τα στοιχεία που υπάρχουν στην δικογραφία. Τηρούν απαρέγκλιτα τη νομιμότητα και δεν αυθαιρετούν ούτε ενεργούν με βάση την πολιτική συγκυρία και τα κελεύσματα της επικαιρότητας. Η κρίση τους για την υπαγωγή μιας πράξης σε συγκεκριμένη νομοτυπική μορφή αδικήματος είναι κρίση επιστημονική βασισμένη σε πορίσματα της νομικής θεωρίας και της νομολογίας και δεν μπορεί να γίνεται αντικείμενο διαπραγμάτευσης πολύ περισσότερο με όρους συναισθηματικούς και άρα αντιεπιστημονικούς. Καλούνται άλλη μια φορά να συνεχίσουν να επιτελούν το καθήκον τους κλείνοντας τα αυτιά σε προτροπές και εκφοβισμούς.

Ανακοίνωση για το ζήτημα εξέδωσε και η Ένωση Εισαγγελέων.

Αναλυτικά αναφέρει:

Η  Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος  με αφορμή δημοσιεύματα που αφορούν την ορθότητα της ποινικής δίωξης  για αξιόποινες πράξεις σε βάρος αστυνομικών, υπενθυμίζει ότι η κριτική  στις ενέργειες θεσμικών οργάνων, όπως είναι οι εισαγγελείς, αποτελεί  αναφαίρετο δικαίωμα κάθε πολίτη, αρκεί να ασκείται εντός των ορίων της νομιμότητας, δηλαδή χωρίς φραστικές καταχρήσεις και εκτροπές σε θεσμικές και προσωπικές προσβολές  με  χρήση υπονοούμενων για την αμεροληψία και την επιστημονική τους κατάρτιση. Οι εισαγγελικοί  λειτουργοί επιτελούν και θα συνεχίσουν να επιτελούν ανεπηρέαστοι το καθήκον τους εφαρμόζοντας το Σύνταγμα και τους νόμους κι ακολουθώντας τη συνείδησή τους.