Συγκεκριμένα, η Ολομέλεια καλείται να αποφασίσει, μεταξύ άλλων, εάν η ανάθεση του ελέγχου της τιμολόγησης (ο οποίος μέχρι τώρα γινόταν από το Κράτος και τους ΟΤΑ) στην ΡΑΑΕΥ, διασφαλίζει τον έλεγχο των υπηρεσιών ύδατος με όρους δημοσίου συμφέροντος, ώστε το αγαθό του νερού να παρέχεται στο σύνολο των πολιτών σε προσιτή τιμή, όπως επιβάλλει το Σύνταγμα. Καλείται δηλαδή να αποφασίσει εάν με τις ρυθμίσεις της προσβαλλόμενης απόφασης υιοθετείται μεθοδολογία τιμολόγησης των υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης που μετατρέπει, κατ’ ουσίαν, το νερό σε εμπορικό προϊόν, χωρίς να διασφαλίζεται η παροχή οικονομικά προσιτών υπηρεσιών στους πολίτες και χωρίς να προστατεύονται κατά τρόπο αποτελεσματικό οι υδατικοί πόροι.
Τα επιχειρήματα
Στην τοποθέτησή τους η πλευρά των προσφευγόντων υποστήριξε ότι η Κοινή Υπουργική Απόφαση αντίκειται στην Ευρωπαϊκή οδηγία 2000/60/ΕΚ και την εσωτερική νομοθεσία, ενώ έρχεται « κόντρα» και με βασικά άρθρα του Συντάγματος. Στην πραγματικότητα, επισήμαναν, επιδιώκεται αύξηση των εσόδων των παρόχων μέσω της αύξησης των τιμολογίων κατανάλωσης με το κόστος των δαπανών να μετακυλίεται στους λογαριασμούς κάτι που θα οδηγήσει σε συνεχείς αυξήσεις. Σημείωσαν επίσης ότι αποδυναμώνεται ο συνταγματικά επιβεβλημένος δημόσιος και δημοτικός έλεγχος τιμολόγησης της δημόσιας ζωτικής σημασίας υπηρεσίας, με συνέπεια «να προκαλείται αβεβαιότητα ως προς τη συνέχιση της παροχής τους υπό όρους δημόσιας υπηρεσίας, δηλαδή με ασφάλεια, καθολικότητα, υψηλή ποιότητα και προσιτή τιμή».
Η ΕΥΔΑΠ στην δική της τοποθέτηση σημείωσε ότι η ΚΥΑ ανταποκρίνεται στην ευρωπαϊκή οδηγία και ο τρόπος που εφαρμόστηκε στην Ελλάδα είναι ακριβώς ίδιος με αυτόν που ισχύει σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως είναι η Γαλλία, Γερμανία, Ισπανία και Ιταλία. Υποστηρίχθηκε επίσης ότι θα γίνεται σταδιακά ανάκτηση του κόστους που μπορεί στο μέλλον να φτάσει και στο επίπεδο πλήρους ανάκτησης υπό προϋποθέσεις καθώς και ότι η βιομηχανική και αγροτική χρήση νερού, οι οποίες είναι ιδιαιτέρως επιβαρυντικές για το περιβάλλον, χρεώνονται πολύ περισσότερο επι τη βάσει της αρχής ο «ρυπαίνων πληρώνει». Τέλος διευκρινίστηκε ότι το γεγονός πως η Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ), έχει αποκτήσει κάποιες αρμοδιότητες δεν σημαίνει ότι αφαιρέθηκαν αρμοδιότητες από Δήμους, περιφέρειες, την αποκεντρωμένη διοίκηση και το υπουργείο περιβάλλοντος.
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης έξω από το Ανώτατο Δικαστήριο πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση υπερ του δημόσιου χαρακτήρα του νερού.