Quantcast

Στην Ολομέλεια του ΣτΕ στις 4 Οκτωβρίου τα αναδρομικά των ενστόλων

H μάχη των μαχών για πάνω από 250.000 ένστολους σχετικά με το νέο μισθολόγιο τους και τη διεκδίκηση αναδρομικών, δίδεται στις 4 Οκτωβρίου στην Ολομέλεια του Συμβουλίου Επικρατείας.

Το Ανώτατο Δικαστήριο καλείται να γνωμοδοτήσει οριστικά καθώς ήδη το ΣΤ’ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας, έκρινε πως οι διατάξεις του νέου ειδικού μισθολογίου των ενστόλων, ήταν αντισυνταγματικό.

Όμως λόγω μείζονος σπουδαιότητας η υπόθεση παραπέμφθηκε στην Ολομέλεια του Δικαστηρίου με την υπόθεση να συζητείται την Παρασκευή 4 Οκτωβρίου.

Στην περίπτωση που η Ολομέλεια του ΣτΕ κρίνει αντισυνταγματικές τις διατάξεις του ν. 4472/2017, σχετικά με την αναμόρφωση των ειδικών μισθολογίων των ενστόλων, τις οποίες ψήφισε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, τότε θα είμαστε ένα βήμα πιο κοντά στην καταβολή αναδρομικών τουλάχιστον δύο ετών (2017-2018) σε περίπου 250.000 εν ενεργεία στρατιωτικούς, αστυνομικούς, λιμενικούς, πυροσβέστες.

Σύμφωνα με νομικές πηγές η Ολομέλεια του ΣτΕ, έρχεται αντιμέτωπη με δύο ζητήματα:

Το πρώτο είναι το νέο ειδικό μισθολόγιο τους, το οποίο εφαρμόζεται από την 1 Ιανουαρίου 2017 και

το δεύτερο αφορά στην «προσωπική διαφορά» που λαμβάνουν όσοι αμείβονται με βάση το νέο μισθολόγιο με μικρότερες αποδοχές από αυτές που λάμβαναν στις 31 Δεκεμβρίου 2016.

Πιο συγκεκριμένα:

Εάν το Ανώτατο Δικαστήριο κρίνει ότι το νέο ειδικό μισθολόγιο είναι αντισυνταγματικό, τότε οι αποδοχές των ενστόλων θα πρέπει να αποκατασταθούν, σύμφωνα με τις διατάξεις του παλαιού νόμου. Με βάση την συγκεκριμένη απόφαση οι εν ενεργεία στρατιωτικοί, αστυνομικοί, λιμενικοί και πυροσβέστες, δικαιούνται αναδρομικά τουλάχιστον για τα έτη 2017 και 2018. Τα ποσά αυτά είναι σημαντικά, καθώς θα υπολογιστεί η μισθολογική και βαθμολογική εξέλιξη των ενστόλων.

Εφόσον, η Ολομέλεια του ΣτΕ, κρίνει αντισυνταγματική τη διάταξη που αφορά στην «προσωπική διαφορά», τότε το Δημόσιο θα κληθεί να επιστρέψει τα αναδρομικά των ετών 2017 και 2018. Στην περίπτωση αυτή οι εν ενεργεία στρατιωτικοί και τα σώματα ασφαλείας, θα λάβουν περίπου τα μισά αναδρομικά αυτών που εισέπραξαν τον Δεκέμβριο του 2018.

Σύμφωνα με τους δικηγόρους η «προσωπική διαφορά» που προβλέπεται στο νέο ειδικό μισθολόγιο των ενστόλων, αφορά διατάξεις οι οποίες ήδη έχουν κριθεί αντισυνταγματικές. Στην περίπτωση που οι διατάξεις του νέου ειδικού μισθολογίου καθώς και η διάταξη της «προσωπικής διαφοράς» κριθούν αντισυνταγματικές, από το Ανώτατο Δικαστήριο, τότε το σκηνικό θα αλλάξει όσον αφορά στις αποδοχές των ενστόλων, ενώ παράλληλα ο αριθμός των λογαριασμών θα αυξηθεί, γεγονός που θα πρέπει να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση.