Quantcast

Στο ΑΠΘ δύο στα πέντε βραβεία στον παγκόσμιο διαγωνισμό του Ινστιτούτου Ηλεκτρολόγων και Ηλεκτρονικών Μηχανικών

Δύο από τα πέντε ισάξια βραβεία στον Παγκόσμιο Διαγωνισμό της μεγαλύτερης τεχνολογικής επαγγελματικής κοινότητας στον κόσμο, του Ινστιτούτου Ηλεκτρολόγων και Ηλεκτρονικών Μηχανικών IEEE, απέσπασαν δύο υποψήφιοι διδάκτορες του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ).

Τα βραβεία αφορούν τις ερευνητικές τους εργασίες που στόχο έχουν την ενίσχυση της αξιοπιστίας σε έξυπνα ηλεκτρικά και τηλεπικοινωνιακά δίκτυα, καθώς και σε συστήματα ηλεκτρικής ενέργειας

Το ΙΕΕΕ (Institute of Electrical and Electronics Engineers) αριθμεί περισσότερα από 420.000 εγγεγραμμένα μέλη, εκ των οποίων οι περισσότεροι από τους 90.000 είναι φοιτητές, σε περισσότερες από 160 χώρες. O Παγκόσμιος Διαγωνισμός, με τίτλο «DEIS Graduate Student Fellowship 2020», προκηρύχθηκε από την ΙΕΕΕ, με στόχο τη βράβευση των καλύτερων ερευνητικών εργασιών υποψηφίων διδακτόρων στα πεδία των ηλεκτρικών μονώσεων και της διηλεκτρικής συμπεριφοράς προηγμένων υλικών. Τα βραβεία ήταν συνολικά πέντε και ισάξια μεταξύ τους, με χρηματικό έπαθλο 5000 δολαρίων για το καθένα.

Ο υποψήφιος διδάκτορας του ΑΠΘ Αλέξιος Ιωαννίδης, γεννημένος στην Πτολεμαΐδα το 1993 απέσπασε ένα από τα πέντε βραβεία για την ερευνητική εργασία, με τίτλο «Προσομοίωση επιφανειακής διάσπασης στερεών διηλεκτρικών με τη χρήση fractal δομών». Αποτελέσματα της έρευνάς του είναι η ανάπτυξη μιας γενικευμένης μεθοδολογίας για την αξιολόγηση των ηλεκτρικών μονώσεων, καθώς και οδηγίες για τη βελτιστοποίηση της σχεδίασης αξιόπιστων συστημάτων ηλεκτρικής ενέργειας.

Αντίστοιχα ο υποψήφιος διδάκτορας Ευάγγελος Στάικος, γεννημένος στη Θεσσαλονίκη το 1994, βραβεύτηκε για την ερευνητική εργασία, με τίτλο «Μοντελοποίηση βαρίστορ οξειδίων του μετάλλου και προστασία ευαίσθητου ηλεκτρονικού εξοπλισμού έναντι υπερτάσεων». Η έρευνα θα δώσει τα υπολογιστικά εργαλεία και την επιστημονική βάση για την καθιέρωση βασικών κατευθυντήριων γραμμών στη βιομηχανία, με σκοπό την αποτελεσματική προστασία ευαίσθητου ηλεκτρονικού εξοπλισμού. Τα αποτελέσματα της έρευνας αναμένεται να συμβάλουν στην ενίσχυση της αξιοπιστίας των σύγχρονων, έξυπνων ηλεκτρικών και τηλεπικοινωνιακών δικτύων.

Ο πρύτανης του ΑΠΘ, καθ. Νίκος Παπαϊωάννου, υποδέχθηκε σήμερα τους δύο διακριθέντες, μαζί με τον επίκ. Καθηγητή του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ Θωμά Τσοβίλη, υπό την επίβλεψη του οποίου εκπονούνται οι δύο διδακτορικές διατριβές που αφορούν στην έρευνα στο πεδίο των υψηλών τάσεων. Ο κ. Τσοβίλης επισήμανε ότι «είναι εξαιρετικά σπάνιο να προέρχονται δύο νικητές από το ίδιο ίδρυμα, όπως έγινε στην περίπτωση του ΑΠΘ».

Ο πρύτανης του ΑΠΘ συνεχάρη τους βραβευθέντες επισημαίνοντας ότι «η έννοια της αριστείας στις μέρες μας αποκτά ιδιαίτερη σημασία», καθώς «σε μια δύσκολη συγκυρία για την κοινωνία και τη λειτουργία του πανεπιστημίου, οι αντίξοες συνθήκες που δημιουργήθηκαν από την πανδημία δεν στάθηκαν εμπόδιο στην προσπάθεια δύο νέων ανθρώπων να κατακτήσουν την κορυφή».