Quantcast

Στο «κόκκινο» τα νησιά: Ένα βήμα πριν το lockdown Ίος και Μύκονος - «Kαμπανάκι» για άλλα έξι

Η ώρα του «λογαριασμού» της χαλαρότητας και των κορωνοπάρτι στα δημοφιλή νησιά της χώρας. 

Η εικόνα του ενημερωμένου επιδημιολογικού χάρτη της χώρας επιβεβαιώνει με σαφήνεια ότι οι τουριστικές περιοχές βρίσκονται στο «κόκκινο», χωρίς μάλιστα να ευθύνονται για αυτό στο μεγαλύτερο μέρος οι αλλοδαποί τουρίστες - στο 1% η διασπορά σύμφωνα με τις ανακοινώσεις - αλλά οι... γηγενείς. Μύκονος και Ίος, Ζάκυνθος,Τήνος, Λευκάδα, Σαντορίνη, Πάρος και Ρόδος σύμφωνα με την ενημέρωση αλλά και Κρήτη και Χαλκιδική βάσει του χάρτη του ECDC.

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, τόνισε ότι «η κατάσταση απαιτεί προσοχή, ο ιός είναι ανάμεσα μας» και ανακοίνωσε ότι επιστρέφει στο «κόκκινο» μεγάλο μέρος της επικράτειας. Πρόσθεσε ότι η Μύκονος και η Ίος βρίσκονται ένα βήμα από το να υιοθετηθούν μέτρα όπως αυτά που ανακοινώθηκαν για την Μύκονο πριν λίγες ημέρες. Παράλληλα ζήτησε από τις τοπικές αρχές, τους επισκέπτες και τους ελεγκτικούς μηχανισμούς να τηρούν με μεγάλη προσοχή τα μέτρα ατομικής προστασίας και τους κανόνες λειτουργίας ειδικά στους χώρους υψηλού συγχρωτισμού, ενώ ανακοίνωσε ότι οι έλεγχοι στις περιοχές αυτές θα συνεχιστούν με εντατικότατους ρυθμούς και με ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών.

Χαρδαλιάς: Οι εικόνες που βλέπω με λυπούν 

Ο κ. Χαρδαλιάς γνωστοποίησε επίσης ότι υπερέβησαν τα 5 εκατ. οι πολίτες που είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Οι ενήλικοι πολίτες που έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό του είναι στο 64% ενώ αναφέρθηκε και πάλι στους ανεμβολίαστους. «Οι εικόνες που βλέπω εκεί έξω με λυπούν. Φυσικά και το μέτρο της μάσκας θα αφορά όλους, εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους. Οι ανεμβολίαστοι, ωστόσο, παίζουν με τη ζωή τους και δυστυχώς, παίζουν και με τις ζωές των άλλων. Και δεν ξέρω πόσο αυτό είναι ηθικά ανεκτό», τόνισε ο κ. Χαρδαλιάς για να ζητήσει αυξημένη τήρηση των μέτρων στα «κόκκινα» μέρη. 

Ο Επίκουρος Καθηγητή Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης αναφέρθηκε στο προφίλ των εμβολιασμένων, λέγοντας ότι «το εμβόλιο δεν σε κάνει άτρωτο». Σημείωσε ότι «αν εκτεθούμε σε μεγάλο ιικό φορτίο είναι πιο πιθανό να κολλήσουμε», πρόσθεσε ωστόσο ότι «ο εμβολιασμός μειώνει το φορτίο στη μύτη και δεν μεταδίδουμε εύκολα». 

Παπαευαγγέλου: Οι εμβολιασμένοι δεν θα νοσήσουν σοβαρά

«Αυξάνεται ο αριθμός των κρουσμάτων σε μεγαλύτερες ηλικίες», τόνισε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου, στο πλαίσιο της τακτικής ενημέρωσης του υπουργείου Υγείας, σημειώνοντας ότι η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων παραμένει στα 25 έτη.

Ο αριθμός των νέων νοσηλειών εμφανίζεται μια σταθεροποίηση και στην εβδομάδα που μας πέρασε σημείωσε αύξηση κατά 28%.

«Η διενέργεια των αυτοδιαγνωστικών τεστ στους ανεμβολίαστους συμπολίτες μας δεν είναι τιμωρητικό μέτρο» είπε και τους κάλεσε να συνεχίσουν να κάνουν self-tests.

Αυτή τη στιγμή νοσηλεύονται 1.344, ενώ ένας στους δύο είναι κάτω των 54 ετών. «Στη συντριπτική τους πλειονότητα είναι ανεμβολίαστοι όσοι νοσούν το τελευταίο διάστημα», είπε.

Όσον αφορά στην πηγή της διασποράς των κρουσμάτων, τόνισε ότι γίνεται κυρίως ενδοοικογενειάκά, ενώ τα εισαγόμενα κρούσματα από τον τουρισμό είναι κάτω του 1%. «Το όφελος του εμβολιασμού γίνεται ξεκάθαρο», τόνισε, δίνοντας συγκριτικά στοιχεία ενώ διευκρίνισε ότι «με τόσο μεγάλη διασπορά, είναι φυσιολογικό να νοσήσουν και άτομα που έχουν εμβολιαστεί. Ωστόσο, δεν κινδυνεύουν να νοσήσουν σοβαρά. Ο εμβολιασμός των ενηλίκων είναι το πιο δυνατό όπλο», τόνισε για να προσθέσει: «Η Μετάλλαξη Δέλτα είναι εδώ, έχει επικρατήσει».

<