Quantcast

Στο «μικροσκόπιο» του Αρείου Πάγου οι χειρισμοί της Εισαγγελίας Διαφθοράς για τη Novartis

Στο «μικροσκόπιο» εισαγγελικής έρευνας τίθεται το σύνολο των χειρισμών της εισαγγελίας Διαφθοράς στην έρευνα για τη Novartis, με βάση τις αναφορές του Ιωάννη Αγγελή.

Η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου έδωσε παραγγελία στον αντεισαγγελέα του Ανώτατου Δικαστηρίου Δημήτρη Δασούλα να διερευνήσει όσα ο κ. Αγγελής είχε καταγγείλει παραιτούμενος από την εποπτεία της εισαγγελίας Διαφθοράς όταν διαφώνησε με τον τρόπο που διεξάγονταν η έρευνα για την φαρμακοβιομηχανία.

Σημειώνεται ότι με βάση τις αναφορές Αγγελή, η κυρία Δημητρίου είχε διατάξει αρχικά έρευνα μόνο για τα όσα είχε καταγγείλει ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου σχετικά με τις διαρροές προς τον Τύπο σε ό,τι αφορούσε το ταξίδι στη Βιέννη, όπου ο ίδιος και οι εισαγγελείς Διαφθοράς υπό την κυρία Τουλουπάκη, είχαν συνάντηση με κλιμάκιο του FBI.

Αντικείμενο της συνάντησης αυτής ήταν η υπόθεση της Novartis όπου σύμφωνα με δημοσιεύματα δόθηκε στικάκι με στοιχεία για την Novartis τα οποία αρνήθηκε να παραλάβει ο κ. Αγγελής.

Η έρευνα αυτή, που είχε ανατεθεί στον αντεισαγγελέα του Ανωτάτου Δικαστηρίου, Γρηγόρη Πεπόνη μπήκε στο αρχείο με απόφαση της κυρίας Δημητρίου.

Σε δύο κατευθύνσεις οι έρευνες των εισαγγελικών Αρχών

Προς δυο κατευθύνσεις κινείται η προκαταρκτική εξέταση με επίκεντρο την υπόθεση της Novartis που διενεργείται από τον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Δημήτρη Δασούλα. 

Αφενός διερευνώνται οι καταγγελίες του αντεισαγγελέα του Ανώτατου Δικαστηρίου Ιω. Αγγελή, αφετέρου αυτές της επικεφαλής της εισαγγελέως Διαφθοράς Ελένης Τουλουπάκη. 

Αφορμή για την παραγγελία διπλής έρευνας που έδωσε η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου ήταν στην πρώτη περίπτωση η αναφορά που είχε καταθέσει ο κ. Αγγελής ο οποίος επί τρεις μήνες είχε την εποπτεία της εισαγγελίας Διαφθοράς καταγγέλλοντας παρεμβάσεις στο έργο της Δικαιοσύνης στο πλαίσιο της διενεργούμενης προκαταρκτικής εξέτασης για την υπόθεση της Novartis.

Αφορμή για την δεύτερη ήταν εκείνη που λίγες ημέρες πριν από την υποβολή της δεύτερης αναφοράς του κ. Αγγελή και συγκεκριμένα περί τα τέλη Ιανουαρίου κατέθεσε η Ελένη Τουλουπάκη.

Η εισαγγελέας στη δική της αναφορά κατήγγειλε μια σειρά από πειθαρχικές και ποινικές παραβάσεις που φέρονται να έγιναν  την περίοδο κατά την οποία είχε την εποπτεία ο κ. Αγγελής.

Μεταξύ άλλων, σε αυτή την αναφορά η κυρία Τουλουπάκη αναφέρει ότι ο κ. Αγγελής σε χρόνο που δεν ήταν η ίδια στο γραφείο της μετέβη στην εισαγγελία Διαφθοράς και αντέγραψε σε στικάκι από υπολογιστή όλο το αρχείο με τις εκκρεμείς υποθέσεις, γεγονός που σύμφωνα με την εισαγγελική λειτουργό δεν ενέπιπτε στα καθήκοντά του ως εποπτεύοντος.

Κατόπιν αυτών ο κ. Δασούλας αναμένεται να καλέσει όλα τα πρόσωπα που κατονομάζονται στις αναφορές των συναδέλφων του προκειμένου σύμφωνα και με την παραγγελία της κυρίας Δημητρίου να διαπιστώσει εάν έχουν διαρπαχθεί και από ποια συγκεκριμένα πρόσωπα τυχόν αξιόποινες πράξεις όπως η απόπειρα κατάχρησης εξουσίας και η παραβίαση μυστικότητας της ανάκρισης.

Πειθαρχική κατά Αγγελή ζήτησε ο υπουργός Δικαιοσύνης

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Μιχάλης Καλογήρου, με αφορμή την διενέργεια ποινικής προκαταρκτικής έρευνας από τον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Δημήτρη Δασούλα για την υπόθεση Novartis διαβίβασε τα σχετικά έγγραφα και παρήγγειλε τη διενέργεια πειθαρχικής προκαταρκτικής εξέτασης σε βάρος του Αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Ιωάννη Αγγελή από τον αρμόδιο ανώτατο δικαστικό λειτουργό (Πρόεδρο του ΣτΕ).

Η έρευνα που διενεργείται αφορά συνολικά στις καταγγελίες και τις αιτιάσεις τόσο των εισαγγελέων κατά της Διαφθοράς όσο και του πρώην εποπτεύοντος την Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς.