Αντίστροφη μέτρηση για την κλήση σε απολογία των τεσσάρων αστυνομικών που κατηγορούνται στην υπόθεση δολοφονίας της 28χρονης Κυριακής Γρίβα έξω από το Α.Τ. Αγίων Αναργύρων, την 1η Απριλίου του 2024.
Σύμφωνα με πληροφορίες της Realnews, στις αρχές της εβδομάδας η υπόθεση θα χρεωθεί σε ανακριτή, ο οποίος αναμένεται άμεσα να καλέσει τους τέσσερις αστυνομικούς, οι οποίοι βρίσκονται αντιμέτωποι με διώξεις για την τέλεση κακουργηματικών πράξεων.
Μετά την προκαταρκτική εξέταση από τη Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων, η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών άσκησε ποινική δίωξη κατά της επόπτριας, του αξιωματικού υπηρεσίας, του σκοπού του Αστυνομικού Τμήματος των Αγίων Αναργύρων, καθώς και του τηλεφωνητή της ΕΛ.ΑΣ., για το κακούργημα της θανατηφόρου έκθεσης από υπόχρεο πρόσωπο, διά παραλείψεως.
Σύμφωνα με τους συγγενείς του θύματος και τους δικηγόρους τους, αν αυτοί οι τέσσερις αξιωματικοί της Αστυνομίας είχαν κάνει σωστά τη δουλειά τους, τότε θα είχε αποφευχθεί η δολοφονία της Κυριακής Γρίβα, η οποία δέχθηκε πολλαπλές μαχαιριές από τον 39χρονο πρώην σύντροφό της, Θανάση Κουρέλη, ενώ βρισκόταν ακριβώς μπροστά στην είσοδο του αστυνομικού τμήματος.
«Ζητώ άμεσα να προχωρήσει η υπόθεση για την οποία είναι κατηγορούμενοι οι αστυνομικοί, διότι η πειθαρχική διαδικασία ήταν μια παρωδία! Επιτέλους να αντιληφθούν την εγκληματική απαξία των πράξεών τους, διότι το παιδί μου αυτή τη στιγμή θα ζούσε αν έπρατταν το καθήκον τους», δηλώνει χαρακτηριστικά στην «R» ο πατέρας της Κυριακής, Θανάσης Γρίβας.
Από την πλευρά της, η δικηγόρος του πατέρα της 28χρονης, Ελένη Μαζαράκη, χαρακτηρίζει εγκληματικές τις παραλείψεις των κατηγορούμενων αστυνομικών. «Είναι εξίσου σοβαρό για εμάς άμεσα να κληθούν οι επίορκοι και ανίκανοι αστυνομικοί να λογοδοτήσουν και να απολογηθούν στον ανακριτή για την εγκληματική συμπεριφορά τους που στοίχισε τη ζωή της Κυριακής. Η κοπέλα δολοφονήθηκε στον χώρο του αστυνομικού τμήματος, χωρίς ένας αστυνομικός εκείνη τη νύχτα να πράξει το καθήκον του. Οι εγκληματικές παραλείψεις τους προκάλεσαν τον θάνατο της Κυριακής, η οποία αλλιώς θα είχε σωθεί», δηλώνει η Ελ. Μαζαράκη.
Ηδη, τρεις από τους τέσσερις κατηγορουμένους έχουν τεθεί εκτός Ελληνικής Αστυνομίας. Οι αστυνομικοί παραπέμφθηκαν στο Πρωτοβάθμιο Πειθαρχικό Συμβούλιο Αξιωματικών Αθηνών, με το ερώτημα επιβολής της ποινής της απόταξης, λόγω των ενεργειών τους τη βραδιά που δολοφονήθηκε η άτυχη 28χρονη από τον πρώην σύντροφό της.
Το αρμόδιο πειθαρχικό δικαστήριο σε πρώτο βαθμό επέβαλε ποινές αργίας με απόλυση στους τρεις αστυνομικούς που υπηρετούσαν στο Τμήμα των Αγίων Αναργύρων. Στον τέταρτο κατηγορούμενο αστυνομικό επιβλήθηκε χρηματικό πρόστιμο. Πρόκειται για τον αξιωματικό που εκτελούσε χρέη τηλεφωνητή στην Αμεση Δράση και είχε απαντήσει στην Κυριακή Γρίβα πως τα «περιπολικά δεν είναι ταξί», όταν η 28χρονη κάλεσε το «100» για βοήθεια.
Κατά την εκδίκαση της υπόθεσης σε δεύτερο βαθμό, στους τρεις αστυνομικούς επιβλήθηκαν λίγο μεγαλύτερες ποινές αργίας με απόλυση και στον τέταρτο μεγαλύτερο χρηματικό πρόστιμο.
Η απόφαση, όμως, δεν ικανοποιεί τους συγγενείς της Κυριακής Γρίβα, οι οποίοι ζητούν την απόταξη και των τεσσάρων αστυνομικών από την Αστυνομία.
Οι ευθύνες τους τη μοιραία βραδιά της δολοφονίας έχουν καταγραφεί τόσο από τις κάμερες, όσο και από τον βασικό μάρτυρα της υπόθεσης. Η Κυριακή Γρίβα μαζί με έναν φίλο της είχε σπεύσει στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής όπου διέμενε, προκειμένου να καταγγείλει ότι ο πρώην σύντροφός της την παρενοχλεί και την απειλεί, ευρισκόμενος διαρκώς κάτω από το σπίτι της, καθώς αρνείται να δεχτεί τον χωρισμό τους.
Σύμφωνα με αυτόν τον μάρτυρα, η 28χρονη αντιμετώπισε την πλήρη αδιαφορία της επόπτριας και της αξιωματικού υπηρεσίας του τμήματος, οι οποίες της είπαν απλώς να καλέσει την Αμεση Δράση, χωρίς καν να καταγράψουν την καταγγελία της. Επιπλέον, ο σκοπός του αστυνομικού τμήματος έμεινε απαθής, ενώ ο 39χρονος δολοφόνος έτρεξε προς την 28χρονη, καταφέρνοντάς της πολλαπλά χτυπήματα με μαχαίρι, αν και η επίθεση έλαβε χώρα μόλις λίγα μέτρα από τη σκοπιά στην οποία βρισκόταν.
Η δίκη
Οι κακουργηματικές πράξεις των τεσσάρων αστυνομικών θα κριθούν από τη Δικαιοσύνη σε ξεχωριστή δίκη, η οποία θα προσδιοριστεί μετά τις απολογίες τους στον αρμόδιο ανακριτή.
Ο 39χρονος δολοφόνος της Κυριακής πρόκειται να δικαστεί στις 4 Ιουνίου 2025, στο Μεικτό Ορκωτό Αθηνών. Το παραπεμπτικό βούλευμα είναι καταπέλτης για τον κατηγορούμενο: «Ο ισχυρισμός του κατηγορουμένου ότι δήθεν λόγω της κατανάλωσης αλκοόλ και χαπιών δεν έχει ανάμνηση του περιστατικού, στοχεύοντας προφανώς να δημιουργήσει εντυπώσεις ως προς τη συνδρομή ή μη στο πρόσωπό του της ικανότητας καταλογισμού για τις πράξεις που του αποδίδονται, καταρρίπτεται ευθέως από την ψυχιατρική πραγματογνωμοσύνη του διορισμένου ψυχιάτρου», αναφέρεται στο σκεπτικό.
Ο 39χρονος δολοφόνος κρατείται μέχρι σήμερα στο ψυχιατρείο των φυλακών Κορυδαλλού, γεγονός που έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση της οικογένειας της Κυριακής.
Ο πρώην σύντροφος της 28χρονης έχει επικαλεστεί έντονα ψυχολογικά προβλήματα και αυτοκτονικές τάσεις.
Ωστόσο, οι ψυχίατροι που τον έχουν εξετάσει δεν έχουν διαπιστώσει ότι πάσχει από κάποια διαταραχή και επομένως η παραμονή του στο ψυχιατρείο συνιστά ευνοϊκή μεταχείριση του κατηγορουμένου, όπως καταγγέλλουν οι δικηγόροι της οικογένειας της Κυριακής Γρίβα.
«Ο αδίστακτος φονιάς-σφαγέας της Κυριακής βρίσκεται εδώ και περίπου έναν χρόνο στο ψυχιατρείο κρατουμένων, ενώ θα έπρεπε να βρίσκεται σε φυλακές. Επανειλημμένα ζητήσαμε μια απάντηση, αλλά καμία δεν λάβαμε για αυτήν την ευνοϊκή μεταχείριση. Γνωρίζουμε ήδη από τώρα ότι ο φονιάς θα προσπαθήσει να εμφανιστεί εξαντλώντας κάθε δικονομικό τερτίπι ως δήθεν πάσχων από ψυχιατρικά νοσήματα», δηλώνει η Ελ. Μαζαράκη.
Μνημείο για τις γυναικοκτονίες
Την κατασκευή και την τοποθέτηση μαρμάρινου μνημείου μπροστά στο Α.Τ. Αγίων Αναργύρων όπου δολοφονήθηκε η κόρη του, προκειμένου να θυμίζει σε όλους το έγκλημα που έγινε, αλλά και για να σταλεί ένα μήνυμα κατά των γυναικοκτονιών, ζήτησε πριν από λίγες ημέρες ο πατέρας της Κυριακής Γρίβα, όπως αποκαλύπτει η «R».
Η αίτηση απευθύνεται προς τον δήμαρχο Αγίων Αναργύρων-Καματερού, το Τμήμα Τεχνικών Υπηρεσιών του δήμου και το αρμόδιο δημοτικό συμβούλιο.
«Η θυγατέρα μου υπήρξε θύμα τόσο της έμφυλης βίας, όσο και της εγκληματικής κρατικής αδιαφορίας που τη σκότωσε, και αποτέλεσε σύμβολο. Μετά τον χαμό του παιδιού μου τροποποιήθηκε ο νόμος για την ενδοοικογενειακή βία και ευαισθητοποιήθηκαν οι αστυνομικές Αρχές για εφαρμογή του νόμου και απόδοση δικαιοσύνης και προστασίας στις γυναίκες και στα θύματα έμφυλης και οικογενειακής βίας», αναφέρει ο πατέρας της Κυριακής, Θ. Γρίβας, στην αίτησή του, προσθέτοντας πως το μνημείο «θα υπενθυμίζει στους διερχομένους τόσο το έγκλημα της γυναικοκτονίας της θυγατέρας μου όσο και ότι η βία θα πρέπει να καταγγέλλεται και να καταστέλλεται και ότι το θύμα θα πρέπει να προστατεύεται. Αποτελεί μνημείο αποτροπής για άλλη γυναικοκτονία».