Quantcast

Στον αρχιτέκτονα Άρη Κωνσταντινίδη αφιερωμένος ο νέος τόμος των εκδόσεων του Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων

Σ' έναν κορυφαίο της σύγχρονης ελληνικής αρχιτεκτονικής, τον Άρη Κωνσταντινίδη, είναι αφιερωμένος ο τόμος που μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις του Ιδρύματος της Βουλής.

Εντάσσεται στη σειρά «Πρόσωπα Άξια Τιμής» που αποτελεί το εκδοτικό αποτύπωμα του ομώνυμου κύκλου εκδηλώσεων που οργανώνει το Ίδρυμα της Βουλής. Σκοπός είναι να τιμηθεί η μνήμη προσωπικοτήτων από τον χώρο του πνεύματος, των γραμμάτων και των τεχνών, που με το έργο και τη δράση τους επέδρασαν καθοριστικά στον χώρο τους και στο ευρύτερο κοινωνικό σύνολο.

Το βιβλίο για τον Άρη Κωνσταντινίδη, οραματιστή αρχιτέκτονα που συνδύασε τον στοχαστικό του μοντερνισμό με το αρχαϊκό και το λαϊκό στοιχείο, επιμελείται η Ντίνα Βαϊου. Συμμετέχουν με κείμενα τους οι Σταύρος Πετσόπουλος για τα χρόνια της εκδοτικής του συνεργασία με τον Άρη Κωνσταντινίδη και τα βιβλία του ως συνέχεια του αρχιτεκτονικού του έργου, η Ελένη Λιβάνη η οποία εξετάζει τις επιρροές στη σκέψη και το έργο του, επισκοπώντας τα ταξίδια του στην Ελλάδα και την Ευρώπη.

Η Σουζάνα Αντωνακάκη προσεγγίζει το αρχιτεκτονικό του έργο, με άξονες τη γεωμετρία, τον ποιητικό λόγο, τις δεσμεύσεις και την ελευθερία, ενώ ο Στέλιος Γιαμαρέλος επαναπροσεγγίζει τη σχέση μας με τα έργα του Κωνσταντινίδη όπως έχει δομηθεί μέσα από τις φωτογραφίες του ίδιου του δημιουργού τους. Η Αμαλία Κωτσάκη εξετάζει τη σχέση του Κωνσταντινίδη με τη λαϊκή αστική αρχιτεκτονική, ο Λεωνίδας Κουτσουμπός αναλύει την έννοια της διάταξης στο έργο του και ο Παντελής Μπουκάλας γράφει για τον διανοούμενο 'Αρη Κωνσταντινίδη. Τέλος, ο Δημήτρης Κωνσταντινίδης, μέσα από ένα γράμμα του 'Αρη Κωνσταντινίδη προς αυτόν, μιλάει για τη σχέση του με τον πατέρα του. Ο τόμος συμπληρώνεται με πλούσιο εικονογραφικό υλικό (φωτογραφίες και σχέδια έργων του Κωνσταντινίδη, σημειώσεις και σκίτσα, εξώφυλλα βιβλίων κ.ά.).

Στη σειρά «Πρόσωπα Άξια Τιμής» κυκλοφορούν επίσης: Λορέντζος Μαβίλης: πολιτικός, ποιητής, εθνικός ήρωας (2013), Γ.Π. Σαββίδης: 20 χρόνια μετά (2016), Παύλος Μπακογιάννης: αφιέρωμα στη μνήμη της (2017), Έλλη Λαμπρίδη: αφιέρωμα στη μνήμη της (2018), Νίκος Βέης: ο σοφός της λεπτομέρειας (2018), Σπύρος Ασδραχάς (2019).