Quantcast

Συγκλονιστικό βίντεο προσομοίωσης με το χειρότερο σενάριο για τη φωτιά στην Εύβοια

Ενεργοποιήθηκε το προγνωστικό σύστημα IRIS του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών προκειμένου να ενημερώσει τις Αρχές για την πορεία του μετώπου και την εξάπλωση της μεγάλης πυρκαγιάς που μαίνεται στην Εύβοια τις επόμενες 24 ώρες.

Στην προσομοίωση από το προγνωστικό μοντέλο δεν λαμβάνονται υπόψιν οι προσπάθειες πυρόσβεσης κατά τη διάρκεια της πυρκαγιάς, παρέχεται έτσι το χειρότερο δυνατόν σενάριο για την βέλτιστη προετοιμασία των ομάδων πυρόσβεσης.

Επίσης, η πρόγνωση εξάπλωσης της πυρκαγιάς δε λαμβάνει υπόψιν της πρόσφατες καμένες περιοχές (π.χ. Κοντοδεσπότι Εύβοιας, πυρκαγιά 2018) λόγω μη ανανέωσης των γεωχωρικών βάσεων δεδομένων που χρησιμοποιούνται για την αναπαράσταση της καύσιμης ύλης στον Ελλαδικό χώρο.

Το προγνωστικό σύστημα "IRIS" αναπτύχθηκε και λειτουργεί επιχειρησιακά στα πλαίσια του διακρατικού ερευνητικού έργου INTERREG-BALKAN-MEDITERRANEAN 2014-2020-DISARM (Drought and fIreobServatory and eArly waRning systeM), με τη συμμετοχή Ελλάδας, Κύπρου και Βουλγαρίας. Το έργο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και εθνικούς πόρους των συμμετεχόντων κρατών.

Δείτε το συγκλονιστικό βίντεο :