Quantcast

Συλλαλητήριο για την προστασία της υγείας και την υπεράσπιση των εργατικών δικαιωμάτων

Συλλαλητήριο σωματείων, ομοσπονδιών και φορέων πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τρίτης στο Σύνταγμα για προστασία της υγείας του λαού και υπεράσπισης των δικαιωμάτων του.

Στο συλλαλητήριο παραβρέθηκε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπας.

Πρώτος ομιλητής στο συλλαλητήριο ήταν ο Σπύρος Ρεβύθης πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στη Λειτουργία του Μετρό (ΣΕΛΜΑ).

Επισήμανε ότι η τρίωρη προειδοποιητική στάση εργασίας από τις 2 μ.μ. που πραγματοποιούν την Πέμπτη οι εργαζόμενοι στη ΣΤΑΣΥ γίνεται ενάντια στην κατάσταση που επικρατεί στις συγκοινωνίες με τους επιβάτες να στοιβάζονται και σημείωσε πως υπάρχουν 700 κενές θέσεις στο μετρό με βάση το οργανόγραμμα αλλά και ελλείψεις σε ανταλλακτικά και αναλώσιμα.

Όπως τόνισε «εμείς αυτό που λέμε είναι φτηνές, αξιόπιστες, γρήγορες και ασφαλείς, δημόσιες αστικές μεταφορές στην υπηρεσία του πολίτη, προκειμένου να μπορέσει να μετακινηθεί όπου κι αν χρειαστεί χωρίς να βάζει σε κίνδυνο τη σωματική του ακεραιότητα.

Να χρηματοδοτήσει η κυβέρνηση τις αστικές μεταφορές για να μην έχει και το Μετρό της Αθήνας την τύχη που έχουν τα λεωφορεία που ήδη ξεκίνησαν και τα κόβουν κομμάτι-κομμάτι και τα δίνουν φιλέτο σε ιδιώτες».

Χαιρετισμό εκ μέρους της Συντονιστικής Επιτροπής μαθητών Αθήνας απηύθυνε ο Χαρίτος Γκιλάκης.

«Παρά τη συκοφαντία της κυβέρνησης που αναπαράγουν και τα ΜΜΕ, ότι δήθεν είμαστε αρνητές της μάσκας, κακομαθημένοι, αλήτες, ότι δεν έχουμε, όπως λένε, επιχειρήματα, ότι είμαστε υποκινούμενοι, εμείς καταφέραμε τα αιτήματα μας να ακουστούν παντού, να υιοθετηθούν όχι μόνο από όλους τους μαθητές αλλά από τη συντριπτική πλειοψηφία του λαού μας, γιατί είναι δίκαια και αυτονόητα» σημείωσε.

Επανέλαβε το αίτημα των μαθητών για «ένα σχολείο που να μας μορφώνει ολόπλευρα, να λειτουργεί σωστά, να μην κινδυνεύουμε εμείς και οικογένειες μας».

«Δεν φοβόμαστε και δεν κάνουμε βήμα πίσω», τόνισε ο Χ. Γκιλάκης και κάλεσε στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο της Πέμπτης, 15 Οκτωβρίου.

Ο αγώνας των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ είναι ενταγμένος στα καθημερινά προβλήματα που αντιμετωπίζει η εργατική τάξη της χώρας μας, είναι αγώνας επιβίωσης, αγώνας για δουλειά, αγώνας για δικαιώματα, για μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στην εργασία, για το δικαίωμα στην υγεία υπογράμμισε ο Παναγιώτης Πολίτης, μέλος της Διοίκησης του Σωματείου Εργαζομένων ΛΑΡΚΟ και Πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Ν. Φθιώτιδας

Υπογράμμισε την σημασία της αλληλεγγύης της εργατικής τάξης στους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ και πρόσθεσε ότι «τα σημερινά συλλαλητήρια σε όλη τη χώρα δείχνουν το δρόμο για το πώς θα συνεχίσουμε το επόμενο διάστημα. Αγώνες μαζικοί για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων μας και της υγείας μας».

Απαντώντας στις εξαγγελίες της κυβέρνησης είπε ότι οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ «από το εργοστάσιο, από τα μεταλλεία, από τα γραφεία, θα φύγουν είτε συνταξιούχοι όταν θα τους έρθει η ώρα, είτε νεκροί. Απολυμένοι ποτέ».

Ο Π. Πολίτης κάλεσε σε συμμετοχή στη συγκέντρωση το Σάββατο 17 Οκτωβρίου, στις 11 το πρωί στο εργοστάσιο της ΛΑΡΚΟ στη Λάρυμνα Φθιώτιδας

«Έχοντας πάντα μπροστά την ανάγκη να μείνουμε υγιείς και ασφαλείς, θα εξακολουθήσουμε εργαζόμενο τον εργαζόμενο, μαγαζί το μαγαζί, γειτονιά τη γειτονιά, να συγκεντρώνουμε δυνάμεις που αποφασιστικά και αποτελεσματικά θα βάλουν τη σφραγίδα τους στις εξελίξεις.

Θα κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας να οργανώσουμε τους αγώνες που χρειάζονται για να πάρουμε πίσω όσα μας στερούν, να διεκδικήσουμε όσα μας αξίζουν» τόνισε, μεταξύ άλλων, ο Νίκος Παπαγεωργίου μέλος της Διοίκησης της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στον Επισιτισμό Τουρισμό και μέλος της Διοίκησης του Συνδικάτου Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Ν. Αττικής.

Επισήμανε ιδιαίτερα ότι «μέσα από ένα πραγματικό ξέσπασμά του, ο λαός εδώ στην Αθήνα την περασμένη Τετάρτη έβγαλε για ακόμη μια φορά την ετυμηγορία του: "Στο βόθρο της ιστορίας και πίσω από τα κάγκελα! Οι ναζί δολοφόνοι στη φυλακή!"».

Μήνυμα συμπαράστασης και αλληλεγγύης στο λαό της Καρδίτσας έστειλε από το βήμα του συλλαλητηρίου ο Γιάννης Αναγνώστου, πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας, προσθέτοντας «απαιτούμε εδώ και τώρα η κυβέρνηση της ΝΔ να αναλάβει τις ευθύνες της και να ικανοποιήσει τα δίκαια αιτήματα του λαού της Καρδίτσας, αλλά και των υπόλοιπων περιοχών της χώρας που πλήγηκαν από τις πλημμύρες».

Είπε ότι οι οικοδόμοι έχουν ήδη πληρώσει πολλά με την προηγούμενη καπιταλιστική κρίση και δεν θα πληρώσουν ξανά.

«Η ανάπτυξη που υπόσχεται η σημερινή κυβέρνηση είναι ακριβώς η ίδια που υποσχόταν και ο ΣΥΡΙΖΑ. Κρατικές επιδοτήσεις στους κατασκευαστικούς ομίλους, πακτωλός χρημάτων απ' την τσέπη του λαού, μεροκάματα στον πάτο και ωράρια λάστιχο για τους οικοδόμους. Το ζήσαμε το προηγούμενο δίχρονο με τη σχετική ανάκαμψη που υπήρξε στον κλάδο» πρόσθεσε.

Ο Γ. Αναγνώστου κατέθεσε το πλαίσιο πάλης και αιτημάτων των οικοδόμων, τονίζοντας «μόνο με τον οργανωμένο αγώνα, με ένα ισχυρό και μαζικό Συνδικάτο μπορούμε να βάλουμε τις βάσεις για να έρθουν στο προσκήνιο οι δικές μας σύγχρονες ανάγκες για μόνιμη σταθερή δουλειά με δικαιώματα, για δημόσια και δωρεάν υγεία και παιδεία κ.ά.».

Ο Γιώργος Στεφανάκης, πρόεδρος του Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού, Τουρισμού και Ξενοδοχείων Ν. Αττικής, κατήγγειλε εκ μέρους του Συνδικάτου Επισιτισμού-Τουρισμού-Ξενοδοχείων την «απαράδεκτη επίθεση της κυβέρνησης στους μαθητές, αντιμετωπίζοντας με ΜΑΤ τα δίκαια αιτήματά τους».

Είπε ότι το άνοιγμα του Τουρισμού με «τους όρους που επέβαλαν οι tour operators, οι αεροπορικές εταιρείες και οι εφοπλιστές, αποτέλεσε έναν από τους βασικούς παράγοντες για την έξαρση της πανδημίας» και αναφερόμενος στην κατάσταση στους χώρους δουλειάς με καταγεγραμμένα κρούσματα πρώτα σε πελάτες και μετά στο προσωπικό πρόσθεσε «μπροστά στο να σώσουν τη χασούρα από τα δισεκατομμύρια που εισπράττουν κάθε χρόνο, κυβέρνηση και εργοδότες έβαλαν συνειδητά σε κίνδυνο τη ζωή μας».

«Η οργάνωση στο Συνδικάτο, η συλλογική δράση με ενότητα σε κάθε χώρο δουλειάς, είναι η μόνη αποτελεσματική λύση» τόνισε ο Γ. Στεφανάκης, καταθέτοντας συγκεκριμένο διεκδικητικό πλαίσιο και προσθέτοντας στις 2 Νοέμβρη δίνουμε συνέχεια στην προσπάθεια του Συνδικάτου Επισιτισμού-Τουρισμού «μέσα σε κάθε χώρο δουλειάς για να εφαρμοστούν τα απαραίτητα μέτρα προστασίας για να αποκρούσουμε την επίθεση των εργοδοτών, για να οργανωθούν όλο και περισσότεροι Έλληνες και μετανάστες, να δυναμώσει ο αγώνας, να γίνουν νέες πιο αποφασιστικές κινητοποιήσεις».

Στο συλλαλητήριο στο Σύνταγμα μίλησε ο Αχιλλέας Ζορμπάς, μέλος του ΔΣ της ΔΟΕ και στέλεχος του ΠΑΜΕ. Στην ομιλία του σημείωσε:

«Διεκδικούμε με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα μέτρα για τη θωράκιση της υγείας μας στους χώρους δουλειάς, στις μετακινήσεις μας, μέτρα για την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας, μέτρα τα οποία δε θα μετακυλίουν για πολλοστή φορά το κόστος στις πλάτες μας.

Απαιτούμε εδώ και τώρα σχολεία ανοιχτά και ασφαλή» τόνισε στην ομιλία του ο Αχιλλέας Ζορμπάς, μέλος του ΔΣ της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας.

Κατήγγειλε την κυβέρνηση ότι προσπαθεί να στρέψει τους εκπαιδευτικούς εναντίον των μαθητών και τόνισε ότι «είμαστε στο πλευρό των μαθητών. Ο αγώνας τους είναι και δικός μας αγώνας».

«Για αυτό και την Πέμπτη 15 Οκτώβρη, θα βρεθούμε στον ίδιο δρόμο, θα ενώσουμε τη φωνή μας με τη νέα γενιά που παλεύει και διεκδικεί το αυτονόητο, το δικαίωμα στη μόρφωση και την υγεία» υπογράμμισε ο Α. Ζορμπάς.