Σύμη: Κοσμοσυρροή στον Πανορμίτη από κάθε γωνιά του κόσμου

Παρουσία εκπροσώπων της πολιτικής και της πολιτειακής ηγεσίας καθώς και των σωμάτων ασφαλείας, πραγματοποιήθηκαν την Παρασκευή οι εκδηλώσεις για τον εορτασμό του Πανορμίτη, στην Σύμη.

Χιλιάδες προσκυνητές, από όλη την Ελλάδα, με σύμμαχο τον καλό καιρό αλλά και λόγω των έκτακτων ακτοπλοϊκών δρομολογίων κατέφθασαν στο νησί τις τελευταίες εβδομάδες, με το τριήμερο της 28ης Οκτωβρίου να καταγράφεται κοσμοσυρροή, ενώ εκατοντάδες προσκυνητές παραμένουν στη Σύμη για να παρακολουθήσουν σήμερα τη Θεία Λειτουργία στην Ιερά Μονή και εν συνεχεία, τη λιτάνευση της θαυματουργής εικόνας του Αρχαγγέλου Μιχαήλ.

Τις τελευταίες ημέρες, καταγράφεται το αδιαχώρητο τόσο στα δωμάτια του Πανορμίτη όσο και σε καταλύματα της Σύμης, με προσκυνητές από κάθε γωνιά της Ελλάδας αλλά και του εξωτερικού και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις η προσέλευση φέτος αναμένεται να ξεπεράσει κάθε προηγούμενο.

Η επιβλητική, θαυματουργή εικόνα του, σύμφωνα με επιγραφή πάνω στην ασημένια ποδιά του, φιλοτεχνήθηκε το 1724 από τον Ιωάννη τον Πελοποννήσιο.

Ο προσκυνητής θα μείνει έκπληκτος από το τεράστιο πλήθος αφιερωμάτων μπροστά από το εικόνισμα του Αρχαγγέλου, από τα οποία κατά καιρούς ορισμένα τοποθετούνται στο μουσείο, όπου φυλάσσεται μεγάλος αριθμός ομοιωμάτων καραβιών, ξύλινων, αλλά και ασημένιων, μικρών κουτιών και μπουκαλιών, που έφερε εκεί η θάλασσα από πολύ μακριά.

Το μοναστήρι του Αρχαγγέλου Μιχαήλ του Πανορμίτη είναι το πιο σημαντικό αξιοθέατο του νησιού. Χτίστηκε τον 6ο αιώνα, αλλά αυτό που βλέπουμε σήμερα είναι το αποτέλεσμα της αποκατάστασης από τα νέα κτήρια του 18ου αιώνα. Το μοναστήρι φιλοξενεί δύο μουσεία, το λαογραφικό και το θρησκευτικό. Εδώ οι προσκυνητές κάνουν ουρά, αλλά η αναμονή αξίζει: η ενέργεια είναι διάχυτη στο ναό. Διάσημος για τα θαύματα του ο Πανορμίτης αποτελεί μεγάλο προσκύνημα στο Αιγαίο.

Να σημειωθεί ότι ο Αρχάγγελος Μιχαήλ, ο Πανορμίτης, πέρα από τα αμέτρητα επιβεβαιωμένα θαύματα που έχει επιτελέσει και επιτελεί εδώ και εκατοντάδες χρόνια στην Ιερά Μονή της Σύμης, πραγματοποιεί και ένα διαχρονικό και ταυτόχρονα μοναδικό παγκοσμίως θαύμα, σε όσους πιστούς βρίσκονται σε διάφορα μέρη του κόσμου και δεν έχουν τη δυνατότητα να έρθουν οι ίδιοι στο Μοναστήρι του:

Εκείνος που αδυνατεί την παρούσα στιγμή να επισκεφθεί την Ιερά Μονή, μπορεί μέσα σε ένα μικρό μπουκαλάκι να τοποθετήσει Θυμίαμα, ένα χαρτί με τα “Υπέρ Υγείας” και τα “Υπέρ Αναπαύσεως” ονόματα εκείνων που επιθυμεί, ένα χαρτάκι με το Ονοματεπώνυμο, τη διεύθυνση ή και το τηλέφωνό του. Επίσης, μπορεί να συμπεριλάβει και ένα γράμμα προς το Μοναστήρι, για οποιοδήποτε θέμα τον απασχολεί και θα ήθελε να γίνει θέμα προσευχής στην Ιερά Μονή. Αφού τοποθετήσει μέσα όλα αυτά τα Αφιερώματα για τον Ταξιάρχη και κλείσει το μπουκαλάκι, μπορεί, είτε από ένα λιμάνι είτε από κάποιο πλοίο που βρίσκεται στα ανοιχτά να πετάξει το μπουκαλάκι στη θάλασσα, αφού πρώτα προσευχηθεί στον Αρχάγγελο Μιχαήλ τον Πανορμίτη και του ζητήσει να το οδηγήσει ο ίδιος στο Μοναστήρι του στη Σύμη.

Ο Πανορμίτης θα το αναλάβει και το μπουκαλάκι με τα Αφιερώματα θα φθάσει τελικά στη Σύμη, στον όρμο της Ιεράς Μονής, ή διαφορετικά θα μπλεχτεί στα δίχτυα των ψαράδων στα ανοιχτά του νησιού. Σε κάθε περίπτωση όμως, ο τελικός προορισμός του θα είναι να καταλήξει άθικτο στα χέρια των ανθρώπων του Μοναστηριού, οι οποίοι με τη σειρά τους (ως επιβεβαίωση του Θαύματος, “προς Δόξαν Θεού”) θα αποστείλουν ευχαριστήρια επιστολή προς τον πιστό που το έστειλε, ευχαριστώντας τον για τα Αφιερώματα.

Στην Ιερά Μονή φυλάσσονται μέχρι σήμερα Αφιερώματα, που ταξίδεψαν μόνα για τον Πανορμίτη από διάφορα μέρη του κόσμου (όπως για παράδειγμα από την Αυστραλία) και από διάφορες εποχές. Τα παλιά τα χρόνια, οι πιστοί μάλιστα, έστελναν με τον τρόπο αυτό τα Αφιερώματά τους μέσα σε γυάλινα μπουκάλια.