Quantcast

Συμμετοχή της Πλατφόρμας ACEY Europe στην Διεθνή Έκθεση Platforms Project 2020

Η πλατφόρμα ACEY Europe λαμβάνει μέρος στη Διεθνή Έκθεση Plaforms Project NET 2020 με την έκθεση Heavy Love στην οποία συμμετέχουν με έργα τους οι καλλιτέχνες: Σπύρος Αγαθού & Αντώνης Τζιαρρίδης, Ευδοκία Κύρκου, PASHIAS, Δάφνη Νικήτα & Γιώργος Ταξιαρχόπουλος

Η "ACEY Europe" στο project αυτό θέτει στο κέντρο του ενδιαφέροντος των έργων τέχνης που εκτίθενται την σχέση τέχνης και κοινωνίας και τη σημασία της εικαστικής πειραματικής δράσης στο περιβάλλον της σύγχρονης τέχνης.

Το PlatformsProjectNET είναι η ετήσια Διεθνής Έκθεση της ανεξάρτητης εικαστικής σκηνής που διοργανώνεται στην Αθήνα. Έχει ως αντικείμενο της την ενδεικτική χαρτογράφηση της εικαστικής δράσης όπως αυτή παράγεται σήμερα στα πλαίσια ομαδικών πρωτοβουλιών νέων καλλιτεχνών στο διεθνές στερέωμα της τέχνης με την από κοινού αναζήτηση λύσεων σε σύγχρονα εικαστικά θέματα. Εφέτος λόγω της πανδημίας του COVID-19 η όγδοη έκδοση της διεθνούς αυτής έκθεσης θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά από τις 14 έως και τις 31 Μαϊου 2020.

Η πλατφόρμα συνεργασίας για καλλιτέχνες με το όνομα ACEY Europe δημιουργήθηκε πριν λίγα χρόνια με πρωτοβουλία του εικαστικού καλλιτέχνη Γιώργου Ταξιαρχόπουλου. Η έδρα της είναι στην Λευκωσία, δραστηριοποιείται και στην Αθήνα, και σε αυτήν συμμετέχουν καλλιτέχνες από όλη την Ευρώπη. Σκοπός της ACEYEurope είναι να προβάλει τον διάλογο των Τεχνών με το ευρύ κοινό υλοποιώντας, υποστηρίζοντας και διαδίδοντας καλλιτεχνικά και πολιτιστικά projects στην Κύπρο, την Ελλάδα και διεθνώς αλλά και μέσω διαδικτύου για την αποτελεσματικότερη διάδοση του έργου τέχνης.

Ο Γιώργος Ταξιαρχόπουλος & η Δάφνη Νικήτα ως δημιουργοί και επιμελητές καλλιτεχνικών γεγονότων συνεργάζονται και επιμελούνται στην ACEYEurope την έκθεση Heavy Love την οποία παρουσιάζουν διαδικτυακά στο PlatformsProjectNET 2020 στο νούμερο 62 της ιστοσελίδας του εκθεσιακού χώρου της διοργάνωσης (https://platformsproject.com/ ).

Η Δάφνη Νικήτα, ιστορικός τέχνης και διευθύντρια του Κέντρου Σύγχρονης Τέχνης ΔΙΑΤΟΠΟΣ έχει επιμεληθεί πληθώρα ατομικών και ομαδικών εκθέσεων με σημαντικούς καλλιτέχνες σε Ελλάδα και Κύπρο και έχει γράψει για το έργο πολλών καλλιτεχνών. Η ίδια προσκλήθηκε και συμμετείχε με την ποίηση της στην 53η Μπιενάλε Βενετίας με επιμελητές τους Daniel Birnbaum και Evgeny Bunimovich. Έχει στο ενεργητικό της 5 ποιητικές συλλογές και εκδίδεται σύντομα η 6η με τίτλο: “Το Μπλε Δείπνο”, τρίτο βιβλίο της που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Καστανιώτη. Σε ποιήματά της βασίστηκαν ζωντανά performances στην Λεβέντειο Πινακοθήκη, στο Ίδρυμα Κακογιάννη και αλλού.

Ο Γιώργος Ταξιαρχόπουλος έχει διατελέσει διευθυντής παραγωγής, διακίνησης και ασφάλισης έργων τέχνης στην Art-Athina, την Art-Thessaloniki και σε άλλες διοργανώσεις. Στο Platforms Project είναι διευθυντής έρευνας & ανάπτυξης. Υπήρξε ερευνητής στην ΑΣΚΤ και στο CCA Kitakyushu στην Ιαπωνία, έχει βραβευθεί διεθνώς για τα εικαστικά του έργα και υπήρξε προτεινόμενος για να εκπροσωπήσει την Ελλάδα στην 52η Μπιενάλε Βενετίας. Οι δυο τους τώρα, μέσω της πλατφόρμας ACEYEurope, ενώνουν δυνάμεις και διοργανώνουν Πολιτιστικά γεγονότα και projects, εμπνέονται και δημιουργούν έργα σύγχρονης τέχνης μαζί, ενώ φέρνουν σε επαφή ψηφιακά το κοινό και με έργα άλλων καλλιτεχνών κάνοντας πιο δημιουργικές τις ώρες του εγκλεισμού. Για την έκθεση HeavyLove δημιουργούν έργα videο art σε ποίηση Δάφνης Νικήτα και video animation Γιώργου Ταξιαρχόπουλου.

Γιώργος Ταξιαρχόπουλος & Δάφνη Νικήτα© 2020, Η αρκούδα

video poetry animation, courtesy of the artists

https://www.youtube.com/watch?v=ZBwbPpUgDys

Γιώργος Ταξιαρχόπουλος & Δάφνη Νικήτα© 2020, Η μαύρη ομπρέλα

video poetry animation, courtesy of the artists

https://www.youtube.com/watch?v=xI_D3cFgLdY