Quantcast

Συρίγος: Το τουρκικό σχέδιο για διακοπή συνομιλιών μέσω της αποστρατιωτικοποίησης

Για τις διερευνητικές επαφές Ελλάδας-Τουρκίας και τη νέα εμπρηστική δήλωση Ερντογάν μετά το Συμβούλιο Ασφαλείας της Τουρκίας για αποστρατιωτικοποίηση των νησιών μίλησε στον ΣΚΑΪ ο διεθνολόγος και Βουλευτής ΝΔ Άγγελος Συρίγος.

«Η Τουρκία βλέποντας ότι υπάρχει μια πίεση προς την πλευρά του Διεθνούς Δικαίου, βγάζει στην επιφάνεια αυτό που θεωρεί ότι είναι το ισχυρό της χαρτί έναντι της Ελλάδας, το Διεθνές Δίκαιο, δηλαδή την αποστρατιωτικοποίηση των ανατολικών νησιών του Αιγαίου.», εξήγησε ο κ. Συρίγος και συμπλήρωσε:

«Βάσει της Συνθήκης της Λωζάνης το 1923 και των Παρισίων το 1947 η Λέσβος, η Χίος, η Σάμος και η Ικαρία είναι μερικώς αποστρατιωτικοποιημένες και τα Δωδεκάνησα πλήρως αποστρατιωτικοποιημένα.»

Όπως είπε, μετά το 1974 η Ελλάδα εξόπλισε με στρατό τα νησιά αυτά, διότι η Τουρκία είχε δημιουργήσει μια στρατιά, τη λεγόμενη στρατιά του Αιγαίου ή 5η στρατιά, η οποία είχε επιθετικό προσδιορισμό έναντι των νησιών. 

Θεωρώντας ότι απειλούσε τα νησιά, η Ελλάδα επικαλέστηκε το άρθρο 51 του καταστατικού χάρτη του ΟΗΕ που μας δίνει το δικαίωμα της αυτοάμυνας.

Επομένως, τώρα, η Τουρκία απαντά και η ίδια με τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου με στόχο να καταδείξει ότι η Ελλάδα δεν το τηρεί και μετά τη 2α Νοεμβρίου, που είναι οι εκλογές στις ΗΠΑ, να ξαναγυρίσει στους παλιούς της ρυθμούς, είπε ο διεθνολόγος. 

Μάλιστα, εκτίμησε ότι υπάρχει ισχυρό ενδεχόμενο, αν εκλεγεί ο Μπάιντεν, η Τουρκία να εκμεταλλευτεί το χρονικό περιθώριο μέχρι να αναλάβει τα καθήκοντα του και να δημιουργήσει θέματα για να διακόψει τις συνομιλίες.

Η Αμερική για πρώτη φορά, τον τελευταίο καιρό, πήρε θέσεις υπέρ της Ελλάδας και της Κύπρου.