Quantcast

Θα κάνουμε Πάσχα στο χωριό; Τι απαντούν στο real.gr οι ειδικοί

Τι θα κρίνει το άνοιγμα των μετακινήσεων το Πάσχα. Ματίνα Παγώνη και Σπύρος Πουρνάρας καταθέτουν τις εκτιμήσεις τους στο real.gr.  

Η πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών – Πειραιώς (ΕΙΝΑΠ), Ματίνα Παγώνη μίλησε στο real.gr τονίζοντας πως φέτος δεν θα είμαστε όπως πέρυσι, κλεισμένοι σε ένα σπίτι.

«Εξαρτάται από πολλούς παράγοντες το αν θα πάμε στα χωριά. Ας ελπίσουμε ότι τα κρούσματα θα έχουν μειωθεί πολύ και θα έχουν αυξηθεί οι εμβολιασμοί. Δεν θα είμαστε κλειστά, όπως πέρυσι, θα μπορέσουμε να πάμε σε εκκλησίες σε εξωτερικούς χώρους. Για τα χωριά θα αποφασιστεί την τελευταία εβδομάδα αφού αξιολογήσουμε τις παραμέτρους» ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Αν υπάρχει αποκλιμάκωση του ιού μέχρι το Πάσχα, θα μπορέσει ο κόσμος να κάνει Πάσχα στην εξοχή» δήλωσε στο real.gr ο καθηγητής μικροβιολογίας και διευθυντής του μικροβιολογικού στο νοσοκομείο «Αττικόν», Σπύρος Πουρνάρας

«Θέλω να πιστεύω ότι θα υπάρχει μια σχετική ελάφρυνση τις 15-20 μέρες μέχρι το Πάσχα. Αν υπάρχει αποκλιμάκωση, θα μπορούν να μετακινηθούν οι άνθρωποι στα χωριά τους, με τον περιορισμό των 2-3 οικογενειών. Να αποθαρρύνουμε πάση θυσία συγκεντρώσεις σε κλειστούς χώρους. Οι ανοιχτοί χώροι με τον καθαρό αέρα νομίζω ότι θα έχουν μηδαμινή επιβάρυνση στην πορεία του κορωνοϊού»

Όπως σημείωσε: «Πιστεύω ότι οι άνθρωποι χρειάζονται μια ψυχολογική ενθάρρυνση, αν μείνουν στον στενό οικογενειακό τους κύκλο και με μέτρα ασφαλείας μπορεί να επιτραπεί η μετακίνηση το Πάσχα».

Θωμαΐδης στον realfm: Ουσιαστική μείωση στα κρούσματα θα έρθει προς το τέλος Μαΐου

"Αναφορικά με το ιικό φορτίο στα λύματα της Αττικής παρατηρούμε υψηλό ιικό φορτίο εδώ και δύο μήνες, ίσως και παραπάνω. Με βάση τις μετρήσεις που έχουμε όλο αυτό το διάστημα μέρα με τη μέρα, η κορύφωση και το πλατό της πανδημίας, όσον αφορά τα λύματα, φαίνεται ότι ήταν μέσα στον Μάρτιο. Από την τρίτη εβδομάδα του Μαρτίου και μετά άρχισε να φαίνεται μια μικρή ύφεση, η οποία όμως είχε από μέρα σε μέρα και από εβδομάδα σε εβδομάδα πολύ αργό ρυθμό" δήλωσε ο Νίκος Θωμαΐδης, καθηγητής Αναλυτικής Χημείας του ΕΚΠΑ, μιλώντας στον Realfm 97,8 και στην εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου.

"Έτσι λοιπόν την προηγούμενη εβδομάδα, δεν μπορούσαμε να πούμε ότι έχουμε μια τάση ύφεσης. Φαίνεται αυτή την εβδομάδα να διαγράφεται ένα αχνό φως ελπίδας. Δηλαδή ότι υπάρχει μια μικρή αλλά ας πούμε σταθερή ύφεση. Αυτό είναι σημαντικό να δούμε πώς θα εξελιχθεί την επόμενη εβδομάδα γιατί ο ρυθμός μείωσης είναι μικρός και δεν μπορούμε να κάνουμε στατιστικά σημαντική πρόβλεψη πόσο θα κρατήσει" πρόσθεσε.

"Αν θεωρήσουμε ότι αυτό που συμβαίνει, το τρίτο κύμα, είναι μια κανονική κατανομή, τότε η ουσιαστική μείωση στα κρούσματα θα έρθει προς το τέλος Μαΐου. Οπότε, αυτό που μπορώ να σας πω συνοπτικά με βάση αυτές τις καταγραφές και τις μετρήσεις που κάνουμε είναι ότι αχνοφαίνεται μια τάση ύφεσης στο ιικό φορτίο στα λύματα, αυτή τη στιγμή η κορύφωση της πανδημίας σε ότι αφορά τα κρούσματα και τις εισαγωγές στα νοσοκομεία θα συμβεί αυτή την εβδομάδα και την επόμενη. Και φυσικά η ύφεση στις ΜΕΘ και δυστυχώς στους θανάτους θα έρθει πολύ αργότερα. Σίγουρα θα υπάρχει διαφορά δύο εβδομάδων από την ύφεση" τόνισε.