Quantcast

Τι αλλάζει από το Σαββατοκύριακο - Τι ανοίγει από Δευτέρα

Ανακοινώσεις που θα καθορίσουν τον τρόπο που θα κινούμαστε τις επόμενες εβδομάδες, μέχρι να μειωθεί ο αριθμός των διασωληνωμένων, αναμένονται σήμερα το απόγευμα από την επιτροπή των ειδικών του Υπουργείου Υγείας. 

Η καθημερινότητα με μια μικρή χαλάρωση θεωρείται μονόδρομος καθώς το lockdown με τη σημερινή του μορφή δεν αποδίδει και η πλειοψηφία των λοιμωξιολόγων της επιτροπής φαίνεται ότι εκτιμά πως μέτρα όπως η άσκηση σε ακτίνα δύο χιλιομέτρων και η απαγόρευση κυκλοφορίας Σάββατο και Κυριακή στις έξι και τις επτά το απόγευμα προκάλεσαν συνωστισμό σε σούπερ μάρκετ, σπίτια και συνοικιακά πάρκα. Βεβαίως υπάρχουν και αυτοί που εκτιμούν ότι η "βαλβίδα αποσυμπίεσης" για την κούραση των πολιτών μπορεί να σταθεί μοιραία και να αυξήσει τα κρούσματα δημιουργώντας ακόμα μεγαλύτερη πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. 

Στην κυβέρνηση φαίνεται ότι επικρατεί αισιοδοξία καθώς σύντομα μπαίνουμε στην άνοιξη και αναμένεται ένας μεγάλος αριθμός εμβολίων για τις επόμενες εβδομάδες. Ωστόσο υπάρχει και η βεβαιότητα ότι δεν μπορεί να υπάρξει "δραστική χαλάρωση των μέτρων αν δεν δούμε σαφώς μικρότερους αριθμούς ημερήσιων κρουσμάτων". Στέκονται ωστόσο στην εκτίμηση των ειδικών ότι ο καιρός που αλλάζει είναι σαφώς ένας παράγοντας ο οποίος ευνοεί την μεταφορά των δραστηριοτήτων σε εξωτερικούς χώρους. 

Mιλώντας στο ΜEGA για την πανδημία, o καθηγητής υγειονομικής και περιβαλλοντικής μηχανικής ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, ανέφερε ότι η πορεία τις επόμενες δυο βδομάδες θα είναι αυξητική, ενώ καλό θα ήταν να διατηρηθεί ένα επίπεδο περιορισμού για αυτή τη χρονική περίοδο, αλλά με στόχο την κατάλληλη προετοιμασία για άνοιγμα με μεγαλύτερη υγειονομική ασφάλεια.

Υποστήριξε ότι υπάρχουν τρόποι για να ανοίξουν κάποιες δραστηριότητες, αλλά χρειάζεται προγραμματισμός.

Από την πλευρά της η πρόεδρος νοσοκομειακών γιατρών, κα Ματίνα Παγώνη ισχυρίστηκε ότι το lockdown δεν αποδίδει και ότι πρέπει να γίνουν κινήσεις για  να σταματήσει η πίεση του κόσμου και να ξεκινήσει η χαλάρωση των μέτρων. Για την μετακίνηση από νομό σε νομό, είπε ότι είναι πολύ νωρίς ακόμα.

Ανοίγουν τη Δευτέρα

Κοινός παρονομαστής στις εκτιμήσεις λοιμωξιολόγων και επιτελών των αρμόδιων υπηρεσιών που χαράσσουν την στρατηγική αντιμετώπισης της πανδημίας είναι η διαπίστωση ότι το lockdown δεν απέδωσε τα αναμενόμενα αποτελέσματα και έτσι από Δευτέρα φαίνεται ότι ανοίγουν τα κομμωτήρια, τα κέντρα αισθητικής και οι εξωτερικοί αρχαιολογικοί χώροι.

Η στόχευση για το λιανεμπόριο είναι να ξεκινήσει σταδιακά η λειτουργία κάποιων καταστημάτων από τις 29 Μαρτίου εφόσον έχουν πέσει τα ημερήσια κρούσματα. Σε περίπτωση που αναζητηθεί δεύτερη ημερομηνία, αυτή είναι η 4η Απριλίου. Το υπουργείο Ανάπτυξης επιδιώκει να συμφωνηθεί καθολικό άνοιγμα του λιανεμπορίου με περιορισμό ατόμων εντός των  καταστημάτων βάσει των τετραγωνικών και συνδυασμό της χρήσης του νέου SMS στο πενταψήφιο 13032, όπως πρώτη είχε αποκαλύψει η Realnews πριν από έναν μήνα.  

Το real.gr επικοινώνησε με στέλεχος της κυβέρνησης, σύμφωνα με τον οποίο με τα επιδημιολογικά δεδομένα της χθεσινής ημέρας φαίνεται ότι η Επιτροπή Λοιμωξιολόγων θα εισηγηθεί το άνοιγμα συγκεκριμένων καταστημάτων από τη Δευτέρα αλλά και την σταδιακή άρση άλλων περιορισμών, με γνώμονα την ενίσχυση της οικονομικής δραστηριότητας χωρίς όμως να υπάρξει περεταίρω επιδημιολογική επιβάρυνση.

Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα από τη Δευτέρα 22 Μαρτίου αναμένεται να ανοίξουν τα καταστήματα προσωπικής υγιεινής όπως τα κομμωτήρια και περιποίησης άκρων.

Επίσης, συζητείται να επιτραπεί και το άνοιγμα των βιβλιοπωλείων.

Το πράσινο φως από την Επιτροπή Λοιμωξοιολόγων είναι πολύ πιθανόν να δοθεί και για το άνοιγμα των αρχαιολογικών χώρων ενώ σχεδόν βέβαιο είναι ότι από το Σάββατο θα περιοριστεί η χρονική διάρκεια της απαγόρευσης κυκλοφορίας από τις 7 το απόγευμα που ισχύει σήμερα στις 9 το βράδυ και επίσης θα επιτρέπεται η μετάβαση σε άλλο δήμο με το αυτοκίνητο ή το δίκυκλο για λόγους άθλησης.

Την ίδια στιγμή, όπως όλα δείχνουν, για τουλάχιστον άλλη μια εβδομάδα θα παραμείνουν κλειστά τα καταστήματα του λιανεμπορίου.