Quantcast

Το ΣτΕ «πάγωσε» τη χρήση jet ski, flyboart και σκαφών στον Πλατύ Γιαλό της Μυκόνου

Οι Ανώτατοι Δικαστές έκαναν δεκτή την προσφυγή της ξενοδοχειακής μονάδας Mykonian Dove.

«Κόκκινο» άναψε το Συμβούλιο της Επικρατείας στη χρήση jet ski, flyboart, σκαφών κ.λπ., στη γνωστή παραλία Πλατύς Γιαλός Μυκόνου, επικαλούμενο λόγους ασφάλειας  των λουομένων.

Οι Ανώτατοι Δικαστές, κάνοντας δεκτή την προσφυγή της ξενοδοχειακής μονάδας Mykonian Dove, ανέστειλαν την από 2.11.2021 απόφαση του λιμενάρχη Μυκόνου με την οποία ανανεώθηκε η έγκριση εκμίσθωσης ενοικιάσεως θαλάσσιων μέσων αναψυχής που είχε δοθεί σε επιχειρηματία στην περιοχή.

Ο συγκεκριμένος, μπροστά στην παραλία της ξενοδοχειακής μονάδας:

1) εγκατέστησε πλωτή εξέδρα μήκους 36,5 μέτρων,

2) ενοικιάζει θαλάσσια μέσα αναψυχής, όπως είναι 3 jet ski, 20 θαλάσσια δακτυλίδια, 2 θαλάσσια έλκηθρα, ένα σύστημα υδροπροωθούμενης ανύψωσης (flyboart) το οποίο συνδέεται με θαλάσσιο μοτοποδήλατο, 3 κανό, 3 stand up paddlihg, 4 θαλάσσια σκι, κ.λπ.  και

3) διαθέτει και λειτουργεί 7 σκάφη για τις ανάγκες υποστήριξης των συγκεκριμένων θαλάσσιων δραστηριοτήτων.

Μετά από έντονες διαμαρτυρίες της ξενοδοχειακής μονάδας ελήφθη απόφαση από τις αρμόδιες αρχές, για μεταφορά της επιχείρησης από την παραλία του Πλατύ Γιαλού στην ακριβώς διπλανή παραλία Μεγάλη Άμμος που βρίσκεται σε απόσταση 500 μέτρων.

 Όμως, ο επιχειρηματίας προσέφυγε  στο Διοικητικό Εφετείο  Πειραιά το οποίο με προσωρινή διαταγή  του στις 20.4.2022, «πάγωσε» τη  μεταφορά της επιχείρησης στη  νέα τοποθεσία που είχε επιλεγεί.

Οι σύμβουλοι Επικρατείας ωστόσο, με απόφαση της Επιτροπής Αναστολών (65/2022) , αποφάνθηκαν ότι «υφίστανται  λόγοι δημοσίου συμφέροντος για την μετακίνηση της δραστηριότητας εκμίσθωσης θαλάσσιων μέσων αναψυχής» σε άλλο σημείο εκτός της παραλίας του Πλατύ Γιαλού και οι οποίοι «επιβάλλουν να εξασφαλιστεί η  παύση της δραστηριότητας της εκμίσθωσης θαλάσσιων μέσων αναψυχής στην παραλία Πλατύς Γιαλός».

Κατά τους Ανώτατους Δικαστές , η αίτηση  ακύρωσης της ξενοδοχειακής επιχείρησης είναι «προδήλως βάσιμη» καθώς η οικονομική ζημιά που επικαλείται ο επιχειρηματίας ότι θα υποστεί από τη μεταφορά της επιχείρησής του, είναι επανορθώσιμη, σταθμιζόμενη με την βλάβη της ξενοδοχειακής μονάδας, η οποία συνίσταται στον κίνδυνο ασφάλειας των λουομένων πελατών της.

Εξάλλου, κατά το ΣτΕ, δεν εμποδίζεται η επαγγελματική δραστηριότητα του επιχειρηματία σε άλλο θαλάσσιο χώρο, δηλαδή στην Μεγάλη Άμμο. Με αυτό το σκεπτικό έγινε δεκτή η αίτηση της ξενοδοχειακής μονάδας για αναστολή της απόφασης του λιμενάρχη, μέχρι να εκδοθεί απόφαση επί της κυρίας αίτησης ακύρωσης που έχει κατατεθεί .