Quantcast

Το σχέδιο «ολικής αποτροπής» των Τούρκων από την Πολεμική Αεροπορία

Η πρωτοφανής τουρκική προκλητικότητα από αέρος με το αμόκ υπερπτήσεων αντιμετωπίζεται με ψυχραιμία μεν από την ηγεσία της Πολεμική Αεροπορίας αλλά με αλλαγή του δόγματος.

Έτσι, στο δόγμα «μηδενικής ανοχής» που πρόσφατα είχε υιοθετήσει ήρθε να προστεθεί το σχέδιο της «ολικής αποτροπής» έναντι του μπαράζ υπερπτήσεων, που πλέον ξεπερνά κάθε προηγούμενο.

Πώς μεταφράζεται πρακτικά το σχέδιο της «ολικής αποτροπής». Δεν υπάρχει «μερική» αλλά καθολική αντιμετώπιση κάθε τουρκικής παραβίασης ή υπερπτήσης πάνω από εθνικό έδαφος και δεν υπάρχει καμία χαλάρωση λόγω κορωνοϊού, μας εξηγούσε στρατιωτική πηγή.

 
Η ηγεσία της Πολεμικής Αεροπορίας έδωσε εντολή για δυναμική απάντηση, απογειώνοντας συνολικά 14 ελληνικά οπλισμένα μαχητικά απέναντι στα 6 τουρκικά. Η αναλογία είναι κάτι περισσότερο από 1 προς 2, δείχνοντας την αποφασιστικότητα της Πολεμικής Αεροπορίας.

Οι Έλληνες πιλότοι απάντησαν με μπαράζ αερομαχιών και 5 εμπλοκές.

Σε αυτά θα πρέπει να προστεθεί μία ποιοτική παρατήρηση: Φαίνεται πώς οι Τούρκοι πιλότοι που πραγματοποιούν όλες αυτές τις υπερπτήσεις και παραβιάσεις είναι συγκεκριμένοι. Δεν υπάρχει εναλλαγή κι επίσης φαίνεται ότι ένα ή το πολύ δύο ζεύγη αεροσκαφών προχωρούν στο μπαράζ των υπερπτήσεων ή των παραβιάσεων, που δείχνει ότι κάτι τρέχει στην Τουρκία και στις διαθεσιμότητες πιλότων, ακόμη και αεροσκαφών.

Φαινομενικά η Τουρκία προσπαθεί να συντηρήσει την ένταση όπως και τα νούμερα που γράφει το κοντέρ, όμως, η πραγματικότητα δεν συνάδει με τους αριθμούς.

Στο σύνολο της χθεσινής ημέρας, πάντως, καταγράφηκαν 43 παραβιάσεις και 5 εμπλοκές.

Σε ότι αφορά τα στατιστικά των υπερπτήσεων, πλέον κάθε ημέρα που περνάει καταγράφεται νέο ιστορικό ρεκόρ προκλητικότητας από την Τουρκίας.

Όπως φαίνεται και στα επίσημα στοιχεία καταγραφής του ΓΕΕΘΑ, που κοινοποιούνται και στο υπουργείο εξωτερικών πλέον.