Quantcast

Το υπ. Δικαιοσύνης στέλνει τον «Mr.Bitcoin» στη Γαλλία - Ξεκινά πάλι απεργία πείνας, αντιδρά και η Ρωσία

Τον Αλεξάντερ Βίνικ , ζητούσαν Ρωσία Αμερική και Γαλλία. Ο Άρειος Πάγος αποφάσισε την έκδοσή του και στις τρεις.  Ο αποκαλούμενος και «Mr.Bitcoin» ήθελε να εκδοθεί στην πατρίδα του, τη Ρωσία, όπου βρίσκεται η οικογένειά του, η άρρωστη σύζυγός του και τα δύο ανήλικα παιδιά του. Το Υπουργείο Δικαιοσύνης που είχε και τον τελευταίο λόγο τον δίνει στη Γαλλία.

Και όπως αναφέρεται στην σχετική απόφαση που υπέγραψε την Παρασκευή ο υπουργός Κώστας Τσιάρας, δεύτερος προορισμός πρέπει να είναι οι ΗΠΑ και τέλος η Ρωσία, άρα η προϋπόθεση είναι πως όταν τελειώσει με τις δικαστικές εκκρεμότητες στην Γαλλία θα εκδοθεί στις ΗΠΑ.

Το γεγονός αυτό προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Ρώσικης πρεσβείας που σε σχετική ανακοίνωσή της αναφέρει μεταξύ άλλων ότι «Λυπούμαστε για το γεγονός ότι το τεκμηριωμένο αίτημα της Γενικής Εισαγγελίας της Ρωσίας για την ως προτεραιότητα έκδοση του Αλεξάντρ Βίνικ στη χώρα της υπηκοότητάς του αγνοήθηκε». 

Έντονη ήταν η αντίδραση και του ίδιου του Βίνικ που ξεκίνησε νέα απεργία πείνας, κάνοντας λόγο για άδικη απόφαση και για "θανατική καταδίκη". Σύμφωνα με τη δικηγόρο του Ζωή Κωνσταντοπούλου δεν έχει ακόμη λάβει γνώση της απόφασης καθώς του επιδόθηκε στα Ελληνικά.

Επίσης, υπέβαλλε την Παρασκευή το απόγευμα  αίτηση αναστολής και αίτηση ακύρωσης στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ενώ όπως λέει ούτε η ίδια δεν γνωρίζει ακόμη το ακριβές περιεχόμενο της απόφασης.

Ο 40χρονος Ρώσος εξακολουθεί να νοσηλεύεται φρουρούμενος σε νοσοκομείο της Αθήνας, με προβλήματα υγείας μετά την προηγούμενη απεργία πείνας 88 ημερών που είχε κάνει, από το Νοέμβριο του 2018 μέχρι τον Φεβρουάριο του 2019.

Ο Βίνικ είχε συλληφθεί στη Χαλκιδική στις 25 Ιουλίου 2017 ενώ παραθέριζε με τη σύζυγο και τα δύο παιδιά του.