Quantcast

Το υπερ-σκάφος του Στρατού στο Δέλτα του Έβρου

Εδώ και ένα μήνα λειτουργεί στο ΓΕΕΘΑ ειδικό τμήμα αποδοχής δωρεών για την ενίσχυση των επιχειρήσεων στον Έβρο. 

Και σε αυτό το κάλεσμα φαίνεται ότι πολλοί Έλληνες επιχειρηματίες αλλά και ιδιώτες έχουν ανταποκριθεί. Η εταιρεία ΟΝΕΧ – Ναυπηγεία Νεώριου Σύρου είχε εδώ και μήνες παραχωρήσει για δοκιμή στην αστυνομία, στο Δέλτα του Έβρου, ένα ειδικά διαμορφωμένο σκάφος, κατασκευασμένο εξ ολοκλήρου από ελληνικά χέρια στα αναγεννημένα ναυπηγεία Σύρου, με ελληνικής διαμόρφωσης ηλεκτρονικά μέσα.

Πρόκειται για αλουμινένιο σκάφος με βύθισμα μόλις 40 εκατοστών, που το καθιστά ιδανικό για επιχειρήσεις στο Δέλτα του Έβρου, που ο πυθμένας παρουσιάζει μεγάλες βαθομετρικές αυξομειώσεις. Φέρει πλήρωμα 4 ατόμων και κινείται με εξωλέμβια μηχανή 150 ίππων.
 

Σύμφωνα με πληροφορίες του enikos.gr, κομβικό ρόλο σε αυτή την πολύ σημαντική προσθήκη στον Ελληνικό Στρατό έχει παίξει ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, ενώ ο ίδιος ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, έχει κάνει πολύ και αθόρυβη δουλειά ώστε να ενισχύσει με διάφορες πρωτοβουλίες μέσω δωρεών την επιχειρησιακή δυνατότητα των Ενόπλων Δυνάμεων, τρέχοντας μάλιστα και την συγκεκριμένη δωρεά. Μάλιστα, πληροφορίες του enikos.gr κάνουν λόγο και για άλλες πρωτοβουλίες του κου Παναγιωτόπουλου, που σύντομα θα δουν και το φως της δημοσιότητας.

Ο πρόεδρος της ΟΝΕΧ, Πάνος Ξενοκώστας, είναι ο ένας από τους επιχειρηματίες που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα και η δωρεά του σκάφους, που με όλο τον εξοπλισμό του κοστίζει πάνω από 1 εκατ. ευρώ, δείχνει τον δρόμο και σε άλλους επιχειρηματίες.

Για να γίνει αντιληπτό πόσο αυξάνει κατακόρυφα τις δυνατότητες επιτήρησης του Δέλτα από τον Στρατό, το σύστημα των αισθητήρων είναι πλήρως λειτουργικό υπό αντίξοες καιρικές συνθήκες και θερμοκρασίες περιβάλλοντος (θερμοκρασίες λειτουργίας -32°C ως +55°C) και δίνει τη δυνατότητα επιτήρησης στόχων μεγάλων αποστάσεων σύμφωνα με τα κριτήρια αναφοράς (Johnson, NATO STANAG 4347) που είναι:

o 8.5 Km για άνθρωπο σε όρθια θέση (0.5m x 1.8m),

o 16.5 km για στόχο NATO (2.3m x 2.3m)

Αξίζει να σημειωθεί ότι το σύστημα δουλεύει αυτόνομα και σε διασύνδεση με το κέντρο επιχειρήσεων.

Την επιχειρησιακή ευθύνη θα αναλάβει η 12η Μεραρχία.