Quantcast

Τουρκική πρόκληση στο Φαρμακονήσι: Σε Frοntex και ΕΕ το βίντεο που κάνει τον γύρο του κόσμου

Το βίντεο ντοκουμέντο από το περιστατικό ήρθε στο φως της δημοσιότητας και η ελληνική πλευρά φέρνει την Τουρκία προ των ευθυνών της προχωρώντας σε σειρά διπλωματικών κινήσεων.

Τον κίνδυνο ενός «ατυχήματος» στο Αιγαίο, ως αποτέλεσμα της τουρκικής προκλητικότητας, επιβεβαιώνει το επεισόδιο στο Φαρμακονήσι που έλαβε χώρα στις 5 Ιανουαρίου, όταν τουρκική ακταιωρός επιχείρησε να εμβολίσει σκάφος του Λιμενικού. 

Η Ελλάδα έχει στείλει φωτογραφίες και βίντεο από το περιστατικό στην Frontex ενώ ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας απέστειλε επιστολή προς τον Υπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας, Ζοζέπ Μπορέλ, τονίζοντας πως οι προκλήσεις αυξάνουν τις πιθανότητες «ατυχήματος», σε μία περίοδο που οι εντάσεις στο Αιγαίο είναι στο «κόκκινο» σε θάλασσα και αέρα.

Σύμφωνα με τον Alpha, από την Frontex αναφέρουν πως τους εξέπληξε η επιθετικότητα και η ωμότητα του συγκεκριμένου βίντεο από το Φαρμακονήσι. Θέση πήρε και το State Department θυμίζοντας στην Τουρκία πως η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα όλων των χωρών πρέπει να είναι σεβαστές και να προστατεύονται.

 

Κ. Φίλης: «Πάντα υπάρχει ο κίνδυνος ατυχήματος»

Ο αναλυτής διεθνών θεμάτων του ΑΝΤ1, Κωνσταντίνος Φίλης, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο με τον Νίκο Χατζηνικολάου, υποστηρίζει ότι ο Ερντογάν θα μείνει στα λόγια και εξήγησε τους παράγοντες που τον υποχρεώνουν να μην τραβήξει κι άλλο το σκοινί.

«Οι ρητορικές εξάρσεις της Τουρκίας θα συνεχιστούν όπως και τα τζαρτζαρίσματα στο Αιγαίο, ανάμεσα στα Λιμενικά και τις ακταιωρούς υπάρχει πάντα ο κίνδυνος ατυχήματος ή προβοκάτσιας. Οι ελληνικές Αρχές επιδεικνύουν πάντα ψυχραιμία ωστόσο τι θα συμβεί αν έχουμε κάποιον τραυματία ή έναν νεκρό;», σημείωσε χαρακτηριστικά ο αναλυτής. 

«Εκτιμώ ωστόσο ότι ο Ερντογάν θα μείνει στα λόγια και ότι του είναι εξαιρετικά δύσκολο να περάσει στην πράξη» τόνισε ο Κ.Φίλης, σημειώνοντας ότι ο Τούρκος πρόεδρος έχει μπει στο στόχαστρο ως ο «Δούρειος Ίππος» του Πούτιν.

Παράλληλα, ο αναλυτής ανέφερε ότι δεν έχει υποβληθεί κανένα αίτημα για προμήθεια των F-16 από αμερικανικής πλευράς, ενώ τόνισε ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο για τον Τζο Μπάιντεν -ακόμα κι αν το επιθυμούσε- να κοντραριστεί με το Κογκρέσο όταν η Τουρκία συμπεριφέρεται με αυτόν τον τρόπο. Μάλιστα, εκτίμησε ότι σε ένα τέτοιο κλίμα, μια πρόκληση κρίσης με την Ελλάδα, θα αποτελούσε «ταφόπλακα» στις επιδιώξεις της Τουρκίας για αγορά και εκσυγχρονισμό των F-16. 

Τέλος, σημείωσε χαρακτηριστικά πως η Άγκυρα δεν θα ήθελε να ανοίξουν δικαστικές ή οικογενειακές υποθέσεις που είναι σε γνώση των Αμερικανών και οι οποίες θα του κόστιζαν εκλογικά. 

Δείτε το βίντεο του ΑΝΤ1:

 

Bίντεο ντοκουμέντο από την ακραία πρόκληση των Τούρκων

Τις προκλήσεις των Τούρκων στο Αιγαίο που αντιμετωπίζουν σχεδόν καθημερινά τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος καταγράφει το παρακάτω νέο βίντεο - ντοκουμέντο από το επεισόδιο με την τουρκική ακταιωρό που είχε φέρει στο φως της δημοσιότητας η εφημερίδα «Δημοκρατία».

Στο βίντεο ντοκουμέντο που προβλήθηκε από τον ΑΝΤ1, έχει καταγραφεί η στιγμή που τουρκικό σκάφος προσπαθεί να εμβολίσει την πρύμνη της ελληνικής ακταιωρού.

Οι Λιμενικοί ενήργησαν με πρωτοφανή ψυχραιμία και επαγγελματισμό και πυροβόλησαν στον αέρα, σε ασφαλή τομέα, ως προειδοποίηση.

Σημειώνεται ότι εάν ήθελαν και το εκτιμούσαν ως αναγκαίο, τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος μπορούσαν να πυροβολήσουν στις μηχανές του τουρκικού σκάφους και να το ακινητοποιήσουν, καθώς οι σκηνές με την πρόκληση από την τουρκική ακταιωρό διαδραματίστηκε εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων. Νωρίτερα, οι Έλληνες λιμενικοί είχαν διώξει από την περιοχή τουρκικά αλιευτικά.