Καταπέλτης είναι το κατηγορητήριο για το θανατηφόρο ατύχημα που σημειώθηκε τον Νοέμβριο του 2021 σε εργοστάσιο στο Κερατσίνι, με θύμα την οκτάχρονη Ολγα.
Το παιδί βρήκε ασφυκτικό θάνατο, όταν εγκλωβίστηκε από την ηλεκτροκίνητη συρόμενη πόρτα εισόδου. Η δίκη ορίστηκε για τις 3 Ιουνίου στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Πειραιά, ενώ στο εδώλιο θα καθίσουν ο πρόεδρος της εταιρείας, τρεις υπάλληλοι, καθώς και η γιαγιά του παιδιού για παραμέληση εποπτείας ανηλίκου.
Με την κατηγορία της ανθρωποκτονίας από αμέλεια θα δικαστεί ο φύλακας του εργοστασίου Β.Α., ο οποίος βρισκόταν στο θυρωρείο, στον προαύλιο περιφραγμένο χώρο της εταιρείας. Είχε ήδη ανοίξει την ηλεκτροκίνητη συρόμενη πόρτα εισόδου των φορτηγών, προκειμένου να εξέλθει κάποιο όχημα και είχε την ευθύνη για να την κλείσει.
Σύμφωνα με το κατηγορητήριο που αποκαλύπτει η Realnews, ο φύλακας αφενός «πάτησε το μπουτόν για να κλείσει η ηλεκτροκίνητη συρόμενη πόρτα, χωρίς να βεβαιωθεί ότι θα έκλεινε με ασφάλεια και ότι δεν υφίστατο κίνδυνος για τρίτα πρόσωπα κατά τη διαδικασία κλεισίματος», αφετέρου «δεν παρέμεινε στο σημείο για να επιβλέψει την κίνηση της πόρτας μέχρι να κλείσει, αλλά αποχώρησε -αμέσως μετά το πάτημα του μπουτόν- προς τον χώρο της αποθήκης του εργοστασίου».
Η μικρή Ολγα έβαλε το χέρι της αλλά και το σώμα της στην πορεία της πόρτας, πιστεύοντας προφανώς ότι διέθετε αισθητήρες ασφαλείας και ότι θα σταματούσε, κάτι όμως που δεν έγινε. Το παιδί εγκλωβίστηκε και βρήκε τραγικό θάνατο.
Την κατηγορία της υπόθαλψης αντιμετωπίζει ο υπάλληλος Γ.Α., καθώς «γνώριζε ότι υπαίτιος για τον θανάσιμο τραυματισμό της ανήλικης ήταν ο επίσης κατηγορούμενος Β.Α., εντούτοις του έδωσε εντολή να αποχωρήσει από τον χώρο του εργοστασίου προτού αφιχθεί η Αστυνομία, προκειμένου με τον τρόπο αυτό να δυσχεράνει τις Αρχές στη διαλεύκανση του εγκλήματος».
Ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας Κ.Σ. κατηγορείται για ηθική αυτουργία σε υπόθαλψη, καθώς «επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον συγκατηγορούμενό του Γ.Α. και με πειθώ, προτροπές και παραινέσεις προκάλεσε σε εκείνον την απόφαση να τελέσει το αδίκημα της υπόθαλψης».
«Κανείς δεν βοήθησε»
Στην αγωγή της η μητέρα της Ολγας κατηγορεί τους εναγόμενους για αναλγησία. Οπως σημειώνει, στις 17:50 υπάλληλος εντόπισε το παιδί της που είχε εγκλωβιστεί, χωρίς όμως να πράξει οτιδήποτε για να το βοηθήσει.
Ενα λεπτό μετά πέρασε από το ίδιο σημείο μιλώντας στο κινητό του «και πάλι χωρίς να πατήσει τον διακόπτη για να ανοίξει την πόρτα και να δει αν το παιδί μου είναι ζωντανό ή όχι». Η συρόμενη πόρτα άνοιξε στις 17:57 για να εξέλθει κάποιο αυτοκίνητο.
Το άψυχο κορμί της Ολγας έπεσε στο έδαφος. «Και πάλι δεν προσέτρεξε κανένας να βοηθήσει, έστω και αργοπορημένα, την κόρη μου. Στις 18:07 ένας υπάλληλος πλησίασε το άψυχο κορμί του παιδιού και το σκούντηξε με το πόδι. Μόλις δύο λεπτά νωρίτερα και μισή ώρα μετά τον εγκλωβισμό της Ολγας, είχε ειδοποιηθεί το ΕΚΑΒ από τον υπάλληλο Ν.Β., ο οποίος θα δικαστεί με την κατηγορία της ψευδούς κατάθεσης. Ειδικότερα, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, «κατέθεσε ψευδώς ότι αυτός ήταν που άνοιξε την πόρτα από το μπουτόν του θυρωρείου, προκειμένου να εισέλθουν η Αστυνομία και το ΕΚΑΒ, καθώς και ότι δεν γνώριζε ποιος είχε κλείσει τη συρόμενη πόρτα που εγκλώβισε την ανήλικη και επέφερε τον θάνατό της. Ωστόσο ο κατηγορούμενος γνώριζε ότι τα όσα κατέθεσε ήταν ψευδή».
H γιαγιά
Κατηγορούμενη στην υπόθεση είναι και η γιαγιά του παιδιού. Είχε μεταβεί με την εγγονή της στο σούπερ μάρκετ, όταν την έχασε από τα μάτια της, με αποτέλεσμα η Ολγα να διανύσει μια απόσταση 220-240 μέτρων μέχρι το εργοστάσιο, όπου εγκλωβίστηκε στη συρόμενη πόρτα.
«Αναμένουμε την τιμωρία των υπευθύνων της εταιρείας και τη δικαίωση της μνήμης της Ολγας», δήλωσε στην «R» ενόψει της δίκης ο δικηγόρος της οικογένειας, Γιάννης Μπαρκαγιάννης.