Quantcast

Τρομάζει η μετάλλαξη «Δέλτα» που «μεταδίδεται σαν την ανεμοβλογιά»

Μεγαλώνει καθημερινά η ανησυχία για τη μετάλλαξη «Δέλτα». Διεθνείς έρευνες και μελέτες των μεγάλων ιατρικών κέντρων, όπως το CDC, επιβεβαιώνουν τη μεγάλη μεταδοτικότητα της συγκεκριμένης μετάλλαξης, την οποία μεταφέρουν εμβολιασμένοι και ανεμβολίαστοι και κολλούν το ίδιο εύκολα.  

H Δρ Ροσέλ Γουαλένσκι, επικεφαλής των CDC, παραδέχθηκε ότι αν και δεν νοσούν εύκολα, οι εμβολιασμένοι φέρουν στη μύτη και τον λαιμό τους τόσο ιικό φορτίο της Δέλτα όταν κολλήσουν όσο και οι μη εμβολιασμένοι, άρα μπορεί να μεταδώσου εξίσου εύκολα τον κορωνοϊό όσο και εκείνοι που δεν έχουν εμβολιαστεί — αν και όχι τόσο συχνά.

«Ένα άτομο μπορεί να μολύνει 9 άτομα ακόμα και σε εξωτερικούς χώρους. Επομένως πρέπει να μεγαλώσει το ποσοστό των εμβολιασμένων και εννοείται να κρατάμε τη μάσκα και να παίρνουμε μέτρα ιδίως στις διακοπές» είπε η καθηγήτρια Επιδημιολογίας Θ. Ψαλτοπούλου στο STAR ενώ ο  καθηγητής Προληπτικής Ιατρικής, Γιάννης Τούντας τόνισε στον ΣΚΑΪ ότι η μετάλλαξη «Δέλτα» φέρνει πιο κοντά και την τρίτη δόση εμβολίου αλλά και τον εμβολιασμό μικρότερων ηλικιών.