Τσιόδρας: 821 τα κρούσματα κορωνοϊού στην Ελλάδα, 78 τα νέα, 22 οι νεκροί

Την ύπαρξη 78 νέων κρουσμάτων, 821 συνολικά καταγεγραμμένων ασθενών από κορωνοϊό στη χώρα μας, ανακοίνωσε  ο λοιμωξιολόγος, εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, Σωτήρης Τσιόδρας, στην καθημερινή ενημέρωση των πολιτών για την εξέλιξη της πανδημίας. Μέχρι στιγμής 22 συνάνθρωποί μας έχουν χάσει τη ζωή τους,

Ο κ. Τσιόδρας είπε ότι 134 άτομα νοσηλεύονται με το 60% αυτών να είναι άνδρες, ενώ 53 άτομα βρίσκονται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, με τον μέσο όρο ηλικίας τους να είναι τα 67 έτη και οι περισσότεροι να είναι άνδρες και να έχουν υποκείμενα νοσήματα.

Δύο άνθρωποι έχασαν σήμερα τη ζωή τους. Συνολικά έχασαν τη ζωή τους 22 άτομα, με τον μέσο όρο ηλικίας να είναι τα 75 έτη, ενώ από τα θύματα οι 18 είναι άνδρες αι οι 4 γυναίκες. Οι 21 είχαν υποκείμενα νοσήματα.

Επίσης, 36 άτομα έχουν πάρει εξιτήριο, ενώ συνολικά έχουν γίνει πάνω από 10.000 τεστ για τον ιό.

Ο Σωτήρης Τσιόδρας σημείωσε πως για την ώρα δεν υπάρχει μεγάλη εκθετική αύξηση κρουσμάτων κορωνοϊού στην Ελλάδα.

«Τα σπίτια που έχουν ηλικιωμένους, οι οίκοι ευγηρίας, χώροι προστασίας παθόντων είναι οι κύριοι χώροι στους οποίους θέλουμε να μπει ούτε ένα ύποπτο κρούσμα» είπε κλείνοντας ο λοιμωξιολόγος.

Σε όλο τον κόσμο ένα από τα μέρη που πλήττονται περισσότερο, σύμφωνα με τον κ. Τσιόδρα, είναι τα γηροκομεία. «Δεν θέλω να κάνω αναφορά στην τραγική εικόνα των οίκων στην Ισπανία και τι αντιμετώπισαν οι υπέργηροι εκεί» είπε χαρακτηριστικά.

Χαρδαλιάς: Σε καραντίνα δύο εβδομάδων η κοινότητα Εχίνου στην Ξάνθη

Από την πλευρά του, ο Νίκος Χαρδαλιάς τόνισε ότι θα υπάρξει ειδικό έντυπο για όσους φροντίζουν αδέσποτα εντός του δήμου τους και ότι η μετάβαση σε γιατρό καλύπτει και τη μετάβαση σε κτηνίατρο.  

Ο υφυπουργός τόνισε ότι εντατικοποιούνται οι έλεγχοι σε όσους βρίσκονται σε καραντίνα και έκανε έκκληση να μην βγαίνουν από το σπίτι τους. 

Παράλληλα, επεσήμανε ότι στην Ξάνθη που υπάρχουν εννέα κρούσματα κηρύχθηκε η περιοχή Εχίνου σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης και επιβλήθηκε προσωρινός αποκλεισμός κατοίκων. Θα διατηρηθεί για δυο εβδομάδες. 

«Η σημερινή ημέρα είναι ξεχωριστή αλλά και φαντάζει ιδιαίτερη, γιατί και γιορτάζουμε την εθνική μας επέτειο, αλλά γράφουμε και τη δική μας ιστορία ως κοινωνία, δίνουμε τη δική μας μάχη, άλλοι στην πρώτη γραμμή και άλλοι περισσότεροι από εμάς στο σπίτι τους, σεβόμενοι τον περιορισμό της κυκλοφορίας πολιτών που βρίσκεται σε ισχύ», ανέφερε  ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη.