Quantcast

Τσιόδρας για «Όμικρον»: Έρχεται πανευρωπαϊκή επιδημία τεραστίων διαστάσεων - Bίντεο

Aνοιχτό το ενδεχόμενο για τη λήψη νέων μέτρων σε περίπτωση που χρειαστεί λόγω της παραλλαγής «Όμικρον», άφησε ο Σωτήρης Τσιόδρας μιλώντας στην ενημερωτική εκδήλωση που διοργάνωσε η Ιατρική σχολή του ΕΚΠΑ.

Ο Σωτήρης Τσιόδρας σημείωσε ότι «η κατάσταση στην Ευρώπη μας ανησυχεί», ενώ τόνισε ότι «δείχνει την ταχεία διασπορά μιας νέας μετάλλαξης που ενδεχομένως θα οδηγήσει σε μια πανευρωπαϊκή επιδημία τεραστίων διαστάσεων».

Παράλληλα τόνισε πως «είμαστε σε επιφυλακή και επαγρύπνηση για λήψη τυχόν περαιτέρω μέτρων αν χρειαστεί». «Σίγουρα η χώρα μας δεν έχει μπει σε αυτή τη φάση» πρόσθεσε και διευκρίνισε ότι «υπάρχει βέβαια ο κίνδυνος, όπως είπαν οι καθηγητές επιδημιολογίας, να υποκρύπτεται ένα κύμα Όμικρον μέσα σε ένα τωρινό κύμα Δέλτα, κάτι που το παρακολουθούμε συνεχώς».

Αναφερόμενος στα μέτρα για τον κορωνοϊό, τόνισε ότι κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης επισημάνθηκαν η σημασία της τρίτης δόσης, τα rapid tests, η χρήση μάσκας και ο καλός αερισμός τον χώρων. «Όλα αυτά είναι μέτρα» συμπλήρωσε και ανέφερε ότι η επιτροπή θα συνεδριάσει εκ νέου αύριο και θα τοποθετηθεί.

Επιπλέον, ο Σωτήρης Τσιόδρας τόνισε ότι η πιθανότητα επαναλοίμωξης από τον ιό έχει ανέλθει στο 8-9% εξαιτίας της μετάλλαξης Όμικρον.

Ερωτηθείς σε ποιον παραδόθηκε η μελέτη για τις ΜΕΘ, παρέπεμψε στη δήλωσή του της περασμένης εβδομάδας. «Η ερώτηση αυτή δεν είναι επιστημονική. Η απάντησή μου δόθηκε την περασμένη Πέμπτη με δήλωση», είπε χαρακτηριστικά. 

Δείτε το βίντεο:

Από την πλευρά, ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Θεοκλής Ζαούτης αναφερόμενος στην παραλλαγή Όμικρον, τόνισε πως δεν αντιμετωπίζουμε τα προβλήματα που εμφανίζονται, για παράδειγμα στο Λονδίνο.

«Μπαίνουμε σε μία διαδικασία αυξημένης ιχνηλάτησης. Πολύ πιθανό να δούμε αυξημένο testing» και πρόσθεσε πως ανάλογα με την εξέλιξη μπορεί να χρειαστούν κάποια νέα μέτρα.

Η καθηγήτρια παιδιατρικής Μαρία Τσολιά αναφερόμενη στην ασφάλεια των εμβολίων είπε ότι η mRNA τεχνολογία είναι μια επανάσταση, και εκτίμησε ότι σύντομα θα δούμε να παρασκευάζονται κι άλλα εμβόλια για λοιμώδη νοσήματα με βάση αυτή την μεθοδολογία. Η ίδια ξεκαθάρισε ότι το εμβόλιο δεν μπαίνει στο γενετικό υλικό του ανθρώπου και δεν το τροποποιεί.

«Μπορούμε να το δίνουμε με ασφάλεια στις εγκύους» είπε εμφατικά και επισήμανε ότι «δεν θα υπάρξουν επιπτώσεις από τον εμβολιασμό μετά από χρόνια στην υγεία των ανθρώπων που εμβολιάζονται τώρα».

Εξαιρετικά σπάνιοι είναι οι θάνατοι λόγω COVID-19 στα παιδιά ανέφερε στη συνέχεια η Μ.Τσολιά.

Ωστόσο το ενδεχόμενο η παραλλαγή Όμικρον να σχετίζεται με αυξημένη νοσηρότητα στα παιδιά δημιουργεί προβληματισμό.

«Κάποια παιδιά θα χρειαστεί να μπουν και μπαίνουν ήδη λόγω κορωνοϊού στο νοσοκομείο», ανέφερε και πρόσθεσε ότι συνήθως οι επιπλοκές είναι σοβαρή πνευμονία, πιο σπάνια η μυοκαρδίτιδα και η περικαρδίτιδα αλλά και οι θρομβώσεις καθώς και νεφρική ανεπάρκεια.

Ωστόσο η ίδια είπε ότι έχουν 7,5 φορές περισσότερες πιθανότητες να νοσήσουν σοβαρά τα παιδιά με υποκείμενα νοσήματα σε σχέση με τα υγιή παιδιά.

Τα συμπτώματα της μετάλλαξης «Όμικρον»

Από την πλευρά του ο καθηγητής Νίκος Σύψας αναφέρθηκε στα συμπτώματα όσων νόσησαν με κορωνοϊό από το πρώτο κύμα της πανδημίας μέχρι και το τελευταίο με την εμφάνιση της μετάλλαξης Όμικρον.

Όπως είπε ο κ. Νίκος Σύψας «στην αρχή οι ασθενείς με covid ταλαιπωρούνταν κυρίως από πυρετό, ξηρό επίμονο βήχα και σε μικρό βαθμό γαστρεντερικές διαταραχές. Ωστόσο τα πράγματα αλλάξαν όταν ήρθε η μετάλλαξη Δέλτα. Πλέον κυριαρχούν τα συμπτώματα του κρυολογήματος. Μύτη που τρέχει, πονόλαιμος και πονοκέφαλος είναι τα βασικά συμπτώματα».

Στη συνέχεια ο καθηγητής Παθολογικής Φυσιολογίας αναφέρθηκε στα πρώτα στοιχεία για τα συμπτώματα που εμφανίζουν οι ασθενείς με μετάλλαξη Όμικρον λέγοντας πως «τα στοιχεία των πρώτων εβδομάδων δείχνουν ξανά κοινό κρυολόγημα. Οι ασθενείς ταλαιπωρούνται με πονοκέφαλο, κόπωση και μύτη που τρέχει. «Σε περίπτωση λοιπόν που αναρωτηθεί κανείς τι έχει, η απάντηση είναι ''Δεν γνωρίζω'', οπότε η λύση είναι τεστ και κατά προτίμηση μοριακό».

Ο καθηγητής Σύψας αναφέρθηκε, επίσης, και γενικά σε όσους νοσούν στο σπίτι τους με κορωνοϊό διευκρινίζοντας ότι δεν θα πρέπει να παίρνουν από μόνοι τους αντιβιοτικά, κορτιζόνη ή αντιπηκτικά, παρά μόνο αντιπυρετικά ενώ, όπως είπε, θα πρέπει να παρακολουθούν τον πυρετό και το οξυγόνο τους τρεις φορές την ημέρα και όταν ο κορεσμός του οξυγόνου στο οξύμετρο είναι κάτω του 94 ή αν αισθάνονται πολύ άσχημα, τότε πρέπει να πάνε στο νοσοκομείο.