Quantcast

Ζωγραφίζοντας την Τζιά

Οι Κυκλάδες, νησιά απαράμιλλης φυσικής ομορφιάς, μοναδικά, βράχοι θεϊκοί που δεσπόζουν στο Αιγαίο, αποτελούσαν πάντα μία αστείρευτη πηγή έμπνευσης για τους εικαστικούς δημιουργούς.

Μια έκθεση ζωγραφικής με θέματα παρμένα από την Κέα, ένα από τα ωραιότερα και πιο γνωστά για την καλλιτεχνική του κίνηση νησιά των Κυκλάδων.

Ένας από τους πιο αγαπημένους προορισμούς, τόσο κοντά στην Αττική αλλά με τόσο ξεχωριστή ατμόσφαιρα.

Οτζιάς, Βουρκάρι, Κούνδουρος, Ιουλίδα, έγιναν θέματα ζωγραφικών έργων, που θα εκτεθούν στην Κέα τον Αύγουστο.

Η Ειρήνη Κανά και ο Παναγιώτης Τούντας ο καθένας με την δική του εικαστική πρόταση σε μία έκθεση με τίτλο «ΚΕΑ - ΤΖΙΑ», θα συνυπάρξουν καλλιτεχνικά στην γκαλερί ΜΑRINA KEAS.

Η έκθεση θα εγκαινιασθεί στις 14 Αυγούστου στις 8.30 και θα διαρκέσει έως τις 20 Σεπτεμβρίου 2019.

Η Ε. Κανά, θα παρουσιάσει την τελευταία της δουλειά με τοπία από το νησί, 20 πίνακες διαφόρων διαστάσεων.

Ο Μάνος Στεφανίδης, μεταξύ άλλων, γράφει για τα τοπία της Κανά:

Τι ζωγραφίζει, κατά βάθος, η Ειρήνη Κανά όταν πυρπολεί τους καμβάδες της με τέρες και όμπρες, με βερμιγιόν και όχρες, με θερμά πορτοκαλιά χρώματα και μπλε βιολέ, βαθιές συμφωνίες. Ζωγραφίζει , κατά τη γνώμη μου, τη μνήμη που χάνεται, τις ηδονικές , υγρές στιγμές που πέρασαν, τις ιδανικές εικόνες μιας εφηβικής ονειροφαντασίας. Φιλοδοξία της ζωγράφου είναι να καταστήσει εικόνα κάθε μορφή έρωτα. Ερωτα για τη ζωή, για τους ανθρώπους, για τα πράγματα. ίσως, γι αυτό οι πίνακές της είναι τόσο αισθησιακoί, τόσο χυμώδεις με τις ανάγλυφες, παστόζικες πινελιές τους.

O Παναγιώτης Τούντας, θα παρουσιάσει καινούργια έργα, με θέμα θαλασσινά τοπία από την Κέα.

Η Ελένη Δέπου γράφει για την δουλειά του:

Στην πρόσφατη δηµιουργία του Παναγιώτη Τούντα πρωταγωνίστρια είναι η θάλασσα. Η θάλασσα που εµφανίζεται ως πηγή ζωής περικλείοντας όλες τις δυνατότητες της. Η τεχνοτροπία του Τούντα, εµφορείται από ένα ενιαίο πνεύµα παράδοσης και δείχνει µε πόσους τρόπους διαφορετικούς ο καλλιτέχνης µπορεί να εκφράζεται χωρίς ν' αστοχεί στο βαθύτερο πνεύµα που εκπροσωπεί. Κάποιες βιωµένες εικόνες αποτελούν αφετηρία των συνθέσεων. Τον διάλογο αυτόν και τις ψυχικές του συγκινήσεις που αποτυπώνει ο ζωγράφος από τη φύση, τα σύννεφα, τη θάλασσα, τον ορίζοντα. Κατάφερε να συλλάβει όψεις, φως, χρώµα που για καιρό ονειρεύτηκε, που βυθίστηκε ολοκληρωτικά µέσα τους, σε µια φευγαλέα στιγµή.