Quantcast

Αυτή είναι η συμβιβαστική πρόταση της Αθήνας με φράσεις «κλειδιά» που ζητά η προστεθούν στο νέο κείμενο το οποίο θα συζητηθεί μετά το δείπνο

Ολοκληρώθηκε η εξαμερής συνάντηση μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου, Γαλλίας, Γερμανίας, Προέδρου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και Προέδρου της Κομισιόν, για την εξεύρεση συμβιβασμού επί των συμπερασμάτων για την Τουρκία.

Σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται νέο προσχέδιο συμερασμάτων.

Οι «27» θα μετέχουν σε δείπνο εργασίας, όπου θα συζητηθούν τα υπόλοιπα θέματα και μετά το δείπνο θα συζητηθεί εκ νέου το νέο κείμενο των συμπερασμάτων που θα έχει καταθέσει νωρίτερα ο Σαρλ Μισέλ.

Η Ελληνική πρόταση

Συγκεκριμένα η ελληνική συμβιβαστική πρόταση που είδε το Real.gr περιέχει τα εξής διαφορετικά στοιχεία:

- αναφέρει ότι «η ΕΕ παραμένει δεσμευμένη στην δημιουργία περιβάλλοντος εμπιστοσύνης και ενός περιβάλλοντος συνεργασίας και κοινά επωφελούς συνεργασίας με την Τουρκία»

- τονίζει ότι «οι μονομερείς έρευνες για υδρογονάνθρακες πρέπει να τερματιστούν αμέσως»

-  ζητά «όπως η Τουρκία δεσμευθεί στον διάλογο με καλή πίστη και απέχει από μονομερείς ενέργειες που θα έρθουν σε αντίθεση με τα συμφέροντα της ΕΕ και παραβιάζουν το διεθνές δίκαιαο και τα κυριαρχικά δικαιώματα των Κρατών Μελών - κάτι το οποίο αποτελεί απόλυτη προϋπόθεση»

- προσθέτει τη φράση: «η ΕΕ καλοσωρίζει τα βήματα οικοδόμηση εμπιστοσύνης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκία και την ανακοίνωση της επανέναρξης άμεσων διερευνητικών επαφών για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ των δύο κρατών, μέσω διαπραγματεύσεων και προσφυγής στο διεθνές δικαστήριο».

- αναφέρει ακόμη ότι: «η ΕΕ επαναλαμβάνει πως μονομερείς ανακοινώσεις θαλάσσιων δικαιοδοσιών όπως στο χάρτη ‘mavi vatan’  δεν συνάδουν με το δίκαιο της θάλασσας και δεν παράγουν έννομα αποτελεσματα για τρίτες χώρες».

Το αρχικό κείμενο που διένυμε ο Μισέλ

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές ο Πρόεδρος Μισέλ μοίρασε στις αντιπροσωπείες ένα κείμενο που σε γενικές γραμμές εκφράζει την αλληλεγγύη των «27» σε Ελλάδα και Κύπρο, περιλαμβάνει την ένδειξη ότι η ΕΕ διαθέτει όλες τις επιλογές για σε περίπτωση υπαναχώρησης της Τουρκίας από  τον διάλογο.

Το προσχέδιο ζητά τον άμεσο τερματισμό των παράνομων τουρκικών γεωτρήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ και περιλαμβάνει αναφορά στην επικείμενη έναρξη διαπραγματεύσεων για την επίλυση του κυπριακού.

Αναλυτικά στο προσχέδιο που έχει δει το Real.gr καταγράφονται τα εξής:

"Η ΕΕ έχει στρατηγικό ενδιαφέρον για ένα σταθερό και ασφαλές περιβάλλον στη Μεσόγειο του Πάσχα και για την ανάπτυξη μιας συνεργασίας και αμοιβαία επωφελής σχέση με την Τουρκία. Όλες οι διαφορές πρέπει να επιλυθούν μέσω ειρηνικού διαλόγου και σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Σε αυτό το πλαίσιο, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επαναλαμβάνει την πλήρη αλληλεγγύη του προς την Ελλάδα και την Κύπρο, των οποίων τα κυριαρχικά δικαιώματα πρέπει να γίνονται σεβαστά. Η ΕΕ είναι έτοιμη να χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα που έχει στη διάθεσή της για την προώθηση αυτών των στόχων".

"Η ΕΕ χαιρετίζει τα πρόσφατα βήματα οικοδόμησης εμπιστοσύνης από την Ελλάδα και την Τουρκία, καθώς και την ανακοίνωση ότι θα συνεχίσουν τις διερευνητικές συνομιλίες τους. Αυτές οι προσπάθειες πρέπει να συνεχιστούν και να διευρυνθούν".

"Ταυτόχρονα, πρέπει να σταματήσουν οι παραβιάσεις των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί την Τουρκία να απέχει από μονομερείς δραστηριότητες εξερεύνησης υδρογονανθράκων σε αμφισβητούμενες θαλάσσιες περιοχές, κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου, και να αρχίσει διάλογο με στόχο την επίλυση όλων των θαλάσσιων διαφορών μεταξύ Τουρκίας και Κύπρου".

"Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υποστηρίζει την ταχεία επανάληψη των διαπραγματεύσεων υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, για την επίτευξη συμφωνίας για την ίδρυση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα. Πρέπει επίσης να αντιμετωπιστούν ζητήματα μετανάστευσης, καθώς και κατανομή εσόδων από πόρους υδρογονανθράκων. Η ΕΕ είναι έτοιμη να διαδραματίσει ενεργό ρόλο στη στήριξη των διαπραγματεύσεων, μεταξύ άλλων διορίζοντας, μετά την επανάληψη (των συζητήσεων), έναν εκπρόσωπο στην αποστολή του ΟΗΕ".

"Εφόσον διατηρηθούν εποικοδομητικές προσπάθειες για την αντιμετώπιση ζητημάτων στην Ανατολική Μεσόγειο, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συμφώνησε:

- υποστήριξη και ενθάρρυνση της εμβάθυνσης των άμεσων συνομιλιών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας σε πολιτικό και τεχνικό επίπεδο ·

- να ξεκινήσει μια θετική πολιτική ατζέντα ΕΕ-Τουρκίας με ιδιαίτερη έμφαση στον εκσυγχρονισμό της τελωνειακής ένωσης και τη διευκόλυνση του εμπορίου, τις επαφές μεταξύ ανθρώπων, τους διαλόγους υψηλού επιπέδου, τη συνεχιζόμενη συνεργασία σε θέματα μετανάστευσης, σύμφωνα με τη δήλωση ΕΕ-Τουρκίας του 2016. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί τον Πρόεδρό του, με την υποστήριξη του Προέδρου της Επιτροπής και του Υπάτου Εκπροσώπου να αναπτύξει πρόταση για την αναζωογόνηση της ατζέντας ΕΕ-Τουρκίας προς τούτο".

"Τέλος, το EUCO καλεί για μια Πολυμερή Διάσκεψη  για την Ανατολική Μεσόγειο και καλεί τον Ύπατο Εκπρόσωπο να ξεκινήσει συνομιλίες σχετικά με την οργάνωσή της. Λεπτομέρειες όπως η συμμετοχή, το πεδίο εφαρμογής και το χρονοδιάγραμμα θα πρέπει να συμφωνηθούν με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη. Η διάσκεψη θα μπορούσε να αντιμετωπίσει ζητήματα για τα οποία απαιτείται πολυμερής λύση, συμπεριλαμβανομένης της θαλάσσιας οριοθέτησης, της ασφάλειας, της ενέργειας, της μετανάστευσης και της οικονομικής συνεργασίας".